Τοπικά

Το συγκρότημα Τσαλαπάτα μετρά τις «πληγές» του

 

Οι ζημιές που έχουν αφήσει πίσω τους οι δύο θεομηνίες Daniel και Elias που έπληξαν τη Μαγνησία και τον Βόλο είναι σίγουρα ανυπολόγιστες. Το συγκρότημα Τσαλαπάτα δεν «γλίτωσε» από τα ορμητικά νερά και τη μανία της φύσης, που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε όλο το συγκρότημα.
Σχεδόν δύο μήνες μετά, συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης φερτών υλικών και λάσπης, καθώς και η καταγραφή ζημιών στο συγκρότημα Τσαλαπάτα.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τα οποία στεγάζονται στον χώρο, λειτουργεί το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιείας του ΠΙΟΠ και επιχειρήσεις ιδιωτών.
Η «Θ» σε επικοινωνία που είχε με εκπροσώπους της εταιρείας διαχείρισης του συγκροτήματος, ενημερώθηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από ειδικά κλιμάκια η διαδικασία καταγραφής των ζημιών και ο καθαρισμός των χώρων από φερτά υλικά και λάσπες προκειμένου να ενημερωθούν οι συναρμόδιοι (Δήμος Βόλου – ιδιοκτήτης, Μουσείο Πλινθοκεραμοποιείας – ΠΙΟΠ) και οι αρμόδιοι φορείς (Περιφέρεια Μαγνησίας, ΔΕΥΑΜΒ, ΔΕΔΔΗΕ, υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ.) για τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διαχρονική εξασφάλιση της βιωσιμότητας και λειτουργικότητας του Μνημείου.

Πανεπιστήμιο
Όσον αφορά στη στέγαση της Επιτροπής Ερευνών του Π.Θ., υπενθυμίζεται ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαρ. Μπιλλίνης σε πρόσφατη συνέντευξή του στα ΜΜΕ είχε αναφέρει πως τα κτήρια της Επιτροπής Ερευνών στο συγκρότημα Τσαλαπάτα και η Βιβλιοθήκη επί της οδού Μεταμορφώσεως αποτελούν τα δύο σημαντικότερα προβλήματα του Πανεπιστημίου και για τα κτήρια στο συγκρότημα Τσαλαπάτα η λύση που επιλέγει είναι η μεταστέγαση στο πρώην γαλλικό ινστιτούτο.
Ο πρύτανης είχε χαρακτηριστικά τονίσει ότι «το συγκρότημα Τσαλαπάτα θα βγάζει νερά για αρκετό χρονικό διάστημα από τις δύο πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Το συμβόλαιο που είχαμε με την τράπεζα Πειραιώς λήγει τον Απρίλιο του 2024 και η απόφαση που θα λάβει το συμβούλιο διοίκησης είναι μάλλον να μην συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο συγκρότημα Τσαλαπάτα. Διότι και να το επιδιορθώσουμε, δεν ξέρουμε τι άλλα προβλήματα μπορεί να βγάλει στο μέλλον. Χρειάζεται πολλή δουλειά και δεν είναι δικό μας το κτήριο για να επενδύσουμε χρήματα. Το ενοίκιο που κατέβαλε το Πανεπιστήμιο για τη στέγαση της επιτροπής ερευνών στο συγκρότημα Τσαλαπάτα ήταν 7.000 ευρώ τον μήνα».
Στην Επιτροπή Ερευνών απασχολούνται 60 εργαζόμενοι που έχουν μεταφερθεί στον δεύτερο όροφο του πρώην γαλλικού ινστιτούτου κι εκεί θα στεγάζονται για τα επόμενα χρόνια. Ο πρύτανης πρόσθεσε ότι «έχουμε υποστεί ζημιές στον εργαστηριακό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Ουσιαστικά καταστράφηκαν οι υπολογιστές και τα γραφεία της Επιτροπής ερευνών. Ωστόσο τους δύο servers που βρίσκονταν τα αρχεία της Επιτροπής Ερευνών, ήρθε η εταιρεία που τους είχε εγκαταστήσει, τους μετέφερε στη Λάρισα και επανέφεραν όλα τα δεδομένα. Και αυτή τη στιγμή οι δύο servers βρίσκονται στη Λάρισα και λειτουργεί η Επιτροπή Ερευνών μέσω του κόμβου της Λάρισας».

Μουσείο
Σε φάση καταγραφής κι αποκατάστασης των χώρων του, βρίσκεται και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το οποίο έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι μετά την επέλαση των δύο σφοδρών κυμάτων κακοκαιρίας στον Βόλο, το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα παραμένει κλειστό για το κοινό, καθώς εκτελούνται εργασίες στον χώρο.
Σε επικοινωνία της «Θ» με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, έγινε γνωστό ότι σήμερα οι εργασίες καθαρισμού έχουν ολοκληρωθεί και πλέον το Ίδρυμα βρίσκεται στη φάση καταγραφής των ζημιών από κλιμάκια όλων των ειδικοτήτων. Όπως τονίστηκε, «στόχος είναι το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσουν οι αποκαταστάσεις των ζημιών και το μουσείο να αποδοθεί και πάλι προς χρήση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το