Photo Gallery, Τοπικά

Χωρίς συγκοινωνία Ζαγορά, Πουρί, Χορευτό

«Δεν βάζουμε σε κίνδυνο ζωές» λέει η διοίκηση του ΚΤΕΛ που σταμάτησε χθες τα δρομολόγια


– Έντονη ανησυχία και διαμαρτυρίες Δήμου, κατοίκων, επιχειρηματιών

– Ανοίγει σήμερα ο δρόμος Χάνια-Κισσός-Αη Γιάννης, παραμένει κλειστός στο Ξουρίχτι

Διακόπηκε από χθες το πρωί και έως ότου διαπιστωθεί ότι ο δρόμος είναι ασφαλής η κυκλοφορία των λεωφορείων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας προς τη Ζαγορά, Πουρί και Χορευτό, εξαιτίας των συνεχιζόμενων καθιζήσεων του οδοστρώματος στη διαδρομή από τα Χάνια προς τη Ζαγορά. Έτσι από χθες το πρωί αυτή η μεγάλη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου είναι συγκοινωνιακά αποκλεισμένη, καθώς η διοίκηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ δεν μπορεί – σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Δημ. Κολυνδρίνη – να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή οδηγών και επιβατών. Αποκλεισμένο συγκοινωνιακά εξακολουθεί να είναι για δεύτερο συνεχή μήνα το Ξουρίχτι και η Λαμπινού εξαιτίας της καθίζησης του δρόμου ένα χιλιόμετρο πριν από το χωριό Ξουρίχτι. Όλοι πλέον μιλούν για μεγάλη επικινδυνότητα του οδικού δικτύου του Πηλίου και την άμεση ανάγκη παρεμβάσεων. Είναι χαρακτηριστική δε η αναφορά ότι από το 1968 έχουν να γίνουν έργα υποδομής σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου του Πηλίου.

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

Το Ανατολικό Πήλιο φέρεται αποκλεισμένο και την κατάσταση φαίνεται πως «σώζει» το ότι από σήμερα θα δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος Χάνια – Άγιος Ιωάννης, που το χειμώνα παραμένει κλειστός εξαιτίας της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου. Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται και οι επιχειρηματίες του τουρισμού, καθώς δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα στο Ξουρίχτι μέχρι το Πάσχα. Όσο για την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και τις Τεχνικές Υπηρεσίες κινούνται με ρυθμούς «χελώνας». Κανείς δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και κυρίως χρονοδιάγραμμα για το ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνου και κυρίως πότε θα ολοκληρωθούν. «Δεν είναι δυνατόν το Πήλιο, από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, να μην εξασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης στους επισκέπτες» ανέφεραν επιχειρηματίες του τουρισμού. «Δεν μπορεί όμως να αποκρύπτεται και η αλήθεια, περί επικινδυνότητας του δρόμου στο όνομα του τουρισμού ή κάποιων επιχειρήσεων» ανέφερε ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Για επικινδυνότητα κάνει λόγο και η Αστυνομία.

Ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας κ. Δημ. Κολυνδρίνης χθες απέστειλε ενημερωτικό έγγραφο προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών), το Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου και την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, ανακοινώνοντας ότι από τις 5 Απριλίου, από τις 8.30 το πρωί, διακόπτεται κάθε συγκοινωνιακή σύνδεση με τα δημοτικά διαμερίσματα Ζαγοράς, Πουρίου και Χορευτού λόγω της συνεχιζόμενης καθίζησης του οδοστρώματος και σε πάρα πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Ιδιαίτερα σε δύο σημεία πριν το δημοτικό διαμέρισμα Ζαγοράς, που καθιστούν άκρως επικίνδυνη τη διέλευση οποιουδήποτε οχήματος και κυρίως των μεγάλων οχημάτων, όπως τα λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, τα οποία μεταφέρουν επιβάτες και παιδιά στα σχολεία της Ζαγοράς. Η συγκοινωνία, τονίζεται στο έγγραφο του ΚΤΕΛ, θα αρχίσει και πάλι να εκτελείται όταν θα υπάρξει έγγραφο προς το Υπεραστικό ΚΤΕΛ από τις υπηρεσίες που θα διαβεβαιώνει για τη βατότητα του δρόμου. Ο κ. Κολυνδρίνης ανέφερε στη «Θ» πως εδώ και αρκετό καιρό έχει επισημάνει την επικινδυνότητα του δρόμου. «Σε πέντε – έξι σημεία, στη διαδρομή Χανίων – Ζαγοράς ο δρόμος έχει ανοίξει, έχει πέσει και με δυσκολία περνά ένα ΙΧ αυτοκίνητο, πόσο μάλλον το λεωφορείο ή το φορτηγό» τονίζει. Νέα όμως καθίζηση του εδάφους το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όπως λέει ο κ. Κολυνδρίνης, στο ένα και μοναδικό ρεύμα κυκλοφορίας δεν μπορεί να επιτρέψει τη συνέχιση των δρομολογίων.

Το ΚΤΕΛ θα εκτελεί δρομολόγια προς την Τσαγκαράδα, δύο την ημέρα (πρωί- μεσημέρι) και τα λεωφορεία θα ακολουθούν τη διαδρομή Χάνια – Καράβωμα – Μακρυράχη – Αη Γιάννης – Μούρεσι – Τσαγκαράδα. Ο κ. Κολυνδρίνης σημείωσε πως και αυτή η διαδρομή είναι επικίνδυνη σε αρκετά σημεία. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πρόβλημα ίσως να διακοπεί. Η διαδρομή είναι αρκετά μεγάλη και η ταλαιπωρία των επιβατών αναμένεται μεγάλη.

Χθες δεν έγινε και η μεταφορά των μαθητών από Μακρυράχη στη Ζαγορά λόγω άρνησης του οδηγού του λεωφορείου να διασχίσει το δρόμο. Υπήρξε μάλιστα και ένας διαπληκτισμός ανάμεσα στον οδηγό και τον αντιδήμαρχο του Δήμου Ζαγοράς. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Αντώνογλου τελικά η μεταφορά μαθητών θα γίνεται με μικρό όχημα του Δήμου. Ο κ. Αντώνογλου εκφράζει την αγωνία του για την κατάσταση του οδοστρώματος και όπως ανέφερε έχει ζητήσει επίσκεψη του υφυπουργού Υποδομών κ. Μαγκριώτη. «Δεν ζητάμε κανένα έργο στην περιοχή. Θέλουμε όμως πάση θυσία να γίνει ο δρόμος» υπογράμμισε ο κ. Αντώνογλου.

Παραβιάζουν την απαγόρευση στο Ξουρίχτι

Η Τροχαία, όπως επεσήμανε ο διοικητής της κ. Μιλτ. Ζαφείρης, ζητεί καλύτερη και εμφανέστερη σήμανση στη διαδρομή Χανίων-Ζαγοράς και οπωσδήποτε την τοποθέτηση μπάρας 200 μέτρα περίπου πριν το Ξουρίχτι και άλλα 200 μετά το χωριό καθώς πολλοί οδηγοί παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας και ο κίνδυνος σοβαρού τροχαίου ατυχήματος είναι μεγάλος. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας σε απάντηση του εγγράφου της Αστυνομίας ζητεί αστυνόμευση με την παρουσία αστυνομικών στην περιοχή (!!!). Η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας έχει κάνει σχετική αναφορά στην Εισαγγελία Βόλου υπογραμμίζοντας την επικινδυνότητα του δρόμου. Σημειώνεται πως

από μηχανικούς – τον ίδιο τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Αλεξάνδρου – σε διάφορα συνέδρια και ημερίδες, έχει γίνει λόγος για επικίνδυνο οδικό δίκτυο, γερασμένο, που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα επόμενα χρόνια. Σε πολλά σημεία του Πηλίου έχουν καταγραφεί γεωλογικά προβλήματα, που οι καιρικές συνθήκες συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάδειξή τους με πολλαπλές συνέπειες.

Η έντονη βροχή των τελευταίων ημερών έχει προκαλέσει καθίζηση του εδάφους, στο δρόμο Χανίων-Ζαγοράς, στο 4ο χιλιόμετρο από τα Χάνια προς τη Ζαγορά. Εκτός από την καθίζηση του εδάφους έχουν προκληθεί και κατολισθητικά φαινόμενα σε διάφορα σημεία σε όλο σχεδόν το μήκος του Ανατολικού Πηλίου.

Χθες, όπως είπε ο κ. Αντώνογλου και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημ. Αλεξόπουλος, ο εργολάβος έριξε χαλίκι στη διαδρομή Χανίων-Ζαγοράς και σήμερα θα ρίξει άσφαλτο σε μία πρόχειρη αποκατάσταση της βατότητας του οδοστρώματος. Αν θα γίνουν άλλες παρεμβάσεις δεν αναφέρθηκε. Στο Ξουρίχτι ο εργολάβος που αναδείχθηκε σε δημοπρασία πριν μία εβδομάδα, δεν έχει ακόμη αρχίσει εργασίες.

Σημειώνεται ότι για την επισκευή του δρόμου Χανίων-Ζαγοράς θα δοθούν 150.000 ευρώ που στην ουσία αποτελούν την έκπτωση του εργολάβου από την κατασκευή του δρόμου στο Ξουρίχτι. Ο προϋπολογισμός για το Ξουρίχτι είναι 270.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Γιώργος Αντώνογλου, τέσσερα χιλιόμετρα μετά τα Χάνια το οδόστρωμα έχει υποστεί καθίζηση 30 έως 40 εκατοστά σε όλο το πλάτος. Σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου της Ζαγοράς παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες κατολισθητικά φαινόμενα. Όπως διαπιστώθηκε από τους τεχνικούς, σε ένα συγκεκριμένο σημείο το ρήγμα της καθίζησης εκτείνεται σε όλο το πλάτος του δρόμου και έχει μήκος 20 μέτρων και βάθος 30 εκατοστών. Η ειδική σήμανση που τοποθετήθηκε ενημερώνει τους διερχόμενους οδηγούς για την καθίζηση και την κακή κατάσταση του οδοστρώματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το