Τοπικά

Υποχρεωτικά στο σχολείο νήπια και προνήπια – Για πρώτη φορά φέτος και στους οκτώ Δήμους της Μαγνησίας 

Με δώδεκα Νηπιαγωγεία που λειτουργούν εδώ και χρόνια σε μισθωμένα κτίρια στον Βόλο καθώς και άλλα που αντιμετωπίζουν άλλα ζητήματα, όπως μη ικανοποιητικοί αύλειοι χώροι, ξεκινά από τον φετινό Σεπτέμβριο στην πόλη η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.
Το νέο στοιχείο της νέας σχολικής χρονιάς είναι η εφαρμογή της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης που θα ισχύει και στους οκτώ Δήμους της Μαγνησίας. Για τον Δήμο Βόλου η έναρξη εφαρμογής του θεσμού θα γίνει από τον φετινό Σεπτέμβριο. Έτσι όλα τα παιδιά ηλικίας από τεσσάρων έως έξι ετών θα πρέπει να φοιτήσουν είτε στο δημόσιο είτε στο ιδιωτικό νηπιαγωγείο.
Οι γονείς ήδη έχουν κάνει τις εγγραφές των παιδιών τους στα Νηπιαγωγεία τον Μάιο, ενώ όσοι δεν πρόλαβαν, έχουν τον Σεπτέμβριο για να το κάνουν.

Πόσο έτοιμα είναι τα νηπιαγωγεία για να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα κατάσταση;
«Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή είναι κάτι που ζητούσε ο κλάδος μας εδώ και χρόνια» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος και πρόσθεσε πως «με τα στοιχεία που έχουμε, είναι ότι υπάρχει αύξηση στις εγγραφές νηπίων και προνηπίων κατά 400 άτομα. Αυτά τα παιδιά τα προηγούμενα χρόνια είτε έμεναν σπίτι είτε απορροφούνταν στους Παιδικούς Σταθμούς. Τώρα, όμως θα πρέπει αν φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αυτή τη στιγμή υπάρχουν 18 κενά νηπιαγωγών που θα πρέπει να καλυφθούν με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει, όμως ενδεχόμενο αυτός ο αριθμός να αυξηθεί περαιτέρω.

Ωστόσο υφίσταται και το ζήτημα των κτιριακών υποδομών. «Το πρόβλημα των υποδομών στην προσχολική αγωγή είναι χρόνιο» τόνισε ο κ. Μούσιος και συμπλήρωσε πως «στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου έχουμε δώδεκα νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε μισθωμένα κτίρια που είναι πρώην σπίτια και άλλοι χώροι. Επίσης υπάρχουν και άλλα νηπιαγωγεία που έχουν θέματα με τους αύλειους χώρους, τις υποδομές τους. Κάποιον σχεδιασμό για ανέγερση νέου κτιρίου που θα στεγάσει νηπιαγωγείο, δεν έχουμε ακούσει. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ πρόβλεψη για κτιριακές σχολικές υποδομές. Ελπίζουμε για το 2020 να υπάρχουν πόροι που θα προωθήσουν ένα πρόγραμμα σχολικής στέγης».
Το τελευταίο νηπιαγωγείο στον Βόλο που ανεγέρθηκε, ήταν το 33ο στο Κάραγατς πριν περίπου πέντε χρόνια και για το οποίο ο σχεδιασμός είχε ξεκινήσει σχεδόν μια δεκαετία πριν. Σημειώνεται πως επρόκειτο για ένα Νηπιαγωγείο με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.
Από πέρυσι στεγάζεται σε νέο κτίριο το 11ο Νηπιαγωγείο Βόλου επί της οδού Μεταμορφώσεως το οποίο μισθώνει ο Δήμος. Οποιεσδήποτε μετακινήσεις Νηπιαγωγείων γίνονται συνήθως, όταν απελευθερωθεί κάποιο άλλο κτίριο του δημοσίου, ενώ αρκετά νηπιαγωγεία συστεγάζονται μαζί με δημοτικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το