Θ Plus, Υγεία

Απογευματινά χειρουργεία: Έκτακτα περιστατικά πληρώνουν για επεμβάσεις – Τι καταγγέλλουν γιατροί

Απογευματινά χειρουργεία και με πληρωμή από τα έκτακτα περιστατικά καταγγέλλουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Ηρακλείου, καταρρίπτοντας το επιχείρημα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι τα ιδιωτικά χειρουργεία αφορούν μόνο στα λεγόμενα «ψυχρά» περιστατικά. Σε αυτά δηλαδή που είναι προγραμματισμένα και δεν επείγουν.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου, στις 4 Απριλίου χειρουργήθηκε στα απογευματινά χειρουργεία ασθενής με κάταγμα ωλέκρανου! «Δηλαδή, ο ασθενής που έσπασε το χέρι του χειρουργείται επ’ αμοιβή το απόγευμα της Πέμπτης σε δημόσιο νοσοκομείο».

Πρόκειται προφανώς για επείγον περιστατικό, αλλά ο ασθενής χρειάστηκε να πληρώσει.

«Υπενθυμίζουμε ότι βασικός όρος λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων υπήρξε η πραγματοποίηση τακτικών επεμβάσεων από τη λίστα των πρωινών χειρουργείων προς αποσυμφόρηση της τελευταίας. Ασθενείς δηλαδή που μακροβιούν σε λίστες προς χειρουργείο, όπου η αναμονή μεγαλώνει λόγω των δραματικών ελλείψεων κυρίως σε προσωπικό, μπορούν πλέον να πληρώσουν ώστε να χειρουργηθούν νωρίτερα. Αντί για αυτό, διαφαίνεται με γιγάντια αυθάδεια, η πραγματική υπόσταση του μέτρου και οι όροι αυτοί
πάνε περίπατο…» αναφέρουν οι γιατροί της Ένωσης του Νομού Ηρακλείου.

«Ο ασθενής αυτός, όπως και κάθε άλλος τραυματίας, οφείλει να χειρουργηθεί ως επείγον περιστατικό, εκτάκτως, στο πλαίσιο λειτουργίας του νοσοκομείου όπως το γνωρίζουμε. Αυτές τις παροχές υπηρεσιών υγείας προσφέρει ένα δημόσιο νοσοκομείο, τουλάχιστον όπως το γνωρίζαμε έως το Μάρτιο» σημειώνουν οι γιατροί.

Για… μεταρρύθμιση μιλά ο Άδωνις Γεωργιάδης
Πάντως, τη νέα αυτή επιβάρυνση για τους ασθενείς την προέβαλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ως μεγάλη μεταρρύθμιση, παρότι πρόκειται απλά για άλλην μία χρέωση στους ασθενείς, την ώρα που οι ιδιωτικές δαπάνες στο σύστημα υγείας είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη και ξεπερνούν το 40%.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε προσφάτως απολύτως βέβαιος ότι «μέσα σε λίγους μήνες το 95% των νοσοκομείων της χώρας θα κάνει απογευματινά χειρουργεία και σιγά-σιγά ο κόσμος θα πηγαίνει στην αρχή πιο δειλά σ’ αυτά και προϊόντος του χρόνου θα πηγαίνει περισσότερο και θα μειώνεται η λίστα αναμονής».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το