Άρθρα

Θα μπορούσαν τα σκυλιά να βοηθήσουν στην ανίχνευση του Covid-19;

Της Ελένης Καραγιάννη

Μια ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο υποβάλλει μια ενδιαφέρουσα πρόταση: Τι γίνεται αν τα σκυλιά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανίχνευση του Covid-19; Η ομάδα θέλει να διερευνήσει τις δυνατότητες χρήσης σκύλων για την ανίχνευση του Covid-19 σε άτομα που μπορεί να έχουν αναπτύξει την ασθένεια. Αυτή η ιδέα προήλθε από το γεγονός ότι οι κυνόδοντες είναι πολύ έμπειροι στην ανάληψη λεπτών σημείων ασθένειας χάρη στην οξεία αίσθηση οσμής τους. Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν το γεγονός ότι δεν είναι σαφές εάν ο Covid-19 ανιχνεύεται ή όχι στην οσμή του σώματος ενός ατόμου.

Ωστόσο, με βάση τη γνώση τους για άλλες αναπνευστικές καταστάσεις, υποθέτουν ότι είναι. «Είναι πρώτες μέρες για την ανίχνευση οσμών Covid-19. Δεν γνωρίζουμε εάν το Covid-19 έχει μια συγκεκριμένη μυρωδιά, αλλά γνωρίζουμε ότι άλλες αναπνευστικές ασθένειες αλλάζουν τη μυρωδιά του σώματός μας, οπότε υπάρχει πιθανότητα να το κάνει», εξηγεί ο καθηγητής Logan. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ειδικά εκπαιδευμένα ιατρικά σκυλιά ανίχνευσης θα μπορούσαν να συμπληρώσουν την προσπάθεια ανίχνευσης Covid-19 μακροπρόθεσμα. Τα εκπαιδευμένα σκυλιά να μπορούν να μυρίζουν έως και 250 άτομα την ώρα, παρέχοντας μια γρήγορη και μη επεμβατική μέθοδο ελέγχου. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η εκπαίδευση των σκύλων θα συνεπαγόταν τη λήψη δειγμάτων μυρωδιάς από άτομα με Covid-19 και τη διδασκαλία τους να διακρίνουν τις μυρωδιές που σχετίζονται με την ασθένεια και θα ολοκληρωνόταν μέσα σε έξι εβδομάδες. Τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύουν ακόμη και μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία του δέρματος, ως εκ τούτου μπορεί να είναι σε θέση να πουν αμέσως ποιος έχει πυρετό. Μακροπρόθεσμα, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά θα μπορούσαν να εξυπηρετούν σε χώρους όπως τα αεροδρόμια, όπου θα «μύριζαν» ταξιδιώτες που ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το Covid-19.

«Εάν η έρευνα είναι επιτυχής, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σκύλους ανίχνευσης Covid-19 σε αεροδρόμια στο τέλος της επιδημίας για να εντοπίσουμε γρήγορα άτομα που μεταφέρουν τον ιό. Αυτό θα βοηθούσε στην πρόληψη της επανεμφάνισης της νόσου αφού έχουμε θέσει υπό έλεγχο την παρούσα επιδημία», προτείνει ο καθηγητής Steve Lindsay, από το Πανεπιστήμιο Durham. Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία ο Claire Guest -συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Medical Detection Dogs- λέει: «Καταρχάς, είμαστε σίγουροι ότι τα σκυλιά θα μπορούσαν να εντοπίσουν το Covid-19. Εξετάζουμε τώρα πώς μπορούμε να πιάσουμε με ασφάλεια τη μυρωδιά του ιού από τους ασθενείς και να το παρουσιάσουμε στα σκυλιά». «Ο στόχος», λέει, «είναι ότι τα σκυλιά θα μπορούν να ελέγχουν οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ασυμπτωματικοί, και να μας λένε εάν πρέπει να υποβληθούν σε δοκιμή. Αυτό θα ήταν γρήγορο, αποτελεσματικό και μη επεμβατικό και οι περιορισμένοι πόροι δοκιμών θα χρησιμοποιούνται μόνο εκεί όπου πραγματικά χρειάζονται».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το