Πολιτική

“Αμεσα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων”

ΑΘΗΝΑ 3.-

“Προχωρήστε άμεσα και με διάλογο στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αυτή η μεταρρύθμιση θα κάνει φθηνότερες τις υπηρεσίες προς τον πολίτη, θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας”, διεμήνυσε ο Γ. Παπανδρέου στους υπουργούς που έλαβαν μέρος σε σύσκεψη για τον τρέχοντα προγραμματισμό της κυβέρνησης, όπου τέθηκε κυρίως το ζήτημα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος, ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Τιμοσίδης, και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, οι αρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει ως τα μέσα του μηνός να είναι σε διάλογο με τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες ώστε στα τέλη Ιανουαρίου να έλθει στη Βουλή το “νομοσχέδιο-ομπρέλα” του υπουργείου Οικονομικών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

“Μπροστά σε ιστορικές αποφάσεις η Ευρώπη”

“Αν η Ευρώπη μείνει στη σημερινή “ερμαφρόδιτη” κατάσταση, οι πιέσεις των αγορών θα συνεχιστούν και (η Ευρώπη) θα ταλανίζεται από αλληλοκατηγορίες και εθνικισμούς”, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, στη σύντομη παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής για το Ευρωομόλογο, στην οποία- μεταξύ άλλων- συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λ. Παπαδήμος και η Βάσω Παπανδρέου, επικεφαλής της Επιτροπής.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αυτό που συζητείται είναι, ουσιαστικά, η μετεξέλιξη της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης και αυτά όλα “πρέπει να τα δούμε και από την πλευρά του συμφέροντος της χώρας αλλά και του ευρωπαϊκού συμφέροντος”.

Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια ευρύτερων συναινέσεων στην Ευρώπη.

Σημείωσε επίσης ότι ο ρόλος της Ελλάδας μπορεί να είναι σημαντικός και ήδη η χώρα συμβάλει σε όλες τις θετικές αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει τάξη “στα του οίκου μας” και να κάνει τις μεγάλες αλλαγές προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του πολίτη.

Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “θα λύσουμε τα δικά μας προβλήματα” και “θα υπερβούμε τις αδυναμίες μας”.

Περισσότερο ανήσυχος εμφανίσθηκε σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, καθώς “υπάρχει το πρόβλημα της Ευρωζώνης και οι εγγενείς αδυναμίες της”. Αυτά τα προβλήματα, όπως τόνισε, “έχουν βάλει την Ευρώπη μπροστά σε ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις”.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε ειδική αναφορά στην αναπτυξιακή διάσταση του όλου θέματος, καθώς, όπως επισήμανε, αυτή “συνδέεται άμεσα με την κοινωνική συνοχή, με τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη των Περιφερειών”.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της σύσκεψης, η Βάσω Παπανδρέου δήλωσε ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Το θέμα του ευρωομολόγου και η οικονομική διακυβέρνηση αφορά το μέλλον της Ευρωζώνης. Θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε πολύ περισσότερους, είπε, προσθέτοντας ότι “οι αποφάσεις σε τέτοια θέματα, δεν θα πρέπει να παίρνονται υπό πίεση και εκ των υστέρων”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το