Πολιτική

Νέα Ευρώπη με «σφραγίδα» Μέρκελ

Σηματοδότησε η χθεσινή  Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με σκληρούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας


Τι περιλαμβάνει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας – Καταρχήν συναίνεση για το Ταμείο Σταθερότητας


Η σημερινή (χθεσινή) Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες δείχνει ότι

οδεύουμε προς μία νέα Ευρώπη με όρους και αυστηρές προϋποθέσεις ουσιαστικά να επιβάλλονται από την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε κοινή δήλωσή τους ζήτησαν «σύγκλιση, συνεργασία και στενότερο οικονομικό συντονισμό». Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν επισήμως ότι θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ, εντός του Μαρτίου, που πιθανότατα να αποτελέσει και το «κλειδί» των περαιτέρω εξελίξεων.

Αναλυτικότερα το πλαίσιο των αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, με σκληρούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθόρισαν οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ.

Στο γεύμα εργασίας που προηγήθηκε, Μέρκελ και Σαρκοζί παρουσίασαν τις κοινές προτάσεις τους για το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- μέτρα για μείωση του κόστους εργασίας, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και νομοθετική κατοχύρωση της υποχρέωσης για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Μάλιστα, σύμφωνα με την κοινή πρόταση, η πρόοδος των χωρών-μελών θα παρακολουθείται μέσα από ετήσια Σύνοδο Κορυφής.

Σε δήλωσή της, η Άγκελα Μέρκελ τόνισε: “Θέλουμε να θεσπίσουμε ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, θέλοντας να καταστεί σαφής η πρόθεσή μας να αναπτυχθούμε μαζί πιο στενά σε πολιτικό επίπεδο, πράγμα που δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός για την καλύτερη λύση μεταξύ των κρατών μελών“.

“Έπρεπε να προσθέσουμε έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε μια έκτακτη κατάσταση” δήλωσε από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί και πρόσθεσε: “Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που λάβαμε αποδείχθηκαν αποτελεσματικά και για την Ελλάδα και για την Ιρλανδία και για την Πορτογαλία. Θέλουμε με τη Γερμανία να προχωρήσουμε σε ένα νέο στάδιο με δομικά μέτρα για καλύτερη ενσωμάτωση της οικονομικής πολιτικής με σκοπό να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας γενικότερα“.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η πρόταση της Γερμανίας για κατάργηση των αυξήσεων στους μισθούς με βάση τον πληθωρισμό, της εναρμόνισης στη φορολογία και της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, βρίσκει αντίθετες αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, όπως το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία και την Αυστρία.

Σε ό,τι αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως κατέληξαν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού.

Οι λεπτομέρειες για τους τρόπους ενίσχυσης της ευελιξίας θα οριστικοποιηθούν τον Μάρτιο, καθώς δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν το Ταμείο θα μπορεί να αγοράζει απευθείας κρατικά ομόλογα ή θα δανείζει τις χώρες προκειμένου να επαναγοράζουν οι ίδιες τα ομόλογά τους. Θετικά φαίνεται πως αντιμετωπίζεται πλέον από τη Γερμανία και το θέμα της αύξησης των πόρων του ταμείου.

Ελπίδα της ελληνικής πλευράς είναι να δρομολογηθεί η ευνοϊκότερη αποπληρωμή του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και ένας μηχανισμός για τη μείωση του ελληνικού χρέους μέσω της επαναγοράς ομολόγων.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, που θα διεξαχθεί στις αρχές Μαρτίου, και θα επικυρωθούν στην επόμενη σύνοδο των “27”, στις 25 Μαρτίου.

Πακέτο μέτρων ως τον Μάρτιο

Καταρχήν συναίνεση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ι μεταξύ των 17 ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Στο σχέδιο κοινής δήλωσης οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τονίζουν ότι στη συνολική στρατηγική που προωθούν από το Δεκέμβριο για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη, περιλαμβάνεται το νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, τα τεστ αντοχής των τραπεζών και η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και η εφαρμογή του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Συνεχίζοντας, οι 17 ηγέτες της Ευρωζώνης τονίζουν ότι το συνολικό πακέτο των αποφάσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου και σε αυτό το πλαίσιο, καθορίζουν τέσσερα βήματα.

– Πρώτον, «την εφαρμογή των υπαρχόντων προγραμμάτων με την Ελλάδα και την Ιρλανδία».

Δεύτερον, «την εφαρμογή των μέτρων που έχουν στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής κατάστασης και τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης», υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα αξιολογούν την επιτευχθείσα πρόοδο.

Τρίτον, «το Συμβούλιο Eurogroup θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κατά τρόπο που θα εξασφαλίζεται η αναγκαία ελαστικότητα του Ταμείου και η ικανότητά του να παρέχει την κατάλληλη στήριξη».

Τέταρτον, «ολοκλήρωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας », σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την «οικονομική κατάσταση», οι 27 ηγέτες της ΕΕ ζητούν, εντός του Μαρτίου, μία «γενική προσέγγιση» στη βάση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «οικονομική διακυβέρνηση».

Συνεχίζοντας, οι «27» τονίζουν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των όσων έχει προτείνει η Ομάδα Δράσης, ούτως ώστε να επιτευχθεί μία τελική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως το τέλος Ιουνίου.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα «την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την εφαρμογή ενός νέου μακροοικονομικού πλαισίου», σημειώνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τις άλλες αρμόδιες Αρχές να διενεργήσουν «φιλόδοξα τεστ αντοχής» για τις τράπεζες.

Παράλληλα, καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν, με συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία θα συνάδουν με τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ότι θα είναι σε θέση να χειριστούν τις τράπεζες οι οποίες ενδεχομένως αποδειχθούν «αδύναμες».

Επίσης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι το Μάρτιο θα προσδιορίσει τις προτεραιότητες σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Οι προτεραιότητες θα βασίζονται στην ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κράτη μέλη καλούνται να υποβάλουν, έως τα μέσα Απριλίου, τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων καθώς και τα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Τέλος, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα αποφασίσει την περιορισμένη μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία είναι αναγκαία για τις αποφάσεις σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το