Photo Gallery, Τοπικά

Αλέξης Τσίπρας: Ζητάμε εντολή διακυβέρνησης της χώρας


 

 

Σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος, στην παραλία του Βόλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας ζήτησε χθες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς, για να «καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση και να αποτρέψει τη λεηλασία της κοινωνίας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ο κατώτερος μισθός θα επανέλθει στο ύψος που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά, αλλά και στην Αλέκα Παπαρήγα που σύμφωνα με τον ίδιο επιμένει στη διαίρεση της αριστεράς, ενώ χαρακτήρισε «εγκληματική οργάνωση» τη Χρυσή Αυγή.

Εντολή διακυβέρνησης της χώρας ζήτησε χθες σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ – την οποία χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει διαχρονικά το κόμμα – ο κ. Αλέξης Τσίπρας από το Βόλο.

«Τα συναιτεράκια του μνημονίου πανικοβάλλονται στη σκέψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ακόμα περισσότερο τρομάζουν στην ιδέα να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς, που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση και θα αποτρέψει τη λεηλασία της κοινωνίας. Έχουν κάθε δίκιο να πανικοβάλλονται», είπε και επιτέθηκε με σφοδρότητα στους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά, ενώ σημείωσε για τον Πάνο Καμμένο ότι και άλλα κόμματα μπορεί να είναι αντιμνημονιακά, αλλά στήριξαν το Ζάππειο 1 και το Ζάππειο 2.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε περισσότερο από μια ώρα και ζήτησε να «επιστρέψει η Δημοκρατία στην Ελλάδα» και μέσα από τις κάλπες να οδηγηθεί η τρόικα έξω από τη χώρα.

«Αυτό το κύμα θα φέρει το λαό ξανά κυρίαρχο στη χώρα του, τη Δημοκρατία πίσω στην Ελλάδα, την τρόικα έξω από τη χώρα και ένα νέο συνασπισμό της Αριστεράς με πυρήνα τον ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία».

Υπερασπίστηκε το πρόγραμμα του κόμματός του για την έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση και δήλωσε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε οποιαδήποτε εκδοχή τους – συγκυβέρνησης ή αυτοδυναμίας – δεν είναι η λύση.

«Είναι το αδιέξοδο. Η μόνη λύση είναι η Αριστερά» σημείωσε και υπογράμμισε ότι ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς κινδυνολογούν για να κρυφτούν και με την τρομοκρατία προσπαθούν να κρύψουν τη μόνη αλήθεια ότι δηλαδή υλοποιούν μια συστηματική πολιτική χρεοκοπίας της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

 

«Δεν θα πληρωθούν οι δανειστές»

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει και ανέφερε ότι στις 7 Μαΐου θα κατευθύνει όλους τους δημόσιους πόρους στην εξυπηρέτηση των πιεστικών κοινωνικών αναγκών, στους μισθούς, τις συντάξεις και τις κοινωνικές υποδομές και όχι στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών.

Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ σιγοντάρει την ακροδεξιά και ευθύνεται για την άνοδό της με τις δημαγωγίες στο μεταναστευτικό, ενώ είναι έτοιμο να μπει ως δεκανίκι, στην υπερσυντηρητική μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά.

Ζήτησε από το λαό να συσπειρωθεί στην ιδρυτική πράξη ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ – την καταγγελία της δανειακής σύμβασης, την ακύρωση του μνημονίου και την ισχυρή διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Στο δίλημμα μνημόνιο ή Δημοκρατία και Αριστερά, ο λαός απαντά Δημοκρατία και Αριστερά. Είναι ιστορική η ευθύνη, είναι κρίσιμη η επιλογή.

Είναι μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί», είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

«Δεν ζητάμε ψήφο διαμαρτυρίας. Ζητάμε ψήφο ευθύνης και εμπιστοσύνης στην εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ρεαλιστικό και συγκεκριμένο εναλλακτικό πολιτικό σχέδιό του».

Για τον κ. Τσίπρα, το κρίσιμο πολιτικό ζήτημα είναι ποια κυβέρνηση θα έχει ο τόπος μετά τις εκλογές. «Αν θα έχει μια μνημονιακή συγκυβέρνηση Βενιζέλου-Σαμαρά που έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν την καταστροφή, να αλλάξουν το Σύνταγμα, μετατρέποντάς το σε Σύνταγμα των πιστωτών, ή θα έχει ένα νέο συνασπισμό εξουσίας της Αριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ όσους εκβιασμούς και να κάνουν θα κριθούν για τις μέχρι σήμερα επιλογές τους και τη χρεοκοπία τους. Θα κριθούν για το ότι, αφού πρώτα λεηλάτησαν τη χώρα, μετά την παρέδωσαν όμηρο στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Και θα κριθούν και για το κοινό τους πρόγραμμα – το μνημόνιο. Μόνο εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε την καταβολή των μισθών και των συντάξεων στο ακέραιο. Θα καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο και θα προχωρήσουμε σε αναστολή των εξωτερικών πληρωμών. Με τον τρόπο αυτό, θα θέσουμε τις πολιτικές προϋποθέσεις για μια νέα, συνολική πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τη χρηματοδότηση εθνικού σχεδίου για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» δήλωσε και απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ λέγοντας:

«Δεν αγωνιστήκατε για το κόμμα του μνημονίου. Δεν αγωνιστήκατε για το κόμμα του κ. Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών, που ξήλωσε μία προς μία τις κοινωνικές κατακτήσεις της δεκαετίας του ’80. Του ανθρώπου που είναι δεκανίκι των Σαρκοζί – Μέρκελ, που έλεγε και έκανε πάντα αυτά που ήθελε να ακούσει και να δει η Μέρκελ. Το κόμμα του κ. Βενιζέλου σας εγκατέλειψε».

Απευθύνθηκε επίσης, στο συντηρητικό ψηφοφόρο και κατέληξε λέγοντας ότι «το μνημόνιο κονιορτοποιεί τις παλιές διαχωριστικές γραμμές της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Είμαστε πια στην ίδια όχθη του ποταμού».

Τέλος απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ και τους κάλεσε να αναρωτηθούν αν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, όπου στα κρίσιμα σταυροδρόμια για το λαό και τον τόπο, η Αριστερά επέμενε στη διαίρεσή της.

Αυτήν την τόσο κρίσιμη στιγμή για το λαό και τον τόπο, ποιο ανιστόρητο πρόσχημα μπορεί να στερήσει από το λαό τη δυνατότητα της ανατροπής του καταστροφικού μνημονίου… Καλούμε κάθε κομμουνιστή και κάθε κομμουνίστρια να δώσει τη μάχη της ενότητας. Να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο, μετεκλογικό, συνασπισμό εξουσίας για την ανατροπή» κατέληξε και χαρακτήρισε εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή.

Στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ το «παρών» έδωσε και ο πρώην αντιδήμαρχος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Στάμος.

Κατερίνα Τασσοπούλου

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το