Τοπικά

Τέσσερις πυλώνες στήριξης των άπορων μαθητών για την εξασφάλιση του καθημερινού κολατσιού τους στο σχολείο

Από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι μαθητές που προέρχονταν από άπορες οικογένειες, αυξάνονταν συνεχώς αποτελώντας μια νέα κατάσταση μέσα στο σχολικό γίγνεσθαι.
Ακολούθησαν η υγειονομική κρίση, όπου αρκετά νοικοκυριά επηρεάστηκαν από την απώλεια θέσεων εργασίας ή τη μετατροπή τους από πλήρους σε μερικής συμβάσεις, αλλά και η ενεργειακή κρίση με ορισμένα νοικοκυριά να φτάνουν στο σημείο να επιλέγουν, αν θα πρέπει να έχουν θέρμανση και ρεύμα στο σπίτι ή φαγητό στο ψυγείο.
Διαδοχικά οι οικογένειες, που αντιμετώπιζαν δυσκολίες αυξάνονται τα τελευταία χρόνια και έχουν ως κεντρικό πυρήνα την αδυναμία τους να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους ένα φαγητό ή ακόμη και γραφική ύλη, ή να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε μια σχολική εκδρομή.
Μάλιστα φέτος με τις πλημμύρες που υπέστη η Μαγνησία η ανάγκη για στήριξη των παιδιών και εφήβων γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.
Επειδή, όμως το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα είναι η εξασφάλιση της πολυπόθητης τροφής, υπουργεία, Δήμος Βόλου, Μητρόπολη, σύλλογοι διδασκόντων και γονέων, ο καθένας από την πλευρά του προσπαθούν να στηρίξουν τους άπορους μαθητές, προκειμένου να έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τους συνομηλίκους τους και να μη διευρυνθούν έτσι οι κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες.

Η στήριξη των άπορων μαθητών για την εξασφάλιση του φαγητού είτε πρόκειται για πρωινό είτε για μερίδα εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες. Υπάρχει ο Δήμος Βόλου που μέχρι και πέρυσι διέθετε πρωινά σε μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων και το ίδιο αναμένεται να πράξει και φέτος.
Επίσης οι ενορίες της Μητρόπολης Δημητριάδος μέσω των Σπιτιών Γαλήνης έδιναν κολατσιό σε μαθητές Δημοτικών αλλά και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μάλιστα σε κάθε σχολείο είναι γνωστό, ποιος ιερέας από κάθε ενορία, έχει αναλάβει υπεύθυνος για να αναλάβει τη διάθεση κολατσιού.
Ασφαλώς και αυτή η προσπάθεια δεν είναι εύκολη, καθώς και τα Σπίτια Γαλήνης δεν έχουν κρατικές επιδοτήσεις, αλλά λειτουργούν με τις δωρεές των πιστών.
Πάντως και φέτος αναμένεται οι ενορίες να βρίσκονται στο πλευρό των μαθητών.
Τρίτος πυλώνας είναι το δωρεάν πρόγραμμα σίτισης από το υπουργείο Παιδείας. Πέρυσι στα σχολεία της Μαγνησίας σιτίζονταν περίπου 3.000 μαθητές, αρκετοί εκ των οποίων αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες οι οικογένειές τους. Αλλά δυστυχώς το πρόγραμμα διήρκεσε μόνο για ένα μήνα, κάτι που οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ελπίζουν να μη συμβεί φέτος.
Ο τέταρτος πυλώνας είναι η στήριξη των συλλόγων διδασκόντων και γονέων με τη συνδρομή κάποιων ιδιωτών.
Υπάρχουν σχολεία, όπου εντοπίζονται πέντε-δέκα άποροι μαθητές τους οποίους οι καθηγητές αποφασίζουν να εξασφαλίσουν τουλάχιστον ένα κολατσιό κάθε μέρα. Έρχονται σε συνεννόηση με το κυλικείο και αναλαμβάνουν να πληρώνουν καθημερινά τα φαγώσιμα των δέκα αυτών μαθητών. Είναι μια πολύ συγκινητική ενέργεια που δείχνει την αλληλεγγύη των εκπαιδευτικών. Παράλληλα και οι γονείς μπορεί να φέρνουν διάφορα τρόφιμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα οποία προσφέρονται στους μαθητές που τα έχουν ανάγκη, μια προσπάθεια που δεν εκδηλώνεται μόνο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, αλλά και σε άλλες περιόδους.

Υπάρχει γυμνάσιο στο οποίο μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης δημιουργήθηκε η «γωνιά της αλληλεγγύης», προκειμένου να βοηθιούνται με διάφορους τρόπους οι μαθητές και να λαμβάνουν τρόφιμα μακράς διαρκείας, αλλά και ρούχα, υποδήματα, καθώς και γραφική ύλη.
Θεωρείται βέβαιο ότι και τη φετινή χρονιά θα υπάρξουν οικογένειες που θα χρειαστούν τη στήριξη τοπικών φορέων. Η ενεργειακή φτώχεια, οι ανατιμήσεις στα προϊόντα, η πίεση των εισοδημάτων είναι τα μεγάλα εμπόδια για τους γονείς για να μπορέσουν να καλύπτουν εξολοκλήρου τις ανάγκες των παιδιών τους.
Άλλωστε, όταν 1.800 συμπολίτες λαμβάνουν το ενοριακό συσσίτιο από τη Μητρόπολη, γίνεται αντιληπτή η δυσκολία της κατάστασης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το