Θ Plus, Υγεία

Ξεκινά με καθυστέρηση 1,5 έτους το πρόγραμμα για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου τραχήλου μήτρας

Με καθυστέρηση 1,5 χρόνου και με πολλά ερωτήματα για το «πάγωμα» του προγράμματος, ξεκινά σταδιακά η διαδικασία για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου τραχήλου μήτρας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έπειτα από πολλές διεργασίες αλλά και δημοσιεύματα για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των δωρεάν εξετάσεων, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, γνωστοποίησε ότι την Δευτέρα θα γίνει τελικά η πρόσκληση σε γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των δωρεάν εξετάσεων.

Σε δύο εβδομάδες τα πρώτα SMS σε γυναίκες 21-29 ετών
Με βάση τον σημερινό προγραμματισμό, καθότι επρόκειτο να γίνει από τον Μάρτιο έπειτα και πάλι από πολλές αναβολές, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι σε περίπου 15 μέρες θα αποσταλούν τα πρώτα SMS σε γυναίκες 21 ως 29 ετών.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα δημοσιευτεί η σχετική πρόσκληση προς τους γιατρούς που θα πραγματοποιούν τις εξετάσεις ώστε να δηλώσουν συμμετοχή.

Μιλώντας σήμερα στη δημόσια τηλεόραση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, υποστηρίζοντας πως δεν έχει καθυστερήσει, αποδίδοντας τις αναβολές σε … κομματική σπέκουλα.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα δήλωσε ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες λένε ότι η πρώτη εξέταση, είναι το τεστ Παπανικολάου, ενώ για τις γυναίκες 30 ως 65 ετών η πρώτη εξέταση είναι το τεστ το οποίο δείχνει τους τύπους οι οποίοι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Έρχονται οι δωρεάν εξετάσεις για καρκίνο παχέος εντέρου
Τον Μάιο, ξεκινάει, όπως είπε, το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Παράλληλα επεκτείνονται τα όρια του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού και ακολουθούν προγράμματα για την ψυχική υγεία.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το