Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Βοήθεια σε άπορες οικογένειες μέσω της «Διακονίας»

Επιτελεί εδώ και 2,5 χρόνια ένα κρίσιμο κοινωνικό έργο
Επιτελεί εδώ και 2,5 χρόνια ένα κρίσιμο κοινωνικό έργο

Στις 770 ανήλθαν το 2012 οι άπορες οικογένειες της Μαγνησίας που έλαβαν ρούχα, υποδήματα και κλινοσκεπάσματα μέσω της «Διακονίας», του Σταθμού Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών, που λειτουργεί από τη Μητρόπολη, ενώ οι άποροι, οι κρατούμενοι και άλλοι που εξυπηρετήθηκαν εντός και εκτός Νομού ανέρχονται σε χιλιάδες. Η «Διακονία» επιτελεί εδώ και 2,5 χρόνια ένα κρίσιμο κοινωνικό έργο. Πλέον μετά από κάποια περιστατικά αυθαιρεσιών που εντοπίστηκαν από εξυπηρετούμενους, θα εφαρμοστούν πιο αυστηροί κανόνες στη διάθεση των ρούχων.

Στη συμβολή των οδών Γεωργίου Καρτάλη 9 και Γλάδστωνος, στο Βόλο, λειτουργεί ο Σταθμός Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών της Μητρόπολης Δημητριάδος, με την επωνυμία «Διακονία». Εκεί καταφεύγουν καθημερινά δεκάδες συμπολίτες για να προμηθευτούν ρούχα, παπούτσια, κλινοσκεπάσματα για τους ίδιους, αλλά και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, όμως, βοηθιούνται εκατοντάδες φυλακισμένοι, αλλά και προσωρινά κρατούμενοι και η βοήθεια επεκτείνεται και εκτός Νομού.

Η «Διακονία» λειτουργεί Δευτέρα και Πέμπτη για την ταξινόμηση και τακτοποίηση των πραγμάτων και Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι για την προσφορά της βοήθειας σε άπορους. Επίσης κάθε μέρα η «Διακονία» από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι δέχεται τις προσφορές των ενδιαφερομένων που θέλουν να βοηθήσουν.

Ο υπεύθυνος του τομέα ποιμαντικής μέριμνας της Μητρόπολης, πρόεδρος του «Εσταυρωμένου» και υπεύθυνος της Διακονίας π. Θεόδωρος Μπατάκας τόνισε πως «η «Διακονία» είναι ο Σταθμός Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών της Μητρόπολης που λειτουργεί ως παράρτημα του «Εσταυρωμένου» μέσω των εθελοντών του εδώ και 2,5 χρόνια. Προϋπήρχε ο χώρος αυτός και λειτουργούσε, αλλά όχι τόσο συστηματικά και οργανωμένα, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να συγκεντρώνουμε ρούχα, παπούτσια, κλινοσκεπάσματα, αλλά και παιχνίδια, ώστε αυτοί που είναι άποροι να έρχονται εδώ και να προμηθεύονται αυτά που έχουν ανάγκη».

 

Πιο αυστηροί

κανόνες

 

Από τη Διακονία εφαρμόζονται πλέον πιο αυστηροί κανόνες στη διάθεση ρούχων και άλλων ειδών. Όπως τόνισε ο π. Θεόδωρος, υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που έκαναν κατάχρηση της καλοσύνης των εθελοντών μας. Λάμβαναν κάποιες ποσότητες ειδών που δεν δικαιολογούνταν από τον αριθμό ατόμων που έχουν στην οικογένεια και μετά από καταγγελίες φάνηκε πως τα πωλούσαν στις λαϊκές αγορές προς ένα ευρώ. Επίσης μετανάστες, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, κυρίως Αλβανοί, έκαναν και εξαγωγές των ρούχων που λάμβαναν από εδώ στέλνοντας στις οικογένειές τους. Υπήρξαν κάποια παράπονα από γνωστούς και αγνώστους και κατά κάποιο τρόπο αναγκαστήκαμε να ελέγχουμε περισσότερο τα πράγματα, εξετάζοντας ποιο είναι το πρόσωπο που έρχεται εδώ, πόσα είναι τα μέλη της οικογένειάς του.

Έτσι ο άπορος θα πρέπει να προσκομίζει στη «Διακονία» ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και μια συστατική επιστολή είτε από την Ενορία του είτε  από το Κέντρο Συμπαραστάσεως Οικογενείας της Ιεράς Μητροπόλεως είτε από το Σύλλογο Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος».

Με αυτά τα στοιχεία δημιουργείται μια καρτέλα με όνομα, επώνυμο, διεύθυνση και το τηλέφωνο, ενώ σημειώνεται ποιο θα είναι το επόμενο ραντεβού διανομής ειδών. «Δημιουργείται έτσι ένα οργανωμένο σύστημα που ξέρουμε, ποιοι έρχονται, κάθε πότε έρχονται, ποιες είναι οι ανάγκες τους και πόσα άτομα συνθέτουν την οικογένεια. Παράλληλα φρενάραμε το μεγάλο κύμα εκείνων των ανθρώπων που κατά κάποιο τρόπο μας δημιουργούσαν μεγάλο πρόβλημα, τόσο εσωτερικό, όσο και εξωτερικό» επισήμανε ο π. Θεόδωρος.

Πλέον οι οικογένειες θα λαμβάνουν τα ρούχα και τα υποδήματα ανά τρεις μήνες.

Ο κόσμος παρά την κρίση προσφέρει πράγματα.

Ο π. Θεόδωρος τόνισε πως στη «Διακονία» το 2012 δεχθήκαμε 1.440 επισκέψεις, ενώ εξυπηρετήθηκαν 770 οικογένειες. Παράλληλα, όμως ενισχύθηκαν οι Φυλακές Κασσαβετείας, Βόλου, Λάρισας, Αυλώνα, Ελαιώνα, Διαβατών. Σκεφθείτε, πόσοι κρατούμενοι των Φυλακών αυτών ντύθηκαν, αλλά και πόσοι κρατούμενοι περνούν από τα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων και έχουν ανάγκη σε διάφορα είδη. Όλα αυτά τα προσφέρει ο «Εσταυρωμένος» διά της Διακονίας.

Εξηγώντας μάλιστα τη διαδικασία που λειτουργεί η διανομή των ρούχων τόνισε πως «όταν έρχεται στη «Διακονία» ο συμπολίτης και καταθέτει το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και το έγγραφο της Ενορίας ή κάποιας άλλης κοινωνικής υπηρεσίας, καταγράφεται η καρτέλα, και μετά μόνο με την ταυτότητά του, τον παραλαμβάνει ένας εθελοντής και τον πηγαίνει στο χώρο που είναι εκτεθειμένα όλα αυτά τα ρούχα. Από εκεί διαλέγει και παίρνει ό,τι επιθυμεί».

Τα ρούχα που θα προσφέρουν οι συμπολίτες, θα πρέπει να είναι πλυμένα, σιδερωμένα και καλοσυντηρημένα. Παράλληλα γίνεται και κάποια επιλογή. Δηλαδή αφαιρούνται όσα ρούχα είναι τριμμένα ή δεν μπορούν να φορεθούν, τα οποία δεν πετάγονται στους κάδους αχρήστων, αλλά κατευθύνονται στην ανακύκλωση.

Ο π. Θεόδωρος υπογράμμισε τη μεγάλη συμβολή των συμπολιτών που στήριξαν και αγάπησαν τη «Διακονία» και τους κάλεσε να συνεχίσουν αυτή την προσφορά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2421020125.

Οι εθελοντές

 Στη Διακονία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 40 περίπου εθελοντές. Μία εξ’ αυτών η κ. Κερασία Παπαγεωργίου προσφέρει εδώ και επτά μήνες στη «Διακονία» εξυπηρετώντας τους άπορους, αλλά και βοηθώντας στην ορθή ταξινόμηση των ρούχων και των υπόλοιπων πραγμάτων. «Είναι μια εξαιρετική εμπειρία, πολύ διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο χώρο. Γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε και με τον ευαίσθητο χώρο των Φυλακών που δεν μπορεί να τον προσεγγίζει καθένας, όσο και να προσπαθήσει. Μέσα, όμως από τον Εσταυρωμένο, δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουμε. Παράλληλα υπάρχουν ανάγκες και από τον υπόλοιπο κόσμο. Το χειμώνα οι άποροι ζητούσαν κουβέρτες, χοντρά ρούχα και άλλα» μας είπε.

Καταλήγει δε λέγοντας πως «όποιος θέλει να προσφέρει στο συνάνθρωπό τους και νιώθει αγάπη, εδώ σε αυτό το χώρο, θα βρει αυτό που του χρειάζεται. Στη «Διακονία» σου δίνεται η δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με το συνάνθρωπο, να δεις τα προβλήματα, να συνεργαστείς, να μάθεις από τις εμπειρίες των άλλων και βέβαια να νιώσεις άνθρωπος, ότι είναι μια μέρα που πρόσφερες κάτι».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το