Photo Gallery, Πολιτική

“Έκπληξη” Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Το θέμα συζητήθηκε στο Eurogrοup στις Βρυξέλλες μετά από πρωτοβουλία Παπακωνσταντίνου

για την υποβάθμιση από Moody’s

Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν τα «λειτουργικά χαρακτηριστικά» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης


Το ζήτημα της καλύτερης εποπτείας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, συζητήθηκε στο Συμβούλιο Eurogroup στις Βρυξέλλες, μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, δήλωσε λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Με αφορμή την πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας και της Ισπανίας από τον οίκο Moody’s, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε την «έκπληξη» πολλών υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τη χρονική στιγμή της υποβάθμισης.

«Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τις προτάσεις της σχετικά με τους τρόπους καλύτερης εποπτείας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης», ανέφερε ο Ζ. Γιούνκερ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ζ. Γιούνκερ, το Eurogroup εξέτασε τα «λειτουργικά χαρακτηριστικά» του σημερινού (ΕFSF) και μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), που αφορούν στην ενίσχυση των κεφαλαίων, στη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων και στα επιτόκια δανεισμού.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι λόγω «μικρών διαφωνιών» που εξακολουθούν να υπάρχουν, οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες θα αποσαφηνιστούν σε έκτακτο Συμβούλιο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου.

Ο Ζ. Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν διαμορφώσει, με κάθε λεπτομέρεια, μια συνολική λύση.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο Ζ. Γιούνκερ τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει ακόμα να αποσαφηνίσουν με ποιούς τρόπους θα αυξηθεί η δανειοδοτική ικανότητά του από τα 250 δισ. ευρώ στα 440 δισ. ευρώ.

Όπως ο ίδιος σημείωσε, το πιθανότερο είναι η ενίσχυση του μηχανισμού να γίνει μέσω εγγυήσεων από τα κράτη μέλη. Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο δανεισμού τόνισε ότι «πρότυπο» θα αποτελέσει το νέο επιτόκιο που αποφασίστηκε για την Ελλάδα.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, διευκρινίστηκε ότι η μείωση του επιτοκίου δανεισμού που αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή για την Ελλάδα θα αφορά το σύνολο των 80 δισ. ευρώ των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το