Τοπικά

Ξεχωριστές φιλοτεχνίες με ανακυκλώσιμα υλικά – Έκθεση από καθηγητές και μαθητές στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου

Καθηγητές και μαθητές του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου δημιούργησαν με ανακυκλώσιμα υλικά πολύ ξεχωριστές κατασκευές αναπαριστώντας ουσιαστικά αυτά που διδάσκονται στο σχολείο μέσω του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας-δημιουργικής ζώνης στην Α’ Τάξη.

Η έκθεση με τις κατασκευές ξεκίνησε πριν μια εβδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο.
Έτσι στον αίθριο χώρο του διδακτηρίου ο επισκέπτης μπορεί να αντικρίσει ενδιαφέρουσες κατασκευές από την γεωπονία, τη νοσηλευτική και την υγεία που αποτυπώνουν και τις γνώσεις που λαμβάνουν οι μαθητές.
Οι καθηγήτριες που ανέλαβαν την όλη πρωτοβουλία, ήταν οι κ.κ. Σοφία Ιωαννίδη και Αναστασία Γελαδάρη.
Στόχος της κ. Ιωαννίδη ήταν να έρθουν οι μαθητές κοντά στην αξία του περιβάλλοντος, να αποκτήσουν υγιείς στάσεις ζωής και να νουθετήσουν τους συμμαθητές τους σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες
Κάθε τμήμα επέλεξε ένα θέμα και ασχολήθηκε όλη τη χρονιά.
Κουτιά γάλακτος, γυαλί, πλαστικό, ήταν μερικά από τα ανακυκλώσιμα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τις κατασκευές.
Για παράδειγμα μια κατασκευή είναι η απεικόνιση ενός εργαστηρίου, αλλά και γλάστρες και φυτά. Οι μαθητές της Α’ Τάξης ασχολούνται με τους δύο τομείς του σχολείου που είναι η γεωπονία και η υγεία, ενώ στην επόμενη Τάξη εξειδικεύονται.
Η περιήγηση σε κάθε κατασκευή είναι και ένα μικρό ταξίδι γνώσης. Μια όμορφη δημιουργία ήταν οι γλάστρες, όπου τα κασπό αποτελούνται από πετσέτα και γύψο, ενώ μέσα οι μαθητές τοποθέτησαν φυτά.
Παράλληλα υπήρξε η απεικόνιση ενός παραδοσιακού ελαιουργείου που έγινε με χαρτόκουτο και ζύμη που έβαψαν. Επίσης δημιουργήθηκε ένα πίνακας με παράγωγα του αίματος, ενώ εντύπωση προκαλεί και η απεικόνιση του θαλάμου με λήψη ζωτικών σημείων, όπως καρδιογραφήματος.
Επίσης κατασκευάστηκαν γυάλινα βαζάκια που έγιναν με την τεχνική του ντεκουπάζ.
Παράλληλα πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η απεικόνιση σπιτιών μέσα σε ένα φυσικό τοπίο, όπου για τα σπίτια έχουν χρησιμοποιηθεί χαρτόκουτα γάλακτος που βάφηκαν κατάλληλα. Τα σπιτάκια είναι χαρτόκουτα που με χρώμα και άλλα υλικά οι μαθητές απέδωσαν αριστοτεχνικά την εικόνα ενός χωριού.
Οι συνθέσεις των μαθητών με την υποστήριξη των καθηγητών έχουν αποσπάσει ήδη πολύ κολακευτικά σχόλια από τους προσερχόμενους, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και αναδεικνύουν την ευρύτερη εκπαιδευτική προσπάθεια που επιτελείται στο σχολείο μέσα σε πνεύμα συνεργασίας.
Ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιάννης Οικονομίδης επισήμανε πως «η προσπάθεια των καθηγητριών και των μαθητών αξίζει πολλά συγχαρητήρια, γιατί με ανακυκλώσιμα υλικά κατάφεραν και δημιούργησαν πολύ όμορφα πράγματα. Η έκθεση θα βρίσκεται στον αίθριο χώρο μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς».
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το