Τοπικά

Το Ολοκαύτωμα μέσα από την Τέχνη και την τοπική Ιστορία στη συνάντηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου

Στην Ισραηλιτική Κοινότητα του Βόλου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Ιουνίου, συνάντηση εκπροσώπων των φορέων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών που συμμετείχαν στην υλοποίηση του εγκεκριμένου από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πιλοτικού προγράμματος «Η αφήγηση του Ολοκαυτώματος μέσα από την Τέχνη και την Τοπική Ιστορία» προκειμένου να γίνει αποτίμηση αυτού.

Στη συνάντηση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης, ο διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου κ. Παντελής Καλαϊτζίδης και ο εκτελών χρέη θρησκευτικού λειτουργού στη Συναγωγή του Βόλου κ. Μάκης Μωϋσής.
Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών καλωσόρισε τους/τις μαθητές/τριες και τους υπόλοιπους μετέχοντες και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την εργασία που προηγήθηκε, καθώς και για το αποτέλεσμα της όλης δραστηριότητας. Εικαστικά έργα, ποιήματα, πεζά εκτέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κοινότητας και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ και Β’ Λυκείου των σχολείων που μετέχουν στο πρόγραμμα μοιράστηκαν την εμπειρία από την εμπλοκή τους και παρουσίασαν μέρος της δημιουργικής έκφρασής τους (απαγγελία ποιημάτων, αφήγηση αποσπάσματος διηγήματος), μίλησαν για τη συμμετοχή τους, τον λόγο της κινητοποίησής τους, για τα ερεθίσματα που τους/τις ευαισθητοποίησαν να αντιληφθούν το μέγεθος του φορτίου που φέρει το Ολοκαύτωμα και τις συνέπειες όχι μόνο για τα θύματα και τους απογόνους αυτών, αλλά για όλη την ανθρωπότητα.
Σημαντική και συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η αφήγηση των μαθητών/τριών που επισκέφθηκαν τα στρατόπεδα εξόντωσης του Άουσβιτς και Μπιρκενάου. Απάντησαν σε ερωτήματα που τους τέθηκαν για τη δική τους αίσθηση και θεώρηση απ’ αυτά που διάβασαν, είδαν και αντίκρισαν.
Επίσης, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί τους, Γιαννούλα Ζαρκάδα (ΠΕ02) και Δημήτριος Παπανικολάου (ΠΕ01) ΓΕΛ Καναλίων, Βασιλική Μελισσουργού (ΠΕ02) 3o ΓΕΛ Βόλου, Αλεξάνδρα Μούρτζη (ΠΕ02) ΓΕΛ Αγριάς, Αλεξία Καπραβέλου (ΠΕ02) ΓΕΛ Σκοπέλου και η υποδιευθύντρια του 8ο ΓΕΛ Βόλου κ. Ευγενία Κελεπέση (που εκπροσωπούσε την απουσιάζουσα διευθύντρια του Σχολείου Αγγελική Γκούρου) παρουσίασαν το έργο τους και τόνισαν τον λόγο της συμμετοχής των σχολείων τους.
Τέλος, η υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος εκ μέρους της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Τάνια Αβέλλα (ΠΕ01) έκανε μια σύντομη αναφορά στην επιλογή του θέματος και τη φιλοσοφία του προγράμματος τονίζοντας την καινοτομία αυτού, η οποία έγκειται στο οργανωμένο άνοιγμα του σχολείου-ομάδας σχολείων προς την τοπική κοινωνία μετέχοντας και συνδιοργανώνοντας δράσεις που έχουν ως στόχο τον προβληματισμό, την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, με απώτερο στόχο την αναθεώρηση της σκέψης και της συμπεριφοράς, καθώς και των λανθασμένων προκατανοήσεων.
Ακολούθησε γόνιμος διάλογος, ο οποίος προέκυψε από σειρά ερωτημάτων και αποριών, που εξέφρασαν τα παρευρισκόμενα μέλη της Κοινότητας, γύρω από όσα μελέτησαν, είδαν, άκουσαν από τους/τις μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς – εμψυχωτές του προγράμματος.
Επιπλέον, οι διοργανωτές προανήγγειλαν την επίσημη παρουσίαση της όλης δράσης, που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική εκδήλωση, ανοιχτή για το κοινό, σε αίθουσα εκδηλώσεων του Βόλου, τον Οκτώβριο του 2019.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το