Photo Gallery, Τοπικά

Ορίζονται τρεις θεματικοί αντιπεριφερειάρχες

Διεργασίες και ενδοπαραταξιακοί ανταγωνισμοί στη Μαγνησία

Στην αξιοποίηση δυο ή τριών περιφερειακών συμβούλων από τη Μαγνησία, οι οποίοι θα μοιραστούν τη θητεία των 3,5 ετών του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας, θα προχωρήσει ο Περιφερειάρχης κ. Κων. Αγοραστός, ορίζοντας μέχρι την προσεχή Δευτέρα τους πρώτους τρεις θεματικούς αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας.

Η μοναδική ίσως αιρετή Περιφέρεια στην Ελλάδα που δεν διαθέτει ακόμη διορισμένους από τον Περιφερειάρχη θεματικούς αντιπεριφερειάρχες φαίνεται να αίρει σύντομα την εκκρεμότητα που προκαλεί εκτός από διοικητικά και ενδοπαραταξιακά ζητήματα.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας στην οποία έχει εκλεγεί άμεσα τοπικός αντιπεριφερειάρχης ο κ. Δημ. Αλεξόπουλος και υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον περιφερειακών συμβούλων για τη θέση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγοραστός που έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά δίνοντας τροφή για ενδοπαραταξιακούς ανταγωνισμούς φιλοδοξιών, θα ορίσει 3 θεματικούς αντιπεριφερειάρχες οι οποίοι δεν θα αντιστοιχίζονται με τις 5 Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας.

«Θα πρόκειται για ένα κυκλικό σύστημα εκπροσώπησης με θητείες μοιρασμένες στα τρία. Δηλαδή η πρώτη θητεία ενός θεματικού αντιπεριφερειάρχη θα είναι περίπου 14 μήνες. Το επόμενο αντίστοιχο διάστημα θα αναλάβει άλλος κι αντίστοιχα ένας τρίτος για να συμπληρωθεί η θητεία των 3,5 ετών της θητείας της Περιφερειακής Αρχής.

Στην ουσία, τονίζει πρόσωπο που γνωρίζει τις προθέσεις του κ. Αγοραστού, τις 3 θέσεις θεματικών αντιπεριφερειαρχών που προβλέπονται και στο ιδρυτικό ΦΕΚ της Περιφέρειας, θα κληθούν να καλύψουν 9 περιφερειακοί σύμβουλοι από τους 31 της πλειοψηφίας.»

Ένα δεύτερο ζητούμενο είναι η εκπροσώπηση των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλίας στο σχήμα των 3 θεματικών αντιπεριφερειαρχών που προβλέπεται να είναι α) Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Υποδομών και Οικονομικών, β) Ανάπτυξης, γ) Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Το πιθανότερο σενάριο είναι στην πρώτη θητεία των θεματικών (περίπου 14 μήνες) οι τρεις αντιπεριφερειάρχες να προέρχονται από Λάρισα, Μαγνησία και Τρίκαλα και στις άλλες δύο θητείες να αντιπροσωπευτούν η Καρδίτσα ή και οι Β. Σποράδες, δηλαδή η τριάδα του κάθε 14μηνου θα επιλέγεται από τις 5 Ενότητες με κριτήρια σχεδόν όμοια που καθορίζει ο νόμος για την αναλογική εκπροσώπηση των Ενοτήτων στο Συμβούλιο.

Όλες αυτές όμως οι διαδικασίες και κυρίως η καθυστέρηση ορισμού, καθώς άλλοι Περιφερειάρχες όρισαν θεματικούς από την αρχή Γενάρη, εντείνουν τον ενδοπαραταξιακό ανταγωνισμό.

Στη Μαγνησία, η μακρά φιλική και οικογενειακή σχέση του Περιφερειάρχη με τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Γ. Καλτσογιάννη φαίνεται να ενισχύει τις φιλοδοξίες του δεύτερου, τακτική που είχε επισημανθεί στο παρελθόν και από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Απ. Παπατόλια όταν αντί του αντιπεριφερειάρχη Δημ. Αλεξόπουλου, στα ζητήματα που έθετε ο πρώην Νομάρχης, απαντούσε ο κ. Καλτσογιάννης. Το ίδιο περίπου συνέβη και προχθές με τις παρεμβάσεις που γίνονται στο οδικό δίκτυο Πηλίου, καθώς μετά από συνεννόηση με τον κ. Αγοραστό, δελτίο Τύπου εξέδωσε ο κ. Καλτσογιάννης και όχι ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης ή κάποιος άλλος περιφερειακός σύμβουλος.

Στελέχη της ομάδας πλειοψηφίας από τη Μαγνησία με μακρά κομματική θητεία, αλλά και με υψηλή σταυροδοσία σε αυτοδιοικητικές εκλογές (νομαρχιακές και περιφερειακές), δεν έκρυβαν και χθες τη δυσφορία τους για την αμφισβητούμενη εικόνα συνοχής και συνεννόησης που διαμορφώνεται, στέλνοντας παράλληλα στη Λάρισα κι ένα μήνυμα περί ορίων ανοχής εν όψει των αποφάσεων για τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το