Τοπικά

Το brain drain των μηχανικών – Απόφοιτοι του Π.Θ. αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό

Μπορεί το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα να έχει αρχίσει να βελτιώνεται, ωστόσο το κύμα μετανάστευσης νέων επιστημόνων στο εξωτερικό δεν έχει ανακοπεί. Πριν λίγες ημέρες 220 τελειόφοιτοι από τα πέντε τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ορκίστηκαν λαμβάνοντας το πτυχίο τους μετά από κόπους και θυσίες πολλών ετών.
Για αρκετούς από αυτούς το εξωτερικό είναι η κύρια διέξοδος για να βρουν μια εργασία που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που έχουν θέσει για τους εαυτούς τους.
Κάποιοι συνδυάζουν τις μεταπτυχιακές σπουδές με την ανεύρεση εργασίας, ενώ άλλοι επιδιώκουν να κάνουν και ακαδημαϊκή καριέρα.
Οι απόφοιτοι των πέντε τμημάτων της πολυτεχνικής σχολής γνωρίζουν ότι με τις γνώσεις τους μπορούν να γίνουν ανάρπαστοι σε εταιρείες του εξωτερικού λαμβάνοντας πολύ καλές αποδοχές, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο, στην πληροφορική, την ενέργεια, τη βιομηχανία και αλλού.

Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Σταμούλης επισήμανε πως «το brain drain δεν έχει ανακοπεί ακόμη σε βαθμό που θα περιμέναμε. Πολλοί απόφοιτοί μας, από τα τμήματα της πολυτεχνικής σχολής, επιλέγουν να μεταβούν στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές και μετά για εργασία ή απευθείας για να βρουν μια εργασία. Βέβαια και στην Ελλάδα τα πράγματα βελτιώνονται σταδιακά και ένας μηχανικός μπορεί να βρει μια εργασία με μηνιαίο μισθό ακόμη και με 1.500 ευρώ και να έχει προοπτική. Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι πολύ καλή για τους απόφοιτούς μας. Μάλιστα έχουμε αρκετές εταιρείες που έρχονται στην Ελλάδα και αναζητούν αποφοίτους μας για να τους προσλάβουν, γιατί είναι πολύ καλά καταρτισμένοι».
Παράλληλα στην Πολυτεχνική Σχολή αναμένουν ποια θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση στο επίπεδο των συγχωνεύσεων.
Σήμερα και αύριο ολοκληρώνονται οι ορκωμοσίες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Σήμερα Δευτέρα ώρα 9.00: a) Αναγόρευση Διδακτόρων της Σχολής. β) Ορκωμοσίες αποφοίτων των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών ως εξής: 1. Ορκωμοσία αποφοίτων του Π.Μ.Σ.: «Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. 2. Ορκωμοσία αποφοίτων του Π.Μ.Σ.: «Σύγχρονα Περιβάλλοντα Μάθησης και Παραγωγή Διδακτικού Υλικού» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. 3. Ορκωμοσία αποφοίτων του Π.Μ.Σ.: «Επιστήμες της Αγωγής: Παιδαγωγικό παιχνίδι και παιδαγωγικό υλικό στην πρώτη παιδική ηλικία» του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης. 4. Ορκωμοσία αποφοίτων του Π.Μ.Σ.: «Συμβουλευτική Ψυχολογία & Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση & την Υγεία» του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής. 5. Ορκωμοσία αποφοίτων του Π.Μ.Σ.: «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στις Ιστορικές, Αρχαιολογικές και Ανθρωπολογικές Σπουδές» του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Ώρα 10.30: Ορκωμοσία αποφοίτων του Π.Μ.Σ.: «Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική Αγωγή» του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής. Ορκωμοσίες προπτυχιακών αποφοίτων ως εξής: Ώρα 11.30: Ορκωμοσία προπτυχιακών αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης (από Aλεξοπούλου Πολυτίμη-Ελευθερία έως και Μαργαρίτη Δήμητρα). Ώρα 12.45: Ορκωμοσία προπτυχιακών αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης (από Μεσημέρη Παρασκευή έως και Χρυσικού Ειρήνη). Ώρα 13.45: Ορκωμοσία προπτυχιακών αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής (από Α έως και Μκρτσιάν Ραφαέλα – Λίζα). Ώρα 14.45: Ορκωμοσία προπτυχιακών αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής (από Μουστακλής Γεώργιος έως και Ψαριανού Μαρία). Τρίτη 23 Ιουλίου ώρα 9.30: Ορκωμοσία προπτυχιακών αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Ώρα 11.00: Ορκωμοσία προπτυχιακών αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (από Α έως και Ι). Ώρα 12.30: Ορκωμοσία προπτυχιακών αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (από Κ έως και Ν). Ώρα 14.00: Ορκωμοσία προπτυχιακών αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (από Π έως και Ψ).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το