Τοπικά

Βεβαιώθηκαν φόροι 3,5 εκ. ευρώ σε off shore της Μαγνησίας “Θ”

off shore

Νέα «λαβράκια» έβγαλαν στον έλεγχο των εξωχώριων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία, οι ελεγκτές της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Βόλου. Συνολικά βεβαιώθηκαν φόροι 3,5 εκατομμυρίων ευρώ σε 72 εξωχώριες (off shore) εταιρείες, στον έλεγχο που ολοκληρώθηκε.

Φοροαποφυγή 3,5 εκατομμυρίων ευρώ βεβαίωσε ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε από τους ελεγκτές της Δ.Ο.Υ. Βόλου στις δεκάδες υπεράκτιες (εξωχώριες ή off shore) εταιρείες, που διαθέτουν ακίνητη περιουσία στη Μαγνησία. Σε μία περίπτωση βεβαιώθηκαν φόροι 650.000 ευρώ, ενώ όπως είναι γνωστό, είχαν βεβαιωθεί φόροι σε μια άλλη περίπτωση που είχε δημοσιοποιήσει η «Θ», 2.000.000 ευρώ…
Ο έλεγχος, που διήρκησε ένα χρόνο περίπου, ολοκληρώθηκε από τους ελεγκτές της Δ.Ο.Υ. Βόλου και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αφορούσε 72 συνολικά εξωχώριες εταιρείες, που διαθέτουν ακίνητα στη Μαγνησία.
Τελευταία περίπτωση φοροαποφυγής αφορά εξωχώρια εταιρεία που βρισκόταν στη λίστα Λαγκάρντ και για την οποία δόθηκε εντολή από τον οικονομικό εισαγγελέα, να ελεγχθεί. Της καταλογίστηκαν διαφυγόντες φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 650.000 ευρώ, ενώ συνολικά οι καταλογισθέντες φόροι για όλες τις εξωχώριες που ελέγχθηκαν, φθάνουν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ…
Ο έλεγχος της συγκεκριμένης εταιρείας διήρκησε ένα μήνα περίπου (χρόνος ρεκόρ) και ασχολήθηκαν με αυτόν δύο ελεγκτές της Δ.Ο.Υ. Βόλου.
Όπως είχε πρόσφατα δημοσιεύσει η «Θ», σε μια άλλη περίπτωση, σε εξωχώρια που διαθέτει ακίνητη περιουσία στη Σκιάθο, είχε βεβαιωθεί φόρος 2.000.000 ευρώ, ενώ σε άλλες βεβαιώθηκαν φόροι χιλιάδων ευρώ…
Η εταιρεία έχει ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή κατά της βεβαίωσης της οφειλής, ωστόσο οι φόροι έχουν βεβαιωθεί και αναζητούνται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Εφόσον δεν καταβληθεί ο βεβαιωθείς φόρος, διενεργείται αναγκαστική είσπραξη. Οι φόροι στις εξωχώριες αφορούν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ), ΦΑΠ, ΕΤΑΚ και υπεραξίες από την πώληση ακινήτων.
Οι 72 off shore εταιρείες έχουν έδρες σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν σε αλλοδαπές εταιρείες και ελάχιστες σε ομογενείς επιχειρηματίες.
Εδώ και ένα χρόνο ξεκίνησε ο έλεγχός τους από τους ελεγκτές της Δ.Ο.Υ. Βόλου, ύστερα από σχετική εντολή που έδωσε ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής. Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και σε δέκα περίπου περιπτώσεις, έχει αποκαλυφθεί μεγάλης έκτασης φοροαποφυγή. Ελέγχθηκαν από την οικονομική χρήση 2000 και μετά.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με γνωρίζοντες τη διαδικασία δημιουργίας μιας υπεράκτιας εταιρείας, τις συστήνουν ειδικά γραφεία, που λειτουργούν σε μεγάλα οικονομικά κέντρα, όπως στη Ν. Υόρκη. Μάλιστα οι Άγγλοι είναι πρωτοπόροι στη δημιουργία off shore εταιρειών.
«Σε μια περίπτωση κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε πως η off shore είχε δημιουργηθεί στην πρεσβεία της Λιβερίας στη Ν. Υόρκη» ανέφερε στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου.
Οι εξωχώριες στη Μαγνησία κατέχουν κατά μέσο όρο ένα οικόπεδο και μία βίλα, κυρίως στη Σκιάθο και το Πήλιο. Δεν είναι ιδιοκτήτες κινητών αξιών. Μάλιστα προχώρησαν κατά το χρονικό διάστημα που αφορά ο έλεγχος, στη 14ετία δηλαδή 2000-2014, σε αγοραπωλησίες ακινήτων, όπως σε μία περίπτωση στη Σκιάθο.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι περισσότερες off shore στη Μαγνησία δηλώνουν έδρα τη Λιβερία, τα νησιά Μαν, Τζέρσεϋ και Αγ. Ελένη και την Κύπρο.
Όλες έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, τα οποία φέρονται να μην εκμεταλλεύονται. Σημειώνεται ότι το ποσοστό φορολόγησης των εξωχώριων εταιρειών αυξήθηκε από το 3% στο 15%. Η ακίνητη περιουσία των εν λόγω εταιρειών ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο ειδικός φόρος ανέρχεται σε 15%, στην περίπτωση που επιλέξουν να διατηρήσουν τα ακίνητά τους υπό τη σκέπη των εταιρειών αυτών. «Είναι υποχρεωμένες οι εταιρείες αυτές να υποβάλουν ετησίως φορολογική δήλωση, δήλωση Ε 9 όποτε χρειάζεται, ενώ είναι υπόχρεοι καταβολής όλων των φόρων σε ακίνητα, όπως ο ΕΝΦΙΑ. Με το μνημονιακό νόμο 3842 του 2010 ο ειδικός φόρος ακινήτων (ΕΦΑ) των υπεράκτιων αυξήθηκε από 3% σε 15%» επισημαίνει στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου.
Εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία που τους προσφέρουν οι εξωχώριες και τη μη ηλεκτρονική διασύνδεση Εφοριών και υποθηκοφυλακείων, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων των off shore δεν πληρώνουν φόρους. Το ότι οι εξωχώριες εταιρείες έχουν βρει ασφαλές φορολογικό καταφύγιο στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, φαίνεται και από το εξής: Αν και τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο συντελεστής φορολόγησής τους πενταπλασιάστηκε επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ο αριθμός των off shore δεν μειώθηκε, αντιθέτως αυξήθηκε πανελλαδικά…
Για να αποκτήσει μία off shore ένα ακίνητο στην Ελλάδα, πρέπει πρώτα να αποκτήσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Μόλις πραγματοποιηθεί η εξαγορά του ακινήτου, αυτή καταγράφεται στο τμήμα Κεφαλαίου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Με το που θα γίνει, κατόπιν ελέγχου, αντιληπτό ότι η συγκεκριμένη off shore δεν έχει υποβάλει δήλωση, τότε γίνεται από τη Δ.Ο.Υ. πρόσκληση και, αν δεν απαντηθεί, αναζητείται ο εκπρόσωπος της εξωχώριας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το