Τοπικά

Βόλος: Υπογράφηκε η σύμβαση για το νέο κτίριο των Μηχανολόγων Μηχανικών –  Ξεκινούν τον επόμενο μήνα οι εργασίες

Tη σύμβαση για την ανέγερση του κτιρίου που θα στεγάσει το Τμήμα Μηχανολογών Μηχανικών υπέγραψε σήμερα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης με τον εκπρόσωπο της εταιρείας P&C Development. Το νέο κτίριο, οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα και θα διαρκέσουν 1000 ημέρες (περίπου τρία χρόνια) θα καλύψει τις ανάγκες του Τμήματος  τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια.  Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για το κτίριο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, με το Πανεπιστήμιο να περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς έχουν γίνει ενστάσεις.  Με την έκδοση της απόφασης θα καθοριστεί και ο τελικός ανάδοχος.

Ο κ. Μαμούρης, κατά την υπογραφή της σύμβασης, που έγινε παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο πάλεψε τρία χρόνια για την εργολαβία.

« Έχει προκύψει από την έμπνευση του πρώην πρύτανη Γ. Πετράκου να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που χρηματοδότησε ένα μεγάλο project για τις υποδομές των ελληνικών πανεπιστημίων. Ένα έργο που ολοκληρώνεται με την σημερινή πρυτανεία και υπογραφή με την P&C Development που θα αναλάβει ανάδοχος του έργου».  Ο κ. Μαμούρης υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο.  «Είναι το πρώτο από σειρά έργων που ελπίζουμε να συνεχίσουν να έρχονται στο Π.Θ. και να έχουμε την αλματώδη κτιριακή ανάπτυξη που περιμένουμε» πρόσθεσε..

Ο κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος,  πολιτικός μηχανικός και εκπρόσωπος της εταιρείας χαρακτήρισε σημαντικό έργο του ξεκινάει αλλά και δύσκολο.  «Δραστηριοποιούμαστε εδώ και 35 χρόνια σε τέτοιου είδους έργα πανελλαδικά. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Δεν έχουμε κανένα άγχος, θεωρούμε δεδομένο ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως και θα υλοποιήσουμε στο πλαίσιο της σύμβασης αυτό που μελετήθηκε και ξεκίνησε εδώ και χρόνια. Φαντάζομαι ότι είναι το πρώτο από έργα που χρειάζεται ως υποδομή το Π.Θ. γιατί είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη και αλματώδης η ανάπτυξη σε σχολές και φοιτητές».  Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι 28.500.000 ευρώ και η σύμβαση που υπογράφηκε σήμερα είναι 16 εκ. μαζί με το ΦΠΑ.

Τις πρυτανικές αρχές συνεχάρη ο κ. Αγοραστός γιατί μέσα από το έργο βγαίνουν μηνύματα προς υιοθέτηση και μίμηση. « Συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και έχουν έργα 60 εκ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Το έργο ήταν ιδιαίτερη περίπτωση που ξεκίνησε από κ.Πετράκο που αν δεν ήταν Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο δεν θα είχε τα εργαλεία να μπει στη διαδικασία. Και τελικά συνεχίστηκε από τον κ. Μαμούρη καθώς υπάρχει συνέχεια στο έργο της προηγούμενης πρυτανικής αρχής. Η εταιρεία που το αναλαμβάνει είναι δοκιμασμένη γιατί σε δύσκολες εποχές έχει κάνει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ευρώπη που είναι η Κάρλα».

 Ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Πετράκος δήλωσε πως είναι χαρούμενος γιατί ξεκινά το σημαντικό αυτό έργο.  «Παλέψαμε για χρόνια. Είναι ένα έργο που θα αναβαθμίσει τις υποδομές της αρχιτεκτονικής σχολής μαζί με το κτίριο των πολιτικών μηχανικών και άλλα έργα όπως το συγκρότημα της Βαμβακουργίας στη Ν. Ιωνία. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ήδη βρίσκεται στα τρία πρώτα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας και θα αναβαθμιστεί και η πόλη του Βόλου», δήλωσε.

Από την πλευρά ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Γιώργος Παπαϊωάννου επισήμανε ότι οι μελέτες ξεκίνησαν από 2005 και  ολοκληρώθηκαν το 2009.  «Είχαμε βγάλει άδειες, έληξαν και κινδυνεύαμε να χάσουμε τα έργα. Με ενέργειες του κ. Πετράκου και νομοθετική ρύθμιση  που έγινε, καταφέραμε οι μελέτες να παραταθούν μέχρι το 2023.  Κάναμε επικαιροποίηση τους ως τεχνική υπηρεσία σε συνεργασία και με εξωτερικούς συνεργάτες και δόθηκε βαρύτητα στο να προσαρμόσουμε τις τιμές στα σημερινά δεδομένα τόσο στατικά όσο και ενεργειακά».
Το κτίριο έχει έκταση 16.000 τ.μ. από τα οποία 14.000 τ.μ. θα είναι λειτουργικοί. Στο κτίριο θα υπάρχουν δύο υπόγεια και πάρκινγκ με 32 θέσεις. Στο κτίριο προβλέπεται η λειτουργία 10 εργαστηρίων, 15 αιθουσών διδασκαλίες, ένα αμφιθέατρο, βοηθητικοί χώροι και γραφεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το