Photo Gallery, Τοπικά

Οφέλη από τις πράσινες στέγες

 

 

Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας προσφέρουν οι πράσινες στέγες

 

 

 

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

 

 

 

 

 

Σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας προσφέρουν οι πράσινες στέγες σε ελληνικά κτίρια, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι πράσινες στέγες προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση, υγρομόνωση και ηχομόνωση.

 

 

Η μείωση του κόστους ενέργειας για ψύξη μπορεί να φτάσει έως και το 40%, ενώ στον τελευταίο όροφο, κάτω από τη φυτεμένη επιφάνεια, αλλά και στις μονοκατοικίες η μείωση φθάνει το 87%.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να προκηρυχθεί πρόγραμμα για πράσινες ταράτσες προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ για δημόσια κτίρια.

Σημειώνεται ότι η κατασκευή μιας πράσινης στέγης προσφέρει σειρά από οφέλη τόσο για το ίδιο το κτίριο που θα τη φιλοξενήσει όσο και γενικότερα για το περιβάλλον.

Ενεργειακά – οικονομικά οφέλη: Oι πράσινες στέγες προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση, υγρομόνωση και ηχομόνωση. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μειώνεται πολύ η απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από τη στέγη με αποτέλεσμα τη μείωση της διείσδυσης της θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον προς το κτίριο. Η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται σε 2 λίτρα για κάθε τετραγωνικό μέτρο πράσινης ταράτσας, κάθε χρόνο.

Μια πράσινη στέγη προστατεύει επίσης την ταράτσα από εξωτερικούς φθοροποιούς παράγοντες (ηλιακές ακτίνες UV, απότομες μεταβολές θερμοκρασίας, χαλάζι, ρύποι κ.λπ.) και επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής της κατά τουλάχιστον 40 χρόνια.

Περιβαλλοντικά οφέλη: Oι πράσινες στέγες βελτιώνουν την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα (παράγουν οξυγόνο, φιλτράρουν τη σκόνη), συμβάλλουν στην άμβλυνση του φαινομένου της αστικής νησίδας θερμότητας (το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης σε σχέση με τα προάστια λόγω απουσίας πράσινου και υπερβολικής παρουσίας τσιμέντου και ασφάλτου), επίσης συμβάλλουν στην ορθολογική διαχείριση του νερού και παρέχουν χρήσιμο χώρο στην εκτοπισμένη από τις πόλεις άγρια ζωή.

Κοινωνικά οφέλη: Oι πράσινες στέγες, αξιοποιώντας αχρησιμοποίητους χώρους, παρέχουν μέρη για ψυχαγωγία, χαλάρωση ή και κοινωνικοποίηση.

Μια απλή κατασκευή βασισμένη σε δίκτυο γλαστρών κοστίζει ενδεικτικά από 5 ευρώ το τ.μ., ενώ μια σύγχρονη κατασκευή με όλα τα απαραίτητα στρώματα, αρδεύσεις, μονώσεις και φύτευση κυμαίνεται γύρω στα 100 ευρώ ανά τετραγωνικό. Το κόστος είναι συνάρτηση των προδιαγραφών επιλογής των υλικών και φυτών.

Ταρατσόκηπος ή roof garden

Το φυτεμένο δώμα ή αλλιώς ταρατσόκηπος ή roof garden είναι το δώμα όπου έχει δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή για τη φύτευσή του αντί του απλού δώματος ή της παραδοσιακής κεραμοσκεπής. Οι πράσινες στέγες υπήρχαν πολύ πριν την εξέλιξη της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες λόγω του ότι δεν υπήρχε και η κατάλληλη τεχνογνωσία. Προσφέρουν αισθητικές λύσεις διότι συμβάλλουν στην αρμονική ένταξη του κτιρίου στο περιβάλλον και βοηθούν στην προστασία του κτιρίου ενώ ταυτόχρονα είναι και οικολογικά.

Υπάρχουν πολλών ειδών φυτεμένα δώματα αλλά οι διακρίνονται σε τρεις κύριους τύπους:

– Εντατικός τύπος: Αυτός ο τύπος επιλέγεται περισσότερο σε περιοχές με υγρό λίμα χωρίς δυνατούς ανέμους.

– Εκτατικός τύπος: Είναι ο τύπος που προτιμάται περισσότερο λόγω του ότι δεν επηρεάζεται από ανέμους και δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη συντήρηση.

– Ημιεντατικός τύπος: Είναι ο τύπος στέγης που επιλέγουμε για περισσότερες επιλογές υλικών, μεγεθών και φυτευτικών συνδυασμών.

Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη μελέτη και την κατασκευή μιας φυτεμένης στέγης. Η μορφή της επιφάνειας που θα φυτευτεί, θα πρέπει να είναι κατάλληλη για τη χρήση αυτή. Το δώμα ή η στέγη πρέπει να είναι στατικά επαρκές λόγω των πρόσθετων φορτίων που θα υπάρχουν. Πολύ σημαντική επίσης είναι η στεγανοποίηση της οροφής και η απορροή των όμβριων υδάτων. Επιπλέον, πρέπει να γίνει σωστή επιλογή του χώματος και των φυτών, τα οποία πρέπει να επιλεγούν βάσει των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή που θα εγκατασταθεί η πράσινη στέγη.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει σωστή μελέτη της φυτεμένης στέγης αλλά και να επιλεχθούν  τα κατάλληλα συνεργεία που θα την εγκαταστήσουν. Λόγω της ιδιαίτερης τεχνογνωσίας που απαιτείται μόνο η σωστή μελέτη και κατασκευή θα επιτρέψουν στο χρήστη να «απολαύσει» τα οφέλη μιας τέτοιας επιλογής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Συμφωνω απολυτα με την ιδεα των πρασινων ταρατσων αλλα δεν μου αρεσει οπου πισω απο αυτο κρυβεται οπως παντα το παρασιτικο κερδος των μελων του ΤΕΕ.
    Δεν καταλαβαινω για πιο λογο θα πρεπει να κατατιθεται στην πολεοδομια στατικη μελετη του κτηριου, οταν η δυναμικη συμπεριφορα του κτηριου θα αλλαξει και οταν σε ολα τα κτηρια τα στατικα ορια υπερβαινουν κατα πολυ καθε ζωντανο και μη ζωντανο φορτιο.
    Οι ανθρωποι του ΤΕΕ ειναι απλα απατεωνες και ο φορεας αυτος θα πρεπει να καταργηθει και να αντικατασταθει με ενα νεο φορεα ο οποιος απλα θα δινει τις προδιαγραφες για το πως ενας απλος πολιτης θα πρεπει να χτιζει το σπιτι του και το κρατος να εχει καποιες υπηρεσιες μονο για να ελενχει, χωρις κανενα κοστος για τον πολιτη.
    Το ΤΕΕ δεν προστατευει τον πολιτη απλα το μονο που ξερει να κανει ειναι να προστατευει την τσεπη του.

Μοιραστείτε το