Photo Gallery, Τοπικά

Με 33 γεωτρήσεις αγνώστου ποιότητας η υδροδότηση Βόλου

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή ημερίδα στο ΤΕΕ Μαγνησίας για το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων

Η υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου έχει αποφασιστεί να γίνει από 33 νέες γεωτρήσεις, που θα διανοιχτούν στην περιοχή της Κάρλας, η ποιότητα νερού των οποίων είναι άγνωστη… Αυτό επισημάνθηκε χθες μεταξύ άλλων στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, για το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων στο Νομό Μαγνησίας, για το οποίο τονίστηκε ότι «δεν δίνει εικόνα για τα επιφανειακά και υπόγεια νερά του Πηλίου, τα οποία και αποτελούν λύση του υδροδοτικού του Βόλου». Το Σχέδιο δέχτηκε έντονη κριτική από πλευράς ΔΕΥΑΜΒ, καθώς οι μελετητές του θεωρούν τον Παγασητικό «ευαίσθητο» Κόλπο, που σημαίνει ότι παύει να είναι θάλασσα αναψυχής και εμπορικής δραστηριότητας…

Όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια της ΔΕΥΑΜΒ κ. Αναστασία Κολιού «η κάλυψη των υδροδοτικών αναγκών του Δήμου Βόλου προβλέπεται να γίνει από τις 33 νέες γεωτρήσεις στην περιοχή Ριζομύλου – Στεφανοβικείου…» Πρόσθεσε δε ότι  «παραμένει άγνωστη η ποιότητα των νερών που θα αντληθούν από τις 33 γεωτρήσεις και αν θα καλύπτει τις προδιαγραφές της νομοθεσίας για το πόσιμο νερό».

Η γενική διευθύντρια της ΔΕΥΑΜΒ χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη εκπόνησης ξεχωριστής υδρολογικής – διαχειριστικής μελέτης υδάτινου ισοζυγίου του Πηλίου, τα πηγαία και επιφανειακά νερά του οποίου αποτελούν μονόδρομο για τη λύση του υδροδοτικού του Βόλου.

Αναφορά έκανε η κ. Κολιού και στην ανάγκη επέκτασης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Βόλου, προκειμένου να δεχθούν τα λύματα Ν. Αγχιάλου και περιοχών του Δήμου Ρ. Φεραίου, που όμως δεν μπορούν να επεκταθούν, λόγω της περιορισμένης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, έκτασης που καταλαμβάνουν. Άσκησε επίσης κριτική στην άποψη των μελετητών του Σχεδίου για την κατάσταση των νερών του Παγασητικού Κόλπου, που τη θεωρούν από οικολογικής άποψης μέτρια, ενώ από χημικής κατώτερης της καλής. Η κ. Κολιού επισήμανε ότι «από πολύχρονες μετρήσεις, ουδέποτε είχε προκύψει ζήτημα να χαρακτηριστεί ο Παγασητικός «ευαίσθητος», που σημαίνει απουσία δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο μέτωπο, ενώ με κοινή υπουργική απόφαση έχει χαρακτηριστεί κανονικός αποδέκτης, που δεν απαιτεί αυστηρότερη από τη δευτεροβάθμια επεξεργασία λυμάτων».

Η διευθύντρια της ΔΕΥΑΜΒ ζήτησε να επανεξεταστεί το ζήτημα των νερών του Παγασητικού από τους μελετητές, διότι οι απαντήσεις που έδωσαν σχετικά ήταν «έωλες», «ώστε η θάλασσα να εξακολουθήσει να είναι θάλασσα αναψυχής και εμπορικής δραστηριότητας».

«Νεροχύτης» η Κάρλα

«Νεροχύτης» είναι σήμερα η λίμνη της Κάρλας, που είναι «οικολογικά γερασμένη»  και η οικολογική της κατάσταση είναι άγνωστη, επισήμανε η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Βελεστίνου κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου. Η πρόεδρος του Φορέα χαρακτήρισε «ελλιπή και κακή» την οικολογική κατάσταση της λίμνης, όπου το οικοσύστημα είναι στάσιμο και τα κυανοβακτήρια βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Η κ. Κάγκαλου μίλησε ακόμη για πολύ μεγάλη είσοδο φώσφορου στην Κάρλα, για αυξημένη θολερότητα, καθώς δεν μπορείς να δεις περισσότερο από 20 εκατοστά, για μικροβιακή και αισθητική ρύπανση, για μείωση της βιοποικιλότητας και ζήτησε την εφαρμογή ενός ισχυρού νομικού θεσμικού πλαισίου για την προστασία της. Επίσης πρότεινε να ζητήσει η χώρα μας επιμήκυνση εφαρμογής τής Οδηγίας 2000/60, βάσει του άρθρου 4 από τα κοινοτικά όργανα.

Στη βιωσιμότητα της μελέτης διαχείρισης των υδατικών πόρων επικεντρώθηκε η κ. Γραμματή Μπακλατσή, της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ Μαγνησίας, που εξέφρασε τις απόψεις του τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας. Το ΤΕΕ ζητεί μεταξύ άλλων να αναπτυχθούν εναλλακτικά σενάρια για την κατασκευή μικρών φραγμάτων στο Πήλιο, με στόχο την υδροδότηση του Βόλου και την εκμετάλλευσή τους με μικρά υδροηλεκτρικά, να διαχωριστούν οι λεκάνες απορροής στη Μαγνησία με ταυτόχρονη αξιοποίηση ποιοτικών παραμέτρων, να ολοκληρωθούν τα δίκτυα ομβρίων άμεσα, αξιοποίηση της λάσπης που παράγεται στους βιολογικούς καθαρισμούς, να συνδεθούν άμεσα στο δίκτυο ακαθάρτων οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ, αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης του Βόλου και μείωση των διαρροών, σχέδιο διαχείρισης για την αξιοποίηση του φράγματος «Παναγιώτικο», ολοκλήρωση του έργου του φράγματος Μαυρομάτι κ.ά. Πάντως η κ. Μπακλατσή χαρακτήρισε το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας πλήρες.

Εξοικονόμηση νερού με θερμοκήπια

Στην ορθολογική διαχείριση νερού σε καλλιέργειες υπό κάλυψη, όπου η παραγωγή είναι τρεις-πέντε φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις ανοιχτές καλλιέργειες, αναφέρθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κ. Κίττας. Στην ανάγκη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου φορέα διαχείρισης των υδατικών πόρων αναφέρθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αθ. Λουκάς.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σ. Αναγνώστου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «από τις αρχές του 2000 σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στη χώρα μας έχουν τεθεί οι βάσεις για μια τέτοια ολοκληρωμένη προσέγγιση, μέσω της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά (2000/60/ΕΚ) και των επί μέρους θυγατρικών Οδηγιών. Άμεσος στόχος είναι να σταματήσει άμεσα η υποβάθμιση της ποιότητας των νερών. Δυστυχώς φθάσαμε με την «προνοητικότητα που μας διακρίνει», σε παρατάσεις προθεσμιών που μας έβαλε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και στον κίνδυνο επιβολής προστίμων για τη χώρα μας. Για να κάνουμε κάτι, που θα έπρεπε να κάνουμε μόνοι μας εδώ και καιρό. Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση και θα τονίσω ότι εμείς, ως ΤΕΕ Μαγνησίας, έχουμε στείλει εδώ και δύο χρόνια σχεδόν τον εκπρόσωπό μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Υδάτων, αλλά άγνωστο σε μας για ποιους λόγους, δεν έχει συνεδριάσει ποτέ μέχρι σήμερα».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το