Photo Gallery, Τοπικά

Ευρ. Δικαστήριο: «Πράσινο φως» για την εκτροπή του Αχελώου

Ανάβει με απόφασή του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου με το αιτιολογικό ότι η ύδρευση και η άρδευση συνιστούν λόγους σημαντικού δημόσιου συμφέροντος, οι οποίοι μπορούν να δικαιολογήσουν την εκτροπή του ρου ποταμού, έδωσε με απόφασή του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Για σημαντική μέρα για τη Θεσσαλία και τους Θεσσαλούς» έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «μετά από είκοσι πέντε χρόνια συνεχών αγώνων για το μεγάλο αυτό έργο και μετά την προσφυγή του Συμβουλίου της Επικρατείας με 14 προδικαστικά ερωτήματα προς το Δικαστήριο της Ε.Ε., δημοσιεύτηκε η προδικαστική απόφαση, η οποία ανοίγει το δρόμο και δίνει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των έργων του Αχελώου. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Νομικής μας Υπηρεσίας και όλων όσοι εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια προς την κατεύθυνση αυτή. Πλέον γίνεται ξεκάθαρο σε όλους ότι η μεταφορά νερού από μια υδατική λεκάνη σε μια άλλη είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για παρερμηνεία στο θέμα αυτό».

Με τα κυριότερα σημεία της απόφασης εκρίθη ότι η οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα και η οδηγία για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων δημοσίων έργων στο περιβάλλον δεν αποκλείει το επίμαχο σχέδιο της μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου. Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η ύδρευση και η άρδευση συνιστούν λόγους σημαντικού δημόσιου συμφέροντος, οι οποίοι μπορούν, καταρχήν, να δικαιολογήσουν την εκτροπή του ρου ποταμού».

Τέλος, το Δικαστήριο επιβεβαιώνει ότι η οδηγία για τους οικοτόπους, ερμηνευόμενη υπό το πρίσμα της αρχής της αειφόρου αναπτύξεως, επιτρέπει, εντός του δικτύου Natura 2000, τη μετατροπή φυσικού ποτάμιου οικοσυστήματος σε ανθρωπογενές ποτάμιο και λιμναίο οικοσύστημα υπό τον όρο, ότι το κράτος μέλος λαμβάνει κάθε αναγκαίο αντισταθμιστικό μέτρο ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία της συνολικής συνοχής του Natura 2000.

«Οι ως άνω κρίσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δημιουργούν απόλυτη αισιοδοξία ότι σύντομα το Συμβούλιο Επικρατείας θ’ ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την υλοποίηση του πολύπαθου αυτού έργου βάζοντας τέλος σε παρεξηγήσεις και παρερμηνείες, που εμπόδισαν τη μέχρι τώρα υλοποίησή του και στέρησαν από τη Θεσσαλία από κάτι που εδικαιούτο και που αναμένεται να αλλάξει θετικά τη φυσιογνωμία της και την τύχη των κατοίκων της» τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Απ’ την πλευρά του ο νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Απόστολος Βλιτσάκης δήλωσε τα εξής: «Υπήρξε ένας σκληρός αγώνας για να αποδείξουμε ότι πρέπει να επικρατήσει η απλή λογική των πραγμάτων. Τόσα χρόνια υπήρξε ένας αγώνας για το αυτονόητο και το αυτονόητο στην πατρίδα μας δεν είναι πάντα εύκολο. Και επειδή ο Νόμος αποτελεί έκφραση της κοινής λογικής, επιτέλους η κοινή λογική επικράτησε. Σκεφθείτε ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσβλήθηκε ο νόμος του κράτους, που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία απ’ το Ελληνικό Κοινοβούλιο για να συνεχιστούν τα έργα του Αχελώου. Κάτι που μπλοκαρίστηκε στο ΣτΕ, το οποίο για να μην προβεί σε ακύρωση του νόμου υπέβαλε αυτά τα προδικαστικά ερωτήματα. Πλέον η απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. αναφέρει ότι δεν μπορεί ο Έλληνας νομοθέτης να μην μπορεί να υλοποιήσει τα απολύτως φυσιολογικά».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Σε ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Σήμερα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) απάντησε στα 14 προδικαστικά ερωτήματα που του τέθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου. Η απόφαση αυτή είναι καθοριστική για την έκβαση της απόφασης ενώπιον του ΣτΕ.

Όπως προκύπτει από την απόφαση του ΔΕΕ, η εκτροπή, με τον τρόπο που σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2006, παραβιάζει την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Το ΔΕΕ έκρινε επίσης ότι είναι ανεπίτρεπτη η περιβαλλοντική μελέτη του έργου, καθώς στηριζόταν σε ανεπίκαιρα και αναξιόπιστα στοιχεία για τις συντελούμενες επεμβάσεις σε περιοχές Natura 2000 και για το σκοπό του έργου, δηλαδή την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, κατά τη γνώμη των οποίων πρέπει ο νόμος που εγκρίνει την εκτροπή του Αχελώου να απορριφθεί από το ΣτΕ, δίνουν από το 1992 συνεπή αγώνα εναντίον αυτού του καταστροφικού έργου. Μέχρι σήμερα, σε δικαστικό επίπεδο, ο αγώνας αυτός έχει ως αποτέλεσμα 5 ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η έκτη δίκη που εκκρεμεί στο ΣτΕ είναι η πλέον κρίσιμη, καθώς εξετάζει την ακύρωση απαράδεκτης νομοθετικής ρύθμισης που ψήφισε η Βουλή το 2006, ώστε να παρακάμψει όλες τις προηγούμενες ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ.

Η εκτροπή του Αχελώου αποτελεί αναπτυξιακό αναχρονισμό που πρέπει επιτέλους να εκλείψει!».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Που το είδε το “πράσινο” φως ο κ. Αγοραστός και ο τίτλος του άρθρου σας;;;
    “Όπως προκύπτει από την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εκτροπή, με τον τρόπο που σχεδιάσθηκε και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2006, παραβιάζει την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.”
    «Το ΔΕΕ έκρινε ότι είναι ανεπίτρεπτη η περιβαλλοντική μελέτη του έργου, καθώς στηριζόταν σε ανεπίκαιρα και αναξιόπιστα στοιχεία για τις συντελούμενες επεμβάσεις σε περιοχές Natura 2000 και για τον σκοπό του έργου, δηλαδή την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου. Έτσι, η πρόχειρη μεθόδευση του τότε αρμόδιου Υπουργού Γ. Σουφλιά -με τροπολογία της τελευταίας στιγμής- αποδοκιμάζεται, ενώ καταδεικνύεται ο ψευδεπίγραφος χαρακτήρας των εγκριθέντων με τον νόμο του σχεδίων διαχείρισης των ποταμών Πηνειού και Αχελώου»
    Τα παραπάνω από αντίστοιχο ρεπορτάζ του Βήματος (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=474413) και πολλών άλλων μέσων ενημέρωσης, που βλέπουν ακύρωση του έργου και όχι “πράσινα” φώτα ή “πράσινα άλογα”!!!

Μοιραστείτε το