Photo Gallery, Τοπικά

Δήμος: Σε διαβούλευση το πρόγραμμα έργων

 

Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Δήμαρχου κ. Π. Σκοτινιώτη και του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Φ. Λαμπρινίδη

Ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 36,5 εκ. Ε – Από το ΕΣΠΑ τα 9,5 εκ.


Σκοτινιώτης: Αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, η αυτοδιοίκηση σε δραματικό αδιέξοδο

 

Σε διαβούλευση τίθεται ο προϋπολογισμός του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Βόλου ο οποίος ανέρχεται σε 36.537.867,27 €, ενώ οι μη εξασφαλισμένοι πόροι προϋπολογίζονται σε 6.517.297,78 €. Τα νέα έργα που έχουν προταθεί στο ΕΣΠΑ είναι δέκα και ανέρχονται σε 9,5 εκατομμύρια ευρώ και βαρύτητα θα δοθεί σε συντηρήσεις υποδομών.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα θα συζητηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο και είναι το πρώτο που καταρτίζει η Δημοτική Αρχή, με το Δήμαρχο να δηλώνει χθες ότι, αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, το 2012 η αυτοδιοίκηση θα βρεθεί σε δραματικό αδιέξοδο.

Ο Δήμαρχος κ. Σκοτινιώτης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες τόνισε ότι παρότι η προηγούμενη χρονιά συνδέθηκε με ένα ζοφερό οικονομικό περιβάλλον, ανασυγκροτήθηκε η Τεχνική Υπηρεσία, η οποία δέχτηκε εκατοντάδες αιτήματα που δεν είχαν λυθεί επί δεκαετίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο Δήμαρχος, το 2011 πραγματοποιήθηκε πραγματικό έργο 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ θα υπήρχαν μεγαλύτερες απορροφήσεις κονδυλίων αν είχαν αρχίσει έγκαιρα τα έργα της Ευαγγελίστριας και της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου. Ο ίδιος σημείωσε ότι για πρώτη φορά ο Δήμος υλοποίησε έργα χωρίς να έχει δημιουργήσει οφειλές γιατί κάθε παρέμβαση πληρώθηκε από εξασφαλισμένες πιστώσεις, ενώ επανέλαβε ότι αποπληρώθηκε μέρος των υποχρεώσεων του παρελθόντος, γεγονός που σημαίνει ότι ο Δήμος δημιούργησε πρωτογενές πλεόνασμα.

Τα νέα έργα

Η Τεχνική Υπηρεσία ωρίμασε και ενέταξε στο ΕΣΠΑ έργα 9,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στις νέες προτάσεις περιλαμβάνονται η διαμόρφωση πλατείας Πανεπιστημίου, διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων στην περιοχή Νέο Δέλτα και σε άλλες περιοχές, αναδασώσεις και μικρά τεχνικά έργα αποκατάστασης και αισθητικής αναβάθμισης στα περιαστικά δάση του Δήμου Βόλου, Σαρακηνός-Γορίτσα και Επισκοπή, βιοκλιματική ανάπλαση περιοχής του Παλιού Λιμεναρχείου στα «Παλιά του Βόλου», σήμανση μονοπατιών και διαδρομές πεζοπορίας στις περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες, παρέμβαση σε δύο κτίρια της πρώην Παιδόπολης Αγριάς, εξοπλισμός Ειδικών Σχολείων και Τμημάτων Ένταξης Δήμου Βόλου – ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στο 5ο Γυμνάσιο Βόλου και στα σχολεία που στεγάζονται στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου Ν. Ιωνίας.

 

«Αμαρτίες» από το παρελθόν

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι πολλά έργα είναι «παγωμένα» λόγω της κατάργησης του προγράμματος «Θησέας» και της μη έναρξης του προγράμματος «Ελλάδα» που θα στήριζε τους νέους δήμους.

Μια χαραμάδα αισιοδοξίας θα δοθεί αν η ευρωπαϊκή ένωση δεχτεί να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ τα έργα του «Θησέα» που είχαν προϋπολογισμούς άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι το 2012 έμφαση θα δοθεί στις συντηρήσεις υποδομών και βασική προϋπόθεση είναι να «τρέξει» το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας ώστε να εργαστούν άνεργοι.

«Είναι μοναδική ευκαιρία για τις συντηρήσεις το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

 

Δραματικά αδιέξοδα

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε χθες και στις μειώσεις πόρων που δέχεται η αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Εκτιμάται ότι η μείωση θα αγγίξει τα 1,7 δισ. ευρώ, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την κατάρρευση.

Σε ερώτηση αν η δραματική οικονομική κατάσταση συνοδευτεί από ιδιωτικοποιήσεις τομέων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης απάντησε ότι «το ένα φέρνει το άλλο» και για μια ακόμη φορά εξέφρασε φόβους για την πορεία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος από το Μάιο του 2011 μέχρι σήμερα αφορούσε στην ωρίμανση έργων και την προετοιμασία φακέλων ώστε ο Δήμος Βόλου να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για διεκδίκηση νέων χρηματοδοτήσεων κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους. Έμφαση δόθηκε στη συντήρηση των υποδομών του νέου Δήμου στην τακτοποίηση ή και δρομολόγηση των έργων που έρχονταν από το παρελθόν και από όλες τις Δημοτικές Ενότητες,

Το πολιτικό πλαίσιο που κινήθηκε ο Δήμος και οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί αναλύθηκαν από τον αντιδήμαρχο κ. Φώτη Λαμπρινίδη.

Τόνισε πως το 2011 πληρώθηκαν ορισμένα έργα παρελθόντων ετών παρά τη δραστική μείωση πόρων, αξιοποιήθηκε στο σύνολό της η διαθέσιμη ΣΑΤΑ του 2011 (εκτελεσθέν έργο περίπου 1 εκ.€), δρομολογήθηκε και ταυτόχρονα αυξήθηκε η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ (περίπου 5,3 εκ. €), δρομολογήθηκαν, αφού ξεπεράστηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, βασικά έργα σε υποδομές όπως η Αγροτική Οδοποιία, οι συντηρήσεις και κατασκευές οδών, οι Συντηρήσεις Κοινοχρήστων Χώρων στο σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων.

Οι στόχοι του 2012

Με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012, προσανατολίζεται στους παρακάτω άξονες:

– Υλοποίηση των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και ωρίμανση, από πλευράς μελετών, νέων έργων για τα οποία θα διεκδικηθεί η ένταξη σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

–  Ολοκλήρωση των έργων του «Θησέα».

– Συντήρηση και αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών, όπως είναι οι Σχολικές Μονάδες (ο νέος Δήμος αριθμεί 189 Σχολικές Μονάδες), οι Παιδικοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, οι χώροι πολιτισμού και αθλητισμού του Δήμου.

– Συντήρηση των υποδομών της πόλης: Κοινόχρηστοι χώροι, πάρκα, πλατείες και οδικό δίκτυο.

– Οικονομίες κλίμακας, οι οποίες μπορούν να επιτευχθούν περαιτέρω με αξιοποίηση της ακίνητης δημοτικής περιουσίας και το σύνολο του κτιριακού αποθέματος, τη δημιουργία γραφείου κίνησης για το στόλο των οχημάτων, τη δημιουργία και λειτουργία αποθήκης υλικών κ.ά.

Όπως τόνισε ο κ. Λαμπρινίδης απαιτείται η εναρμόνιση και προσαρμογή του Τεχνικού Προγράμματος στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου. Το σύνολο των μεγάλων διεκδικήσεων από την πλευρά του Δήμου παραμένει ενεργό.  Πρόκειται για τα «διεκδικούμενα έργα» τα οποία έχουν ενσωματωθεί ως παράρτημα στο προηγούμενο Τεχνικό Πρόγραμμα, έχουν συζητηθεί επανελειμμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχουν ψηφιστεί. Οι διεκδικήσεις αυτές αναδεικνύονται μέσα στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου για την επόμενη τριετία, το οποίο εκπονείται και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η κατανομή των πιστώσεων στις Ενότητες

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο «Καλλικράτης» η κατανομή των πιστώσεων που προέρχονται από τακτικά έσοδα, ανταποδοτικά τέλη, ΣΑΤΑ,  επιχορηγήσεις του υπουργείου Εσωτερικών για έκτακτες ανάγκες, κατανέμονται και φέτος σύμφωνα με την αναλογία 20% για έργα του ενιαίου Δήμου και 80% για έργα στις Δημοτικές Ενότητες με κριτήριο κατανομής την αναλογία ΣΑΤΑ του 2010 (πληθυσμιακό κριτήριο).

Τόσο τα έργα του ενιαίου Δήμου όσο και αυτά των επιμέρους Δημοτικών Ενοτήτων, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, «Συνεχιζόμενα» και «Νέα» έργα. Τα «Νέα» έργα αφορούν κυρίως τις τελείως ανελαστικές δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών του Δήμου ώστε να λειτουργήσει εύρυθμα.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το