Τοπικά

Αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου, αλλά μειώνονται οι θάνατοι – Άρχισαν χθες οι εργασίες του πανελλήνιου ογκολογικού συνεδρίου

Οι καρκίνοι μπορεί να αυξάνονται, ωστόσο μειώνονται οι θάνατοι, λόγω πιο έγκαιρου εντοπισμού του προβλήματος υγείας, αλλά και πιο εξελιγμένων και αποτελεσματικών φαρμάκων, τονίστηκε μεταξύ άλλων στη χθεσινή έναρξη του ογκολογικού συνεδρίου με θέμα «Η ογκολογία συναντά τις υπόλοιπες ειδικότητες στο Βουνό των Κενταύρων», που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Πορταριά και διοργανώνεται από τη Μονάδα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου και το Ογκολογικό Ιατρείο 404 του ΓΣΝ Λάρισας.
Στο συνέδριο αναμένεται να δώσουν το «παρών» 130 ογκολόγοι, παθολόγοι, χειρουργοί και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που θα αναφερθούν σε όλες τις σύγχρονες πτυχές της ογκολογίας και των συσχετιζόμενων παθήσεων.
Την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου την αποτελούν η παθολόγος ογκολόγος, επιμελήτρια Α’ του νοσοκομείου Βόλου κ. Ελένη-Ισιδώρα Περδικούρη και ο στρατιωτικός γιατρός, παθολόγος ογκολόγος στο 404 στρατιωτικό νοσοκομείο Λάρισας κ. Ευάγγελος Βούλγαρης.
Οι εργασίες του συνέδριου άρχισαν χθες και ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή με μια ημερίδα που αναφέρεται στο ευρύ κοινό με θέματα μεταξύ άλλων και την πρόληψη του καρκίνου.
Η κ. Περδικούρη καλείται να διαχειριστεί τον μήνα 400 ενεργές θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο «Αχιλλοπούλειο», ενώ υπάρχουν και 250 άτομα με παρακολουθήσεις, συνταγογραφήσεις και έλεγχο των εξετάσεων στα εξωτερικά ιατρεία της ογκολογικής κλινικής.
Η ίδια τόνισε πως «ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Μάλιστα στις γυναίκες φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα, λόγω ίσως και του καπνίσματος. Η κακή διατροφή, η ρύπανση, το στρες παίζουν ρόλο στην εκδήλωση περιστατικών καρκίνου».
Η ίδια πρόσθεσε πως «η επιστήμη εξελίσσεται και με τα screen test μπορούμε να διαγιγνώσκουμε έγκαιρα τις μορφές καρκίνου, αν και η μόνη θεραπεία του καρκίνου είναι η πρόληψη, του, δηλαδή ένας υγιεινός τρόπος ζωής. Σίγουρα υπάρχουν τα φάρμακα που μας έχουν πάει μπροστά, με τα ποσοστά επιβίωσης να έχουν αυξηθεί, ενώ υπάρχει και η ανοσοθεραπεία. και σκοπός όλων των συνεδρίων είναι να μπορούμε να ανταλλάσσουμε πληροφορίες και μεταξύ των ιατρικών ειδικοτήτων. Βέβαια πολύ σημαντική είναι η ομαδική δουλειά, όπιου εκτός από τις γνωστές ειδικότητες να υπάρχουν και ψυχίατρος, φυσίατρος και διατροφολόγος. Μόνο η ομάδα κερδίζει αυτό τον αντίπαλο».
Μάλιστα η κ. Περδικούρη τόνισε πως «στον καρκίνο του πνεύμονα από τότε που εισήχθη η ανοσοθεραπεία, υπάρχουν αποτελέσματα, ενώ ακόμη στην μεταστατική του μορφή υπάρχουν σημαντικά ποσοστά επιβίωσης. Ένα ποσοστό 20% των ασθενών ζει άνω της τριετίας, ενώ παλιά μιλάγαμε για εννιά με δώδεκα μήνες. Επίσης τόνισε την σημαντική αύξηση των ποσοστών επιβίωσης στους καρκίνους του μαστού, του προστάτη αλλά και του παχέος εντέρου.

Μειώνονται οι θάνατοι
από καρκίνο

Ο κ. Βούλγαρης δίνοντας την αισιόδοξη προοπτική για τη θεραπεία του καρκίνου είπε πως «οι θάνατοι από τον καρκίνο μειώνονται. Στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 4.000.000. Από την άλλη αυξάνονται οι καρκίνοι και μεταξύ των λόγων είναι και η δυνατότητα που υπάρχει με τα νέα εργαλεία να διαγιγνώσκεται ο καρκίνος σε πολύ πρώιμο στάδιο, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Οι επιβιώσεις από τον καρκίνο έχουν αυξηθεί και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, αν και δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο για να μετατρέψουμε τον καρκίνο σε μια χρόνια νόσο. Όμως τα επόμενα χρόνια η ιατρική εξέλιξη και με τα MRA εμβόλια από την εμπειρία του κορωνοϊού που τώρα εφαρμόζονται για τον καρκίνο, θα αλλάξει εντελώς το τοπίο. Άλλωστε το βιβλίο της ογκολογίας με το οποίο εξετάστηκα για την ειδικότητα πριν δεκατέσσερα χρόνια έχει αλλάξει κατά 80%. Υπάρχει μια ταχύτητα στην εμφάνιση νέων φαρμάκων».

Παραμένει η νόσος
της μεγάλης ηλικίας

Μπορεί ο καρκίνος να εμφανίζεται και σε νεαρές ηλικίες, κάτω των 50 ετών, ωστόσο ο κ. Βούλγαρης σημειώνει πως ο καρκίνος παραμένει εξ’ ορισμού η νόσος της μεγάλης ηλικίας και της φθοράς. Γι’ αυτό και σε ποσοστό 70% εμφανίζεται σε ηλικιωμένους. Αν οι καρδιολόγοι και οι παθολόγοι κατάφερναν να μας κρατήσουν ζωντανούς μέχρι τα βαθιά μας γεράματα, τότε θα ήταν πολύ πιθανόν οι περισσότεροι να νοσούσαν από καρκίνο. Η άμυνα του οργανισμού είναι αυτή που διορθώνει τα καρκινικά κύτταρα. Όσο περνούν όμως τα χρόνια όλο και περισσότερο η άμυνα του οργανισμού μπορεί να αφήσει να ξεφύγει ένα κύτταρο και να δημιουργήσει όγκο».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως μειώνονται αρκετά λόγω των προγραμμάτων οι καρκίνοι που οφείλονται στο κάπνισμα.

Ανάγκη για περισσότερα
ακτινοθεραπευτικά
μηχανήματα

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρξουν περισσότερα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα στη Θεσσαλία. «Τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα στο δημόσιο νοσοκομείο της Λάρισας δεν επαρκεί για τις ανάγκες, ενώ υπάρχουν δύο μηχανήματα στον ιδιωτικό τομέα. Χρειαζόμαστε περισσότερα μηχανήματα για τις ανάγκες των ασθενών, όπως και περισσότερους ακτινοθεραπευτές ογκολόγους, ακτινοφυσικούς. Το πού θα τοποθετηθεί ένα ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα είναι μια απόφαση που λαμβάνεται σε κεντρικό επίπεδο».

Η καρδιοτοξικότητα

Στο συνέδριο υπήρξε ενότητα και με καρδιολόγους. Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Βασίλης Σαράκης ανέφερε πως «η ογκολογία είναι μια ειδικότητα που άπτεται σε ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί την ανθρωπότητα. Η παρακολούθηση των ασθενών αυτών που αυξάνονται δεν αποκλείεται να προκαλέσει και επιπλοκές και μία από αυτές είναι η καρδιοτοξικότητα που αναδείχτηκε στο συνέδριο από την γιατρό κ. Στεργιοπούλου. Σημαντικό είναι αυτά τα περιστατικά να διαγιγνώσκονται νωρίς, ώστε να λαμβάνουν και τις κατάλληλες θεραπείες.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το