Photo Gallery, Τοπικά

Πάνω από 1600 μερίδες φαγητού καθημερινά

 

Αυξήθηκαν σε ένα δίμηνο κατά 300 στα Σπίτια Γαλήνης της Ι.Μ.Δ.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος υπογράμμισε τη δραματική αύξηση των αναγκών του πληθυσμού για τη σίτιση τους τελευταίους μήνες

 

 

 

 

Κατά 20-25% αυξήθηκαν μόλις σε ένα τρίμηνο οι μερίδες φαγητού που διατίθενται από τα Σπίτια Γαλήνης της Μητρόπολης Δημητριάδος στους άπορους συμπολίτες. Η μεγάλη αύξηση του ποσοστού, καταδεικνύει το μέγεθος της ταχείας επέκτασης της φτώχειας στα κοινωνικά στρώματα εδώ και μερικούς μήνες, με την τοπική εκκλησία να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Τα Σπίτια Γαλήνης σταμάτησαν να λειτουργούν στα μέσα Ιουνίου λόγω του καλοκαιριού και της ανάγκης για ξεκούραση που είχαν οι εθελόντριες γυναίκες στις οποίες και στηρίζεται το φιλανθρωπικό έργο. Εκείνη την περίοδο οι μερίδες που διατίθενταν άγγιζαν τις 1.300. Σημειώνεται πως τα Σπίτια Γαλήνης άνοιξαν ξανά στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Μερικούς μήνες μετά και με την οικονομική ύφεση να έχει βαθύνει ακόμη περισσότερο στην ελληνική κοινωνία, οι ανάγκες ακόμη και για την εξασφάλιση ενός πιάτου φαγητού αυξήθηκαν δραματικά. Αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι πλέον οι μερίδες που δίνονται καθημερινά στους άπορους από τα Σπίτια Γαλήνης, ανέρχονται στις 1.600, δηλαδή αύξηση σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο, γύρω στις 300, σε ποσοστό 20-25%.

Είναι ενδεικτικό πως πλέον στη Μητρόπολη λειτουργούν 25 Σπίτια Γαλήνης. Τα τελευταία δύο που λειτούργησαν, είναι των ενοριών Αγίου Κοσμά και Αγίου Αρτεμίου Βόλου και Αγίου Νεκταρίου Νέας Ιωνίας.

Στο πρώτο, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, σιτίζονται περίπου 20 άτομα, ενώ στο δεύτερο, που ξεκινά τη λειτουργία του την ερχόμενη εβδομάδα έχουν εγγραφεί ήδη 40 ενορίτες.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος υπογράμμισε τη δραματική αύξηση των αναγκών του πληθυσμού για τη σίτιση τους τελευταίους μήνες σημειώνοντας πως οι αρμόδιοι στην ενορία του αγίου Κοσμά υπολόγιζαν αρχικά ότι θα έδιναν καθημερινά δέκα μερίδες. Τελικά οι ανάγκες ήταν διπλάσιες, όπως διαπιστώνεται στην πράξη.

Ο ίδιος ρωτήθηκε και αν αντέχουν οικονομικά τα Σπίτια Γαλήνης αυτή την αύξηση των μερίδων, για να απαντήσει πως προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μη ανταπόκρισης των Σπιτιών Γαλήνης στις ανάγκες των απόρων.

Από τη Μητρόπολη τονίζεται πως αξίζει να επισημανθεί η συγκινητική προσφορά εθελοντικής εργασίας εκατοντάδων γυναικών και ανδρών στα Σπίτια Γαλήνης, που συνιστούν παράδειγμα και υπόδειγμα αγάπης και αλληλεγγύης στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα, οι Ενορίες προετοιμάζονται ενόψει των Χριστουγέννων για τα δέματα με τρόφιμα που θα διαθέσουν στους φτωχούς. Ο Έρανος της Αγάπης από τον οποίο θα αντληθούν έσοδα για το φιλανθρωπικό έργο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, θα ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του καταγομένου από τον Αλμυρό Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου Αποστόλου (Παπακωνσταντίνου) θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως.

 

Φώτης Σπανός

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το