Πολιτισμός

Ταξίδι στον θάνατο από την Κέρκυρα στο Άουσβιτς – «Ματθίλδη Α 8428»: Η ιστορία της γιαγιάς της Βικτώριας Γ. Σαμπετάι που έζησε στον Βόλο

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Βολιώτισσας συγγραφέως Βικτώριας Γ. Σαμπετάι, που παρουσιάζει τη συγκλονιστική ιστορία της γιαγιάς της. Ένα ταξίδι προς τον θάνατο από την Κέρκυρα στο Άουσβιτς. Η Ματθίλδη, η οποία επέστρεψε στην Κέρκυρα, γνώρισε τον άντρα της και έζησε στον Βόλο, ήταν ανάμεσα στους ελάχιστους Κερκυραίους που επέζησαν από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η συγγραφέας Βικτώρια Γ. Σαμπετάι γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο και ζει μόνιμα στο Βέλγιο. Η αγάπη της για τα βιβλία την ώθησε να ασχοληθεί με τη συγγραφή και να μοιραστεί τα κείμενά της με το αναγνωστικό κοινό. Το πρώτο της βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Άλμα πίστης» εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2020. Το αστυνομικό μυθιστόρημα «Σνάιπερ» είναι το δεύτερο βιβλίο της και εκδόθηκε το 2022. Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε το τρίτο της βιβλίο «ΜΑΤΘΙΛΔΗ Α 8428» και περιγράφει αυτά που βίωσε η γιαγιά της, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΗΒΗ / βιβλιοπωλείο Ήλιος, Π. Μελά 25β και στο www.hbhbooks.gr/.

Συνέντευξη
ΑΡΤΕΜΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ

Ας αρχίσουμε με μια γενική ερώτηση. Πώς ξεκινήσατε να γράφετε;
Ανέκαθεν αγαπούσα το διάβασμα και αυτό αποδείχτηκε μία πολύ σημαντική παρακαταθήκη όταν μου γεννήθηκε η επιθυμία να αποτυπώσω με λέξεις τις δικές μου σκέψεις. Έτσι, όταν ωρίμασε η στιγμή και αποφάσισα να γράψω, ένιωσα σαν έτοιμη από καιρό. Το πρώτο μου βιβλίο, το «Άλμα Πίστης», περιέχει μικρά αυτόνομα διηγήματα που επιτρέπουν την ανάγνωσή τους ξανά και ξανά ώστε ο αναγνώστης να εμβαθύνει στα νοήματά τους. Ακολούθησε το αστυνομικό μυθιστόρημα «Σνάιπερ». Το βιβλίο για το οποίο μιλάμε σήμερα ήθελα να το γράψω εδώ κι αρκετό καιρό. Όταν αισθάνθηκα ότι έφτασε η κατάλληλη στιγμή, ξεκίνησα τη συγγραφή.

Δώστε μας μερικές πληροφορίες για το βιβλίο «ΜΑΤΘΙΛΔΗ Α 8428».
Το βιβλίο ονομάζεται ΜΑΤΘΙΛΔΗ Α8428, διότι αυτός είναι ο αριθμός που είχε η γιαγιά μου στο Άουσβιτς. Πρόκειται για ένα βιβλίο-ντοκουμέντο, καθώς εξιστορεί τι συνέβη στους Κερκυραίους Εβραίους, όταν έπειτα από μακρά ιταλική κατοχή, το νησί πέρασε στον έλεγχο της ναζιστικής Γερμανίας. Από την ημέρα που μάζεψαν όλους τους Εβραίους τον Ιούνιο του 1944 και τους οδήγησαν στο Άουσβιτς.

Ας ακούσουμε λίγο τη γιαγιά (διά της πένας σας) έτσι όπως περιγράφεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.
«Ονομάζομαι Ματθίλδη Μιζάν, γεννήθηκα στην Κέρκυρα στις 27 Ιουλίου 1921 και ήμουν μάρτυρας στο μεγαλύτερο έγκλημα της ανθρώπινης ιστορίας. Τον Σεπτέμβριο του 1943, έπειτα από μια μακρά ιταλική κατοχή, το νησί πέρασε στον έλεγχο της Ναζιστικής Γερμανίας. Τον Ιούνιο του επόμενου έτους οι Γερμανοί εξανάγκασαν τον εβραϊκό πληθυσμό του νησιού να μπει σε ανοιχτά πλοιάρια με άγνωστο προορισμό. Ανάμεσά τους βρισκόμουν κι εγώ με ολόκληρη την οικογένειά μου. Έτσι άρχισε ο δρόμος του μαρτυρίου μας…».

Διάβασα το βιβλίο και ομολογώ ότι με άγγιξε βαθύτατα. Γράφετε για πράγματα που δεν τα γνώριζα, όπως για παράδειγμα πως οι καταδικασμένοι σε θάνατο οδηγούνταν στους θαλάμους αερίων υπό τους ήχους ορχήστρας Εβραίων μουσικών που τους ανάγκαζαν να παίζουν. Αυτό από μόνο του είναι συγκλονιστικό.
Αυτό δεν είναι ερώτηση, είναι αποτέλεσμα, είναι γνώση, που παρήχθη με το διάβασμα του συγκεκριμένου βιβλίου. Αυτά και πολλά άλλα θα βιώσει ο αναγνώστης, όπως κι εσείς, στις σελίδες του.

Το βιβλίο είναι συγκλονιστικό, περιεκτικό και περιέχει δυνατά νοήματα. Θα θέλατε να μας διαβάσετε κάτι ενδεικτικά;
Το βιβλίο έχει αρχή, μέση και τέλος και ο αναγνώστης πρέπει να διαβεί όλα αυτά τα στάδια για να έχει ολοκληρωμένη εικόνα. Παρόλα αυτά θα σας πω μια φράση που μπορεί να μην την καταλάβει κάποιος παρά μόνο όταν διαβάσει το βιβλίο. «Όποιος θέλει να πεθάνει να ανέβει στο φορτηγό»!

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο πριν κλείσουμε;
Τα γεγονότα που περιγράφονται είναι πραγματικά. Ένα μικρό σε μέγεθος βιβλίο, που περιέχει τεράστιο όγκο πληροφοριών. Όπως αναφέρεται στο τέλος του βιβλίου, ο αναγνώστης καλείται όχι απλά να το διαβάσει, αλλά να το αφουγκραστεί, να κάνει ενδοσκόπηση και να συγκρίνει πώς σκεφτόταν μέχρι τώρα και πώς θα σκέφτεται από εδώ και στο εξής.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το