Photo Gallery, Τοπικά

Πρωτοβρόχια από Παρασκευή στη Μαγνησία

Τα πρωτοβρόχια θα σημάνουν το τέλος του καλοκαιριού

Καθυστέρησαν αλλά θα μας επισκεφθούν από την Παρασκευή – ίσως και αύριο να έχουμε κάποιες ψιχάλες – τα πρωτοβρόχια. Το πρώτο δεκαήμερο του φετινού Σεπτεμβρίου μπορεί να μην έπεσε σταγόνα στο Βόλο ή για την ακρίβεια να έπεσε μόλις 1,2 χιλιοστά βροχή, ωστόσο φαίνεται πως ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου θα μας αποζημιώσει με αρκετές βροχές από τις 14 και μετά.

Και σήμερα, αλλά και αύριο, κυρίως τις πρωινές ώρες, θα έχουμε αυξημένες νεφώσεις στα ανατολικά της Μαγνησίας και ίσως σημειωθούν κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα ορεινά, όπως συνέβη χθες στη Ζαγορά. Γενικά όμως οι εν λόγω βροχές δεν σημαίνουν πρωτοβρόχια, δηλαδή έντονες βροχοπτώσεις, που θα σημάνουν πτώση της θερμοκρασίας και είσοδο πλέον στο φθινόπωρο.

Ο καιρός και σήμερα αλλά και αύριο διατηρείται ζεστός και μάλιστα από αύριο το απόγευμα η θερμοκρασία θα ανεβεί πρόσκαιρα ένα με δύο βαθμούς Κελσίου, καθώς οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνοντας πλέον στο φθινόπωρο, πλησιάζει βαρομετρικό χαμηλό από τη δυτική Μεσόγειο. Θα ξεκινήσει λοιπόν την Παρασκευή και μάλιστα στη Μαγνησία από το βράδυ εκείνης της ημέρας ο επηρεασμός της περιοχής από χαμηλό, προερχόμενο από την Ιταλία, το πρώτο του φετινού φθινοπώρου, που θα σημάνει και το τέλος του καλοκαιριού.

Σήμερα και αύριο η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή, μέγιστη γύρω στους 28-29 βαθμούς και ελάχιστη όχι κάτω από 19-20 βαθμούς. Το μελτέμι συνεχίζεται μέχρι αύριο το απόγευμα, χωρίς ωστόσο να προκαλεί προβλήματα στο Αιγαίο.

Ο μετεωρολόγος κ. Θ. Τακούδης προβλέπει πάντως ότι βροχές ίσως σημειωθούν αύριο και στα πεδινά της Μαγνησίας, κατά κανόνα όμως θα είναι ασθενείς και μικρής διάρκειας.

Ο καιρός αλλάζει την Παρασκευή ουσιαστικά πλέον. Από το βράδυ μάλιστα της Παρασκευής οι βροχές ίσως λάβουν και έντονο χαρακτήρα, ενώ το θερμόμετρο θα αρχίσει να παίρνει την κατιούσα. Οι νοτιάδες θα πνέουν ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Περισσότερες θα είναι οι βροχές από την αρχή μάλιστα της ημέρας στη δυτική Θεσσαλία. Βροχερός θα είναι ο καιρός το Σάββατο, με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, οι μέγιστες τιμές της οποίας δεν θα ξεπερνούν τους 23-25 βαθμούς, καθώς και το πρώτο μισό της Κυριακής. Οι νοτιάδες συνεχίζονται. Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Τακούδης, πέφτει και η ελάχιστη θερμοκρασία, έτσι ώστε να μην ξεπερνά τους 15-17 βαθμούς Κελσίου. Χθες το πρωί στα Χάνια το θερμόμετρο έδειξε 11 βαθμούς, ενώ με την επερχόμενη κακοκαιρία θα σημειωθούν στα ορεινά πλέον οι πρώτες μονοψήφιες τιμές για τον ερχόμενο χειμώνα.

Ο κ. Τακούδης προσθέτει ότι ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση το απόγευμα της Κυριακής, αλλά από τη Δευτέρα οι βροχές επιστρέφουν και είναι άγνωστο μέχρι πότε θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα. Γεγονός είναι ότι τα πρωτοβρόχια έρχονται, έστω και με καθυστέρηση.

Ο καιρός το Σεπτέμβριο θεωρείται ευμετάβλητος και προς το παρόν δεν μπορεί να γίνουν προβλέψεις μακροπρόθεσμες.

Η κλιματική αλλαγή και το νερό

Οι ανατολικές περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Μαγνησία, είναι περιοχές ιδιαίτερα προβληματικές από πλευράς φυσικού εμπλουτισμού με νερό. Βιώνουν καταστροφικές πλημμύρες το χειμώνα και ξηρασίες το καλοκαίρι. Τα παραπάνω επισήμανε μεταξύ άλλων χθες σε ημερίδα του ΤΕΕ στο Βόλο για το Σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αθ. Λουκάς. Όπως ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «η αγροτική ζήτηση καλύπτει ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 86% της κατανάλωσης νερού, γεγονός που περιορίζει πολύ τα διαθέσιμα και δρα ανασταλτικά σε κάθε ορθή πρακτική για τη διαχείριση και οικονομία του νερού. Οι μεγάλοι χρήστες νερού (αγροτική, αστική) βρίσκονται κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας, που μειονεκτούν από πλευράς φυσικού εμπλουτισμού. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλία για την αγροτική χρήση και στην Αττική για την αστική, δημιουργούν σχεδόν μόνιμες συνθήκες λειψυδρίας, δηλαδή διαρκούς επικινδυνότητας έλλειψης νερού και μη κάλυψης της ζήτησης. Ο κ. Λουκάς επισήμανε ότι η μελέτη των περιβαλλοντικών αλλαγών είναι επιβεβλημένη, ενώ η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές επιπτώσεις στους υδατικούς πόρους, στα έργα αξιοποίησης και στη διαχείρισή τους.

Στ. Δημόπουλος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το