Photo Gallery, Τοπικά

Η «οδύσσεια» των τουριστών στο Βόλο

Η πρώτη εικόνα των επιβατών κρουαζιερόπλοιων, όταν φτάνουν στο λιμάνι


Ανάπτυξη σε υποδομές σηματοδοτούν το μέλλον της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, μόνο που στο Βόλο ακολουθείται η εντελώς αντίθετη τροχιά. Οι επενδύσεις χάνονται, όπως η χρηματοδότηση της τρίτης προβλήτας και οι τουρίστες που αποβιβάζονται από τα πλοία στον εμπορικό τομέα του λιμανιού, έχουν την εντύπωση ότι τους εγκατέλειψαν στην τύχη τους και για να βρουν το δρόμο προς τον πολιτισμό, δηλαδή προς την οδό… Λαμπράκη χρειάζεται να περάσουν μια μικρή «οδύσσεια».

Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο για το 2010 έδεσε προχθές στο Βόλο και αναμένονται ακόμη 51 με χιλιάδες τουρίστες, πολλοί εκ των οποίων θα αναζητήσουν την έξοδο προς το άγνωστο από το εμπορευματικό λιμάνι.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων είναι το χύδην σκραπ και τα σιτηρά που διακινούνται από και προς τις βιομηχανίες. Βουνά από σκουριά είναι η πρώτη εντύπωση και ακολουθούν εικόνες από παρατημένα ιπτάμενα δελφίνια, καΐκια και σκάφη που χρειάζονται επισκευή. Τα στοιβαγμένα κοντέινερ εμποδίζουν την οπτική πρόσβαση προς τα συρματοπλέγματα που περικλείουν το λιμάνι. Κανείς από τους επισκέπτες δεν γνωρίζει τι βρίσκεται πίσω από αυτά, ενώ αν κάποιος είναι παρατηρητικός μπορεί να συναντήσει και την Αργώ, «ντυμένη» με μουσαμάδες.

Χρειάζεται να περπατήσουν 200 μέτρα οι επισκέπτες για να φτάσουν στην έξοδο του εμπορευματικού λιμένα όπου στην αριστερή πλευρά συναντούν το ποτάμι με τα ακαθάριστα χόρτα και τις μικρές χωματερές που έχουν δημιουργηθεί μέσα σε αυτό, ενώ δεξιά μπορούν να δουν τα κοτέτσια κατοίκων του Παλιού Λιμεναρχείου.

Δίπλα από τις «πτηνοτροφικές» εγκαταστάσεις βρίσκεται ένα εγκαταλειμμένο ακαθάριστο οικόπεδο στο οποίο μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ είχαν στρατοπεδεύσει σε αυτό σκηνίτες από τη Βουλγαρία, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τη δημοτική αστυνομία, μετά τον απόπλου του κρουαζιερόπλοιου.

Οι τουρίστες στη συνέχεια είτε κατευθύνονται προς τα ΚΤΕΛ για να βγουν στην οδό Σέκερη, είτε χάνονται στα σοκάκια των Παλαιών και του Παλιού Λιμεναρχείου, μέχρι να εντοπίσουν την οδό Λαμπράκη ή τη νέα ψαραγορά για να βρεθούν στη συνέχεια στην κεντρική παραλία.

Η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η δυσφήμηση για την πόλη είναι δεδομένη και ο κίνδυνος να αλλάξουν ρότα τα πλοία, που κάτω από αυτές τις συνθήκες προσεγγίζουν στο λιμάνι, μεγάλος.

Το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Κώστας Λεβέντης που προέβλεψε ότι τα κρουαζιερόπλοια θα εγκαταλείψουν το Βόλο και θα προσεγγίζουν Ηγουμενίτσα όπου μέσα σε 2,5 ώρες θα μπορούν να μεταφέρουν τους τουρίστες στα Μετέωρα.

ΚΑΤ.ΤΑΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το