Τοπικά

Κατάληψη σε Λύκεια με αίτημα τη μοριοδότηση

 

Κατάληψη σε επτά λύκεια του Βόλου με κεντρικό αίτημα να υπάρξει συγκεκριμένη μέριμνα του υπουργείου Παιδείας για τους πλημμυροπαθείς υποψήφιους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων πραγματοποίησαν χθες μαθητές, ενώ εκπρόσωποι μαθητικών δεκαπενταμελών συμβουλίων συναντήθηκαν με τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτη Σαβελίδη επιδίδοντάς του σχετική επιστολή.
Οι μαθητές της Γ’ Τάξης Λυκείων παρουσιάζουν ως προηγούμενο παράδειγμα τη μοριοδότηση που υπήρξε για τους υποψήφιους της πυρόπληκτης πριν δύο καλοκαίρια Εύβοιας και εκτιμούν ότι με τις ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες μπορούν να ελπίζουν σε κάτι αντίστοιχο.
Τα σχολεία που τελούσαν χθες σε κατάληψη, ήταν το 2ο, 3ο, 5ο, 6ο, 7ο και 8ο ΓΕΛ Βόλου και το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου. Μάλιστα, όπως επισήμαναν οι μαθητές η κινητοποίηση αφορούσε μια μέρα, τη χθεσινή.
Χθες το μεσημέρι στον όγδοο όροφο του κτηρίου Μουρτζούκου εκπρόσωποι των 15μελών μαθητικών συμβουλίων συναντήθηκαν με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας κ. Σωκράτη Σαβελίδη παρουσιάζοντας το αίτημά τους.
Ο κ. Σαβελίδης επισήμανε πως «είχα μια σπουδαία σύσκεψη και μίλησα με 20 πολύ ώριμους μαθητές των Λυκείων της Μαγνησίας που μου μετέφεραν ένα σπουδαίο πρόβλημά τους, καθώς για έναν μήνα μέσα στις θεομηνίες, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις παρότι υπήρχε η τηλεκπαίδευση η οποία όπως δεν υποκαθιστά τη διά ζώσης διδασκαλία, γι’ αυτό και θέλουν το υπουργείο Παιδείας να λάβει υπόψη αυτές τις συνθήκες και να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση γι’ αυτούς ενόψει των πανελλαδικών και ενδοσχολικών εξετάσεων, όπου υπάρχει η τράπεζα θεμάτων. Θεωρούμε το αίτημά τους βάσιμο και το υπόμνημα που μου επέδωσαν θα το αποστείλουμε στον υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη και την υφυπουργό κ. Μακρή».

Χάθηκαν πολλές διδακτικές ώρες

Ο εκπρόσωπος 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου Κυριαζής-Κωνσταντίνος Αγαθός τόνισε πως «λόγω της πλημμύρας χάθηκαν πολλές διδακτικές ώρες και οι συνθήκες ήταν δύσκολες για την εκπαίδευση των μαθητών. Γι’ αυτό και το υπουργείο πρέπει να βοηθήσει τους υποψήφιους είτε με μοριοδότηση είτε με άλλο τρόπο».
Ο πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 1ου ΓΕΛ Βόλου Ευάγγελος- Ορέστης Καραλάκος είπε πως «το αίτημά μας είναι απόλυτα λογικό, καθώς θα κληθούμε στο τέλος της χρονιάς να συναγωνιστούμε με μαθητές όλης της χώρας που δεν αντιμετώπισαν τις ίδιες με εμάς δυσμενείς συνθήκες. Γι’ αυτό και ζητάμε τη μοριοδότηση ή άλλη βοήθεια. Υπάρχουν και οι ψυχικές επιπτώσεις των πλημμυρών που έχουν προκαλέσει θλίψη σε υποψήφιους που υπέστησαν ζημιές, ενώ άλλοι έχουν αγχωθεί από αυτά τα γεγονότα».
Από το 8ο ΓΕΛ Βόλου ο μαθητής Νίκος Λύτρας επισήμανε πως «οι μαθητές της υπόλοιπης χώρας δεν είχαν τα δικά μας προβλήματα, γι’ αυτό και η μοριοδότηση θα ήταν μια ανάσα για εμάς».
Ο πρόεδρος του 15μελούς του 8ου ΓΕΛ Βόλου Χ. Σοροκλός ανέφερε πως «οι συνθήκες που συμμετέχουμε στην ανταγωνιστική διαδικασία των πανελλαδικών δεν είναι ισάξιες για εμάς λόγω των πλημμυρών. Καλούμαστε σε μικρότερο χρονικό διάστημα να προετοιμαστούμε με την εξεταστέα ύλη και γι’ αυτό χρειάζεται ένας πιο ευνοϊκός τρόπος αντιμετώπισης, όπως είναι η μοριοδότηση».
Ο πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 6ου ΓΕΛ Βόλου Δημήτρης Καίδης ανέφερε πως «ζήσαμε μια πλημμύρα που ήταν έντονη και οι ζημιές δεν έχουν αποκατασταθεί. Θα είναι πολύ καλό οι υποψήφιοι της Μαγνησίας να διαγωνιστούν σε ένα δίκαιο γι’ αυτούς πλαίσιο».

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε ανώμαλα

Στην επιστολή τους τα δεκαπενταμελή μαθητικά συμβούλια των Λυκείων του Νομού Μαγνησίας αναφέρουν πως «εμείς τα δεκαπενταμελή συμβούλια των Λυκείων της Μαγνησίας θα θέλαμε να καταθέσουμε τον έντονο προβληματισμό μας πάνω σε ένα ζήτημα που μας αφορά άμεσα. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε μάλλον ανώμαλα εξαιτίας των δύο έντονων κυμάτων κακοκαιρίας που προκάλεσαν τόσα και τόσο μεγάλα προβλήματα στις υποδομές του Νομού μας, καθώς και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στις σφοδρές βροχοπτώσεις που έλαβαν χώρα στις 5-12/9/2023 (κακοκαιρία Ντάνιελ) και στις 26-27/9 (κακοκαιρία Elias) και τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσαν.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, αναβλήθηκε η έναρξη της σχολικής χρονιάς στον Νομό μας για περίπου τρεις εβδομάδες (συγκεκριμένα μέχρι τις 2/10). Στο ενδιάμεσο διάστημα επιχειρήθηκε η τηλεκπαίδευση ως μέσο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών διδασκαλίας, με πολλές αντιξοότητες και για μεγάλο διάστημα υπήρχαν συνεχή προβλήματα υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και παροχής υπηρεσιών διαδικτύου σε πολλές περιοχές του Νομού. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών και των μαθητών, όπως εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό, το μέτρο αυτό σε καμία περίπτωση δε μπορεί να θεωρηθεί επαρκές, δεδομένου ότι δεν είχαμε καν παραλάβει σχολικά εγχειρίδια ακόμα.
Ειδικά, όμως, για εμάς τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, που διανύουμε πλέον την πιο απαιτητική περίοδο των σχολικών μας χρόνων, αυτή η καθυστέρηση είχε πολύ σημαντική αρνητική επίδραση στην προσπάθειά μας. Άλλωστε, πολλοί και πολλές συμμαθητές/τριές μας είχαν μεγάλες ζημιές στα σπίτια και τις περιουσίες των γονιών τους, ακόμα και προσωπικές απώλειες. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ακόμα και τώρα που τα σχολεία λειτουργούν κανονικά, οι συνέπειες αυτές δεν έχουν εκλείψει. Γνωρίζουμε ότι η ύλη των εξετάσεων φαινομενικά καλύπτεται, αλλά αυτό οφείλεται στην προσπάθεια των καθηγητών μας να συμπτύξουν και να επιταχύνουν χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για κατανόηση και εμπέδωση. Παρ’ όλα αυτά, θα κληθούμε να δοκιμαστούμε μαζί με συνομηλίκους μας από όλη τη χώρα, κάτω από τις ίδιες συνθήκες, αν και αυτοί ξεκίνησαν τη σχολική τους χρονιά έγκαιρα και χωρίς προβλήματα.
Ως εκ τούτου, θεωρούμε αυτονόητο και δίκαιο το αίτημά μας να υπάρξει κάποια ειδική μέριμνα για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου του Νομού μας και όλων των περιοχών που επλήγησαν ως βοήθεια στήριξης σε αυτά που περάσαμε. Πιστεύουμε ότι και με τη δική σας στήριξη, θα εισακουστούμε από τους αρμόδιους και θα βρεθεί ο καλύτερος τρόπος να διορθωθεί αυτή η αδικία, έτσι ώστε να έχουμε την δυνατότητα να διεκδικήσουμε όλοι ισάξια την είσοδό μας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας».

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το