Photo Gallery, Τοπικά

Διευρύνεται ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας

 

 

Αλλάζει το καταστατικό του και υποδέχεται εταιρίες εμπορίας και παροχής υπηρεσιών

Κατάμεστη η αίθουσα στην χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος

Γ. Πετράκος: Εγκρίθηκαν ήδη 800 επιχειρήσεις στη χώρα με τη διαδικασία του «one stop shop»

 

Και μη μεταποιητικές επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις εμπορίας και παροχής υπηρεσιών,  θα μπορούν να γίνουν μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας Κεντρικής Ελλάδας. Αυτό αποφασίστηκε στην χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου Valis Resort στην Αγριά Βόλου, με  κεντρικό ομιλητή τον  Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας  κ. Γιώργο Πετράκο.

 

 

 

Ο κ. Πετράκος σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνέλευσης αναφέρθηκε στη διαδικασία του “one stop shop” για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, που λαμβάνει χώρα μέσω των Επιμελητηρίων, επισημαίνοντας ότι «πάει καλά, εγκρίθηκαν ήδη 800 επιχειρήσεις στη χώρα, γι’ αυτές η διαδικασία ίδρυσης πήρε περίπου μισή ώρα και αρκετές απ’ αυτές έχουν ιδρυθεί στη Θεσσαλία. Είναι μια παρέμβαση, μια τομή που προχωράει καλά».

Για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί ακόμη από το Γ’ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων ανέφερε ότι «θα πάρουν χρήματα, αλλά αν είναι έργα του Γ’ ΚΠΣ, είναι στην ουσία οφειλές. Αυτά καλύπτονται από το εθνικό σκέλος του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που είναι περιορισμένο και δημιουργεί στενότητα. Τα επενδυτικά σχέδια που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, γιατί οι εκροές είναι πιο άμεσες και τα χρήματα εξασφαλισμένα».

Για το ΕΣΠΑ ο κ. Πετράκος τόνισε ότι «δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης αλλά απορρόφησης, διότι τα έργα έτσι όπως υλοποιούνται, αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες, είτε γραφειοκρατικού τύπου, είτε γενικότερες, όπως περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικά προβλήματα κ.ο.κ.»

Η ανοικτή γενική συνέλευση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του προέδρου της κ. Νικ. Κιολεΐδη. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ. Ευρ. Δοντάς απένειμε το τιμητικό τίτλο του «Επίτιμου Μέλους» στο επί 30 χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ. Σώτο Σωτηρίου για την πολύτιμη προσφορά του στο Σύνδεσμο αλλά και στη Βιομηχανία.

Ο κ. Δοντάς τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι η χώρα έχει ανάγκη από:

-«Επίσπευση της δημοσιονομικής προσαρμογής

-Αλλαγές στον Δημόσιο Τομέα.

-Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και την εξάλειψη των αγκυλώσεων στις αγορές προϊόντων και εργασίας».

Και ο κ Δοντάς πρόσθεσε : «Όσα δεν έγιναν, όμως, για τόσο καιρό, αναπόφευκτα θα πρέπει να γίνουν σήμερα, όχι γιατί κάποια άλλοι μας το επιβάλλουν, όπως  άστοχα πολλές φορές ακούγεται, αλλά γιατί μόνον με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε να εκσυγχρονιστούμε και να υπάρξουμε με αξιοπρέπεια στον διεθνή καταμερισμό της εργασίας».

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Απ. Παπαδούλης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι  «οι πολιτικές για την προώθηση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου αναφέρονται σε τρεις βασικές παραμέτρους:

«Η πρώτη έχει να κάνει με την απλοποίηση των κανόνων λειτουργίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

-Η δεύτερη αναφέρεται στην δημιουργία ενός πλέγματος κινήτρων, που θα προσελκύσουν το νέο επενδυτικό κεφάλαιο αλλά θα στηρίξουν και το υφιστάμενο υγιές.   Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η ταχεία αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, μαζί με την ενεργητική λειτουργία του ΕΤΕΑΝ, διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσης των επενδύσεων.  Είναι γεγονός, ότι τα χαρακτηριστικά του νέου νόμου μετακινούνται από το γνωστό «επενδύσεις ως έτυχε» σε επενδύσεις περισσότερο στοχευμένες, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα.

-Η τρίτη παράμετρος αναφέρεται στην συγκρότηση της περιφερειακής βάσης της ελληνικής οικονομίας.

-Η πρώτη προϋπόθεση έχει να κάνει με την συγκρότηση της αρχιτεκτονικής και των εργαλείων που ρυθμίζουν τις σχέσεις των τριών επιπέδων αποφάσεων: Του Κυβερνητικού, του Περιφερειακού και του Δημοτικού. Το γεγονός, ότι για πρώτη φορά η χώρα διαθέτει Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης αποτελεί ένα πρώτο βήμα, που μπορεί να βάλει σε τάξη και να οριοθετήσει το πλαίσιο των σχέσεων αυτών.

-Η δεύτερη προϋπόθεση έχει να κάνει με την συγκρότηση περιφερειακών και τοπικών πολιτικών προσανατολισμένων στις πραγματικές και όχι στις ιδεατές αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε περιοχής.

Η νέα δομή του «Καλλικράτη» παραδίδει στις τοπικές κοινωνίες μοναδικές αναπτυξιακές δυνατότητες, για να διεκδικήσουν μερίδιο από τον διεθνή καταμερισμό της εργασίας.

-Η τρίτη προϋπόθεση, είναι σχετική με το καλό επιχειρηματικό κλίμα για την προσέλκυση και την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών».

Το πρόγραμμα της κλειστής γενικής συνέλευσης περιελάμβανε τις παρουσιάσεις του απολογισμού έργου του Συνδέσμου για το 2010 από το γενικό γραμματέα του κ. Δημ. Φιλίππου, του οικονομικού απολογισμού 2010 και του προϋπολογισμού 2011 από τη ταμία κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Η συνεδρίαση έκλεισε με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Πετράκου.

 

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

3 Comments

  1. Wow! Your site has quite a few comments. How did you get all of these people to look at your article I’m very jealous! I’m still studying all about blogs on the internet. I’m going to look around on your blog to get a better idea how to attract more people. Thanks for the help!

Μοιραστείτε το