Photo Gallery, Πολιτική

Παπανδρέου: Να αξιοποιήσουμε τον σημαντικό μας πλούτο

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός για τις αποφάσεις των Βρυξελλών

Διέψευσε εκ νέου τα σενάρια περί πρόωρων  εκλογών και ανασχηματισμού


Μία ώρα και 15 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος τον ενημέρωσε αναλυτικά για τις σημαντικές αποφάσεις, που ελήφθησαν στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά ελήφθησαν θετικές αποφάσεις. “Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί, όταν θέλει. Ήταν επιβράβευση των προσπαθειών και των θυσιών του λαού. Κερδίσαμε μία μεγάλη μάχη. Αλλά ο αγώνας συνεχίζεται για μία Ελλάδα της ευνομίας, της διαφάνειας και της ανάπτυξης”.

Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι “πρέπει για να βγει η χώρα από την κρίση, πρέπει να στηριχθεί στις δικές μας δυνάμεις, να αξιοποιήσουμε τον σημαντικό πλούτο, που διαθέτουμε, για να βγάλουμε την Ελλάδα από τη θέση που βρίσκεται σήμερα”.

Εν τω μεταξύ σημαντική μείωση σημείωναν τα spreads των ελληνικών ομολόγων και το κόστος ασφάλισής τους, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν θετικά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή.

Ειδικότερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης. Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου, αλλά και στη μείωση των επιτοκίων. “Οι αποφάσεις έστειλαν ένα μήνυμα ασφάλειας στις αγορές”, τόνισε, συμπληρώνοντας: “Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε τον κ. Παπανδρέου λέγοντας “κάτι κινείται, δείχνοντας παράλληλα ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις και τη στάση του γαλλογερμανικού άξονα.

“Και η μία πλευρά και η άλλη είχαν διαφορετική προσέγγιση, αλλά αυτό συνέβαλε τελικά και στη δική μας δυνατότητα να συζητήσουμε για ένα ευρύτερο πακέτο”, είπε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας πως αναγνωρίστηκε ότι “η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, ότι ο ελληνικός λαός πράγματι έχει κάνει θυσίες και ότι αυτό έπρεπε να επιβραβευθεί, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι τελείωσε ο αγώνας τον οποίο έχουμε να κάνουμε”.

Να τελειώνουν τα σενάρια,

έχουμε δουλειά

Σημαντικό σταθμό για τη χώρα μας και για την Ευρώπη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, όπου ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης για τις αποφάσεις των Βρυξελλών.

Απένειμε τα εύσημα στους έλληνες πολίτες για τις προσπάθειες που καταβάλλουν όλο αυτό το διάστημα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πάλεψε πολύ σκληρά, αλλά τίποτα δεν θα γινόταν αν οι πολίτες δεν έβαζαν καθημερινά πλάτη. Σε αυτό το πνεύμα, ζήτησε και άλλη δουλειά.

Από εδώ και στο εξής, τόνισε, είναι αποκλειστικά στο χέρι μας να σωθεί η χώρα και να πάμε μπροστά. Είμαστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, στη μέση της φουρτούνας, οι σειρήνες είναι πολλές, και πρέπει να παραμείνουμε αταλάντευτοι στην πορεία μας.

Ζήτησε από τα κόμματα να ασκούν δημιουργική αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση και οι πολίτες να δίνουν μάχη και κάποιοι να λένε στους πολίτες ότι είναι κορόιδα και δεν πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς μεγαλύτερη αφοσίωση στο έργο που ανέλαβε η κυβέρνηση και επισήμανε ότι οι αντιδράσεις των κατεστημένων συμφερόντων θα συνεχιστούν, αλλά υπενθύμισε ότι «εμείς είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία και όχι υπερασπιστές των κατεστημένων συμφερόντων».

Συγκεκριμένα, ζήτησε περισσότερη δουλειά, σύνεση και υπομονή, ενώ απευθυνόμενος εντός και εκτός της κυβέρνησης, τόνισε ότι “χρειάζεται ενότητα για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο στόχο μας”.

Ο πρωθυπουργός διέψευσε εκ νέου τα σενάρια περί εκλογών και ανασχηματισμού. «Να τελειώνουν τα σενάρια αυτά» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι έχουμε δουλειά μπροστά μας.

Επίσης, μίλησε για “συλλογική συνείδηση”, αφού προηγουμένως έθεσε το δίλημμα: “Ή συνεχίζουμε σταθερά ή αγνοούμε τις αποφάσεις και γυρίζουμε στις κακές πρακτικές του παρελθόντος”.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων-αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ζήτησε από τους υπουργούς τις προτάσεις τους, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Χ. Παμπούκης, μίλησε για την καθιέρωση ενός θεσμού επιφανείας, δηλαδή για τη δυνατότητα σύστασης εμπράγματου δικαιώματος σε γη που ανήκει σε άλλον.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το