Τοπικά

Εισαγγελικές παρεμβάσεις για Μουσείο Πόλης, δαπάνες Νοσοκομείου και έλλειμμα στην Αγριά

Διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικών ερευνών για τον εντοπισμό τυχόν ποινικών ευθυνών

Την διενέργεια τριών προκαταρκτικών ερευνών, σχετικά με θέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, διέταξε χθες η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Βόλου κ. Νίκη Μπόλλη. Η μία έρευνα αφορά στις καταγγελίες για σπατάλες στο Νοσοκομείο Βόλου, η δεύτερη το έλλειμμα στο ταμείο της δημοτικής περιφέρειας Αγριάς και η τρίτη το κόστος κατασκευής του Μουσείου της πόλης. Και οι τρεις έρευνες ανατίθενται σε Πταισματοδίκη προκειμένου να εντοπισθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και να συγκεκριμενοποιηθούν τα πρόσωπα.

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

Ειδικότερα οι τρεις φάκελοι με τις σχηματισθείσες δικογραφίες θα αποσταλούν το πρωί της Δευτέρας στο Πταισματοδικείο και με την ένδειξη επείγουσες προκειμένου να γίνει –το συντομότερο δυνατόν – η προκαταρκτική έρευνα των υποθέσεων.

Όσον αφορά στο Νοσοκομείο Βόλου η προϊσταμένη της Εισαγγελίας διατάσσει την έρευνα με αφορμή τις αναφορές του διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ζαχαρόπουλου και τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου το τελευταίο διάστημα. Ζητείται να διερευνηθεί τι ακριβώς συνέβαινε στο Νοσοκομείο, αν γινόταν έλεγχος των δαπανών και ποιος είχε την ευθύνη τους. Η έρευνα θα αφορά στις σπατάλες –όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα- φαγητού, ορθοπεδικών υλικών, φαρμάκων. Όπως έχει γραφεί τα χρέη του Νοσοκομείου προς τρίτους ανέρχονται σε 53 εκατομμύρια ευρώ. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου έκανε λόγο για μείωση των δαπανών στο περίπου 20%, στο πλαίσιο της εφαρμογής προγράμματος εξορθολογισμού των δαπανών που άρχισε να υλοποιείται από τον περασμένο Νοέμβριο.

Οσον αφορά στην έρευνα για το έλλειμμα στο ταμείο της δημοτικής ενότητας Αγριάς χθες απεστάλη στην Εισαγγελία και το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της έρευνας. Σύμφωνα με πληροφορίες με το πόρισμα επιρρίπτονται ευθύνες σε δύο πρόσωπα, στον πρώην ταμία και τον ειδικό συνεργάτη του πρώην Δημάρχου Αγριάς, το δε έλλειμμα ανέρχεται τελικά στο ποσό των 93.000 ευρώ. Στον ταμία φέρεται να καταλογίζεται βαριά αμέλεια, καθώς από την ΕΔΕ προέκυψε ότι γνώριζε πως λειτουργούσε με μη νόμιμο τρόπο για τη χορήγηση ποσών σε πρόσωπο που δεν ήταν δικαιούχος, ενώ στον ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου ότι ήταν ο αποκλειστικός αποδέκτης των ποσών. Εμπλοκή άλλων προσώπων στην υπόθεση του ταμειακού ελλείμματος δεν προέκυψε από την Ένορκή Διοικητική Εξέταση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πόρισμα γίνεται αναφορά σε τρία ποσά ύψους 25.000 ευρώ, 40.000 ευρώ και 35.000 ευρώ, που καταβλήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2010, από τον ταμία με αποδέκτη τον ειδικό συνεργάτη του πρώην Δημάρχου. Οι πληρωμές εκτιμήθηκε ότι έγιναν χωρίς νόμιμο τίτλο και σε πρόσωπο που δεν ήταν δικαιούχος των ποσών. Ο ταμίας ξεκαθαρίζεται, δεν ιδιοποιήθηκε τα χρήματα αφού ως μοναδικός αποδέκτης αυτών ήταν ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου, κάτι που και ο ίδιος φέρεται να έχει αποδεχτεί.  Η προκαταρκτική αυτή έρευνα χαρακτηρίζεται από την Εισαγγελέα ως κατεπείγουσα και πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Όσον αφορά στην έρευνα για το κόστος κατασκευής του Μουσείου της Πόλης, διατάσσεται με αφορμή δημοσίευμα της «Θ». Μεταξύ άλλων στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται πως «η αρχική μελέτη προέβλεπε κόστος κατασκευής 1,6 εκατομμυρίων ευρώ, το έργο έχει ξεπεράσει τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο θα πληρωνόταν από το Γ’ Πλαίσιο Στήριξης, ωστόσο οι χρηματοδοτήσεις τώρα χάθηκαν καθώς το Γ’ Κ.Π.Σ. έκλεισε και το υπόλοιπο ποσό θα κληθούν να το πληρώσουν οι δημότες, δεδομένου ότι το έργο εμφανίζει καθυστερήσεις». Για το έργο, όπως αναφέρεται, γίνεται έρευνα από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης.

Η υπόθεση θα διερευνηθεί από Πταισματοδίκη και με την εισαγγελική παραγγελία ζητείται να διαπιστωθεί γιατί υπήρξαν αυτές οι καθυστερήσεις, γιατί αυξήθηκε το κόστος κατασκευής και ποιοι ευθύνονται για αυτό. Και αν προκαλείται οικονομική ζημιά που θα την επιφορτιστούν τρίτοι, ενδεχομένως οι κάτοικοι της πόλης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το