Τοπικά

Τίμησαν το πασχαλινό έθιμο του οβελία οι Βολιώτες

 

To πασχαλινό έθιμο του οβελία τίμησαν και φέτος οι Βολιώτες. Μετά τα χρόνια της πανδημίας, αλλά και παρά την ενεργειακή κρίση κι αφού ο καιρός, παρά τις αρχικές προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), ήταν αίθριος στις περισσότερες περιοχές της χώρας και της Μαγνησίας, οι Βολιώτες ταξίδεψαν στα χωριά τιμώντας το πασχαλινό έθιμο, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που έψησαν στις αυλές των σπιτιών τους.
Ακόμη και στο κέντρο του Βόλου όπου οι δρόμοι ήταν άδειοι, αλλά κυρίως στις γειτονιές, οι Βολιώτες έψησαν αρνί, κατσίκι, το παραδοσιακό κοκορέτσι κι απόλαυσαν διάφορα πασχαλινά εδέσματα, τσουγκρίζοντας μάλιστα τα παραδοσιακά κόκκινα αυγά τους. Το έθιμο τηρήθηκε όχι μόνο σε εξοχικές κατοικίες, αλλά και σε μπαλκόνια, ταράτσες, πιλοτές, ακόμα και στους δρόμους.
Δεν ήταν λίγοι βέβαια κι εκείνοι που επέλεξαν να βάλουν μία μικρή ποσότητα αρνιού στον φούρνο και να σουβλίσουν μόνο κοκορέτσι, τηρώντας σε έναν βαθμό το πασχαλινό έθιμο, λόγω οικονομικής δυσπραγίας.
Οι σούβλες άρχισαν να γυρίζουν από νωρίς το πρωί και το πασχαλινό τραπέζι είχε όλα τα καλά. Από νωρίς, τα ηχοσυστήματα «πήραν φωτιά» με διάφορες μουσικές επιλογές να ακούγονται σε γειτονιές και σε συνοικίες της πόλης.
Οι παιδικές φωνές που ακούγονταν από τις οικογένειες που έψηναν θύμισαν παλιές καλές εποχές προ πανδημίας.
Η κίνηση στο εθνικό δίκτυο ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς αρκετοί ήταν οι επισκέπτες που επέλεξαν τη Μαγνησία για πασχαλινό προορισμό. Η Μαγνησία άλλωστε συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα έδωσε τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούσαν να συνδυάσουν ψήσιμο του οβελία στο βουνό και στη συνέχεια καφέ ή γλυκό σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος.
Ο κόσμος με όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, είχε ανάγκη να διασκεδάσει, να περάσει χαλαρές και ξέγνοιαστες στιγμές και γι’ αυτό το γλέντι σε πολλά σπίτια ξεκίνησε από πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής και κράτησε μέχρι και αργά το βράδυ, με τραγούδια και χορούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το