Πολιτισμός

Βιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον – «Ο έκτος αφανισμός» και «Η «Εντολή» του Γαλιλαίου»

Του Μηνά Χαραλαμπίδη,
βιολόγου

Ο έκτος αφανισμός,
Elizabeth Colbert,
Μεταίχμιο
Η συγγραφέας: Η Ελίζαμπεθ Κόλμπερτ (Elizabeth Colbert) είναι συντάκτης του περιοδικού New Yorker από το 1999, ενώ πριν από αυτό εργαζόταν για τους New York Times. Για τα άρθρα της, στα οποία βασίστηκε το Ημερολόγιο μιας Καταστροφής, η Κόλμπερτ πήρε το Βραβείο Επιστημονικής Συγγραφής από την Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης (ΑΑΑS).
Ένα σπουδαίο βιβλίο για το παρόν και το μέλλον του κόσμου που δεν πρέπει να μας τρομάξει, αλλά να μας προβληματίσει.
Εδώ και μισό δισεκατομμύριο χρόνια έχουν συμβεί πέντε μαζικοί αφανισμοί, κατά τους οποίους η βιοποικιλότητα μειώθηκε ξαφνικά και δραματικά. Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν τον έκτο αφανισμό, που προβλέπεται πως θα είναι ο πιο σαρωτικός από τότε που η πρόσκρουση του αστεροειδούς εξόντωσε τους δεινόσαυρους. Αυτή τη φορά, όμως, η αιτία είμαστε εμείς.
Με ειλικρίνεια και εμπεριστατωμένη γραφή, η αρθρογράφος του New Yorker Elizabeth Kolbert εξηγεί γιατί και πώς έχει αλλάξει ο άνθρωπος τη ζωή στον πλανήτη με πρωτόγνωρο τρόπο.
Συνδυάζοντας έρευνες από διαφορετικά γνωστικά πεδία, η Kolbert μας προσφέρει μια συγκινητική και πλήρη καταγραφή των εξαφανίσεων που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας. Δείχνει ότι ο έκτος αφανισμός είναι πιθανό να είναι η διαχρονικότερη παρακαταθήκη του ανθρώπινου είδους και μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε το θεμελιώδες ερώτημα του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Η «Εντολή» του Γαλιλαίου,
Edmund Blair Bolles,
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Ο συγγραφέας: Ο Edmund Blair Bolles είναι Αμερικανός ανθρωπιστής και συγγραφέας. Ο Bolles υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη ελεύθερη βούληση και η πρωτοτυπία είναι πραγματικές και φυσικές, που προέρχονται από συστήματα μνήμης των ζώων. Ανέπτυξε αυτό το δόγμα σε τρία βιβλία που γράφτηκαν τη δεκαετία του 1980.
Στο έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Η ζωή του Γαλιλαίου», ο Γαλιλαίος λέει: «Η επιστήμη γνωρίζει μία και μόνη εντολή: Να συμβάλλεις στην επιστήμη». Στην περίπτωση του ίδιου του Γαλιλαίου, η συμβολή του ήταν μοναδικών διαστάσεων. Ξεπέρασε σε πολλά σημεία τα σύνορα της φαντασίας. Οι περισσότεροι επιστήμονες δεν μπορούν να συμβάλουν στην επιστήμη στον βαθμό που το έπραξε ο Γαλιλαίος, ακριβώς όπως οι περισσότεροι δραματουργοί δεν μπορούν να πλησιάσουν τον Σαίξπηρ. Παρ’ όλα αυτά, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στη φύση και προσπαθώντας να την κατανοήσουν από τη δική της πλευρά, πολλοί συνέβαλαν στην επιστήμη και όποιος συγγραφέας εκπλήρωσε αυτήν τη μία εντολή ικανοποιούσε και τα κριτήρια επιλογής για τη συγκεκριμένη ανθολογία, σε μια διάρκεια 2.500 χρόνων. Ο αναγνώστης θα βρει εδώ κείμενα του Ηροδότου, του Ντα Βίντσι, του Γαλιλαίου, του Νεύτωνα, του Βολταίρου, του Δαρβίνου, του Χάξλεϋ, του Μάξγουελ, του Αϊνστάιν, του Παβλόφ, του Πιαζέ, του Οπενχάιμερ, του Σαγκάν, του Πέιτζελς, του Λέβι και πολλών άλλων, τα οποία διαβάζονται αβίαστα, και μάλιστα με όποια σειρά επιθυμεί. Ένα πολύτιμο απόσταγμα, προσιτό και συναρπαστικό για τον αναγνώστη που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την επιστήμη, αλλά συνάμα αρκετά διεισδυτικό ώστε να ικανοποιήσει και τους μυημένους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το