Ελλάδα

Βορίδης: Πολύ πιθανό νέο lockdown αν υπάρξει αύξηση στα κρούσματα

Για την βήμα – βήμα διαδικασία ανοίγματος της αγοράς μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στον ΣΚΑΪ, με αφορμή το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι είναι «πολύ πιθανό να υπάρχει νέο lockdown αν έχουμε αύξηση κρουσμάτων» και στάθηκε στις αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ και την ψήφο των αποδήμων.

Ο Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για προσεκτική διαδικασία ανοίγματος της αγοράς με βάση τι συμβαίνει επιδημιολογικά με εβδομαδιαία αποτίμηση των δεδομένων. Για την εφαρμογή του απαγορευτικού που εφαρμόζουν τώρα άλλες χώρες εξήγησε ότι «πήραμε μέτρα έγκαιρα και έχουμε μείωση στην (επιδημιολογική) πίεση, αλλού τα πήραν καθυστερημένα κι έχουν αύξηση».

«Ακούμε με προσοχή και τους ειδικούς και τις επαγγελματικές τάξεις… Ανάμεσα σε δύο ακραίες τάσεις του απόλυτου καθολικού lockdown που θυμίζει το πρώτο, με τεράστιες επιπτώσεις, και στην άλλη του “κάντε ό,τι θέλετε απλώς τηρήστε τα μετρά προστασίας”, εμείς προσπαθούμε κάθε φόρα να εφαρμόζουμε ένα μείγμα μέτρων», εξήγησε ο κ. Βορίδης.

«Καταλαβαίνουμε παρά πολύ την επιδημιολογική πίεση κι αυτό δημιουργεί και πολύ μεγάλη δημοσιονομική πίεση συν το μεγάλο κόστος για την υποστήριξη των κλεισμένων δραστηριοτήτων», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον Αλέξη Τσίπρα ότι από την πρώτη μέρα είναι «αντιπολίτευση του Χ2». Δίνουμε 300 εκατ. ευρώ, ”δώστε 600 εκατ. ευρώ”, προσλαμβάνουμε 7.000 ”προσλάβετε 14.000” δίνουμε 1 δισ. στο ΕΣΥ ”δώστε 2 δισ.”» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νέος εκλογικός νόμος στους ΟΤΑ μέσα στον Φεβρουάριο
Για το νέο εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση ανέφερε ότι «είμαστε αρκετά έτοιμοι να φέρουμε προς ψήφιση τον νέο εκλογικό νόμο εντός Φεβρουαρίου. Πρέπει να επαναφέρουμε ένα εκλογικό σύστημα που θα επιτρέπει την κυβερνησιμότητα στους δήμους χωρίς να υπάρχουν όλες αυτές οι συναλλαγές τις οποίες σήμερα οι δήμαρχοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν, στις οποίες θα μου επιτρέψετε να σας πως μπορεί να εμφιλοχωρούν και πρακτικές που πρέπει να είναι απολύτως απευκταίες», τόνισε ο υπουργός. «Πλαφόν θα μπει» είπε, αλλά δεν διευκρίνισε το ποσοστό.

Το βλέμμα στην ψήφο των αποδήμων
Στο ζήτημα των εκλογών ο Μάκης Βορίδης σχολίασε ότι «ο μηχανισμός πάντα είναι σε ετοιμότητα, υπό μία έννοια, δεν υπάρχει κάτι εξαιρετικό, αυτό που μας ενδιαφέρει από πλευράς εκλογών είναι η εκτέλεση των υποχρεώσεων που πηγάζουν από τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η Βουλή για την ψήφο των αποδήμων».

Υπάρχουν, συνέχισε, μια σειρά από κρίσιμες εκτελεστικές ενέργειες, όπως να λειτουργήσει η πλατφόρμα δήλωσης των αποδήμων για να ψηφίσουν, να γίνει ενημερωτική εκστρατεία, να εξεταστούν οι προϋποθέσεις με τις οποίες μπορούν να ψηφίσουν και μετά να δούμε πόσα θα είναι τα εκλογικά τμήματα και να φτιάξουμε και τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το