Photo Gallery, Πολιτική

Έρχονται απολύσεις στο Δημόσιο

Σχέδια για πρόσθετα μέτρα πάνω από 6 δισ. ευρώ και συνολικά 26 δισ. έως το 2015


Δέσμευση Παπακωνσταντίνου ότι στην παρούσα φάση δεν θα προχωρήσει σε οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε σε αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ

ΑΘΗΝΑ 18.-

Τα χειρότερα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο είναι ακόμα μπροστά, αφού ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει ουσιαστικά ακόμα και μαζικές απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αναλυτικότερα και διά στόματος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη (χθες) ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε περίπτωση “λουκέτων” ή συγχωνεύσεων οργανισμών.

Όπως όλα δείχνουν, κάτι τέτοιο θα προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο φέρνει μέτρα 26 δισ. ευρώ έως το 2015, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ αφορούν σε πρόσθετες παρεμβάσεις για το 2011, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ.

Μιλώντας την Τετάρτη (χθες) στο συνέδριο του “Economist”, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η λογική των αυτόματων μετατάξεων δεν μπορεί να αποδώσει και έκανε λόγο για απολύσεις σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων ή καταργήσεων οργανισμών του Δημοσίου.

“Δεν μπορούμε πια να προχωρήσουμε χωρίς να σκεφτόμαστε και το γεγονός ότι όταν κλείνουν, συρρικνώνονται, συγχωνεύονται δημόσιοι οργανισμοί, μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις” είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: “Είναι προφανές ότι δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Αλλά είναι εξίσου προφανές ότι η λογική των αυτόματων μετατάξεων όταν ένας οργανισμός κλείνει, συγχωνεύεται ή συρρικνώνεται, δεν μπορεί πια να αποδώσει”.

Σ’ αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με το σχεδιασμό:

Παγώνουν (ή περιορίζονται δραστικά) οι νέες προσλήψεις,

Απολύονται συμβασιούχοι,

Εξαγγέλλονται προγράμματα εθελουσίας εξόδου από το δημόσιο τομέα,

Θα κλείσουν πολλές ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου.

Όσοι δεν απορροφηθούν αλλού, θα περνάνε από αξιολόγηση και τότε θα απολύονται.

Ταυτόχρονα, προϊδέασε για νέα συμπίεση μισθών με το νέο μισθολόγιο.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου περιέγραψε όμως και μέτρα άμεσης απόδοσης, που θα λάβει «εδώ και τώρα» η κυβέρνηση για μείωση των ελλειμμάτων. Θα περιλαμβάνουν επιλεκτικές περικοπές μισθών στο Δημόσιο και νέα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Τα σχέδιά του αυτά, για πρόσθετα μέτρα πάνω από 6 δισ. ευρώ και συνολικά 26 δισ. έως το 2015, θα ενταχθούν στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε πάντως ότι στην παρούσα φάση δεν θα προχωρήσει σε οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε σε αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών είχε πει ότι λόγω των παρεμβάσεων που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο στο Δημόσιο, δεν τίθεται θέμα απολύσεων. Μίλησε, όμως, για ανάγκη περαιτέρω συρρίκνωσης του κράτους. “Πετύχαμε αυτή τη στιγμή να μην χρειάζεται καμία απόλυση, ούτε μόνιμου αλλά και ούτε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Αλλά χρειάζεται να μικρύνει κι άλλο το κράτος” δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα, μέσω ραδιοφωνικής του συνέντευξης, ο κ. Ραγκούσης είχε πει ότι από τους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου υπηρετούν σε ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, που πρόκειται να κλείσουν ή να συγχωνευθούν, στο Δημόσιο θα παραμείνουν μόνον όσοι θα αξιολογούνται θετικά από το ΑΣΕΠ.

Το μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν έστειλε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας επίσης στο συνέδριο του “Economist”, απ’ όπου προανήγγειλε τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο μέσω 150.000 συνταξιοδοτήσεων και εθελοντικών αποχωρήσεων, χωρίς -όπως είπε- να χρειαστούν απολύσεις.

“Η μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα την περίοδο αυτή ή 20% συνολική μείωση θα επιτευχθεί κατά κύριο λόγο με τη μη αντικατάσταση όσων βγαίνουν στη σύνταξη, αλλά επίσης και με εθελοντικές εξόδους, όπου είναι απαραίτητο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.

 

 

 

Ο Γ. Ραγκούσης

Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα απολύσεων ούτε μονίμων, ούτε επί συμβάσει ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων του δημοσίου, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Μιλώντας στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης (επί της αρχής) του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ο υπουργός επισήμανε με έμφαση ότι θα βρισκόμασταν μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα να απολυθούν 200.000 υπάλληλοι του Δημόσιου τομέα, αν η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει ήδη από τη επαύριο των εκλογών του 2009 σε δραστικές μειώσεις με την κατάργηση των συμβάσεων stage, τη μεγάλη μείωση των συμβασιούχων, τις δραστικές μειώσεις που επέφερε οΚαλλικράτης‘.

Εκτός αυτών, έχουν φύγει και με αποχωρήσεις ήδη 150.000, ενώ και με την ρήτρα μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, έχει μειωθεί δραστικά το μισθολογικό κόστος και δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω απολύσεων.

Από εκεί και πέρα, αρχή του νέου συστήματος, είπε ο υπουργός, είναι η αυστηρή αξιολόγηση, που είναι απαραίτητη έναντι μιας χρόνιας νοοτροπίας ισοπέδωσης, λόγω του πελατειακού παρελθόντος.

Μάλιστα όπως εξηγούσε σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τυχόν απολύσεις αυτή την στιγμή θα επιβάρυναν τα κρατικά ταμεία για τα επόμενα έναδυο χρόνια, καθώς θα καλούντο να καταβάλλουν αποζημιώσεις, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο η κυβέρνηση στην παρούσα κρίσιμη φάση.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε επίσης ότι «αν η κυβέρνηση δεν είχε σταματήσει τις αθρόες αναξιοκρατικές προσλήψεις», που έφτασαν το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο το 2009 στα 23 εκατομμύρια ευρώ και «αν δεν είχαμε καταργήσει τη λογική του κράτουςλάφυρο», τότε οι απολύσεις θα έμπαιναν σήμερα ως εκβιαστικό δίλημμα από τους δανειστές. «Τραβήξαμε την κόκκινη γραμμή με το νόμο για την αξιοκρατική διαδικασία προσλήψεων, τον οποίο η αντιπολίτευση καταψήφισε», σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι αν δεν είχε μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ανθρώπων που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο (είπε ότι με συντηρητικούς υπολογισμούς κυμαίνονται μεταξύ 100.000 και 150.000), αλλά και ο αριθμός εκείνων που υπηρετούν ως δημόσιοι υπάλληλοι (από πέρυσι μειώθηκαν κατά 50.000 με κόστος άνω του 1 δισ. ευρώ) και αν δεν είχε εφαρμοστεί ο Καλλικράτης (καταργήθηκαν 40.000 μισθοδοτούμενες θέσεις), ο οποίος ωφέλησε τους φορολογουμένους τουλάχιστον κατά 1,4 δισ. ευρώ, «σήμερα έχει κανείς καμιά αμφιβολία ότι ένα και μόνο θα ήταν το κεντρικό ζήτημα, το κεντρικό αίτημα, έως και ο εκβιασμός απέναντι στην χώρααπό πλευράς τρόϊκας.

Αναφορικά με τη συναίνεση, είπε ότι αυτή επιτυγχάνεται «με πράξεις και όχι απλώς λόγια και στον δρόμο αυτό θα πορευθεί η κυβέρνηση με σκληρή δουλειά και όχι εκλογές».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το