Θ Plus, Υγεία

Καρκίνος παχέος εντέρου: Έρχεται δωρεάν self test σε όλα τα φαρμακεία – Από πότε

Από τον Ιούνιο αυτοδιαγνωστικά τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα διατίθενται δωρεάν στα φαρμακεία. Το self test ανιχνεύουν την παρουσία αίματος στα κόπρανα κι έχουν 83% ακρίβεια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας τα αυτοδιαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα διατίθενται σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 70 ετών. Οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται μέσω SMS.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους. Μάλιστα, καταγράφει τα τελευταία χρόνια μεγάλη αύξησή στους ανθρώπους κάτω των πενήντα ετών. Όπως εξήγησε ο καθηγητής Χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής της Β’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του πανεπιστημίου, Ιωάννης Γαλάνης, μιλώντας στο ethnos.gr μετά από 15 χρόνια τα νέα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου και οι θάνατοι που οφείλονται σε αυτόν, θα σημειώσουν ετήσια αύξηση κατά 73% σε σχέση με σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα περιστατικά που καταγράφονται ετησίως θα φτάσουν στα 3,5 εκατομμύρια και οι θάνατοι στους 1,6 εκατομμύρια. Παγκοσμίως το 2023 διαγνώσθηκαν δύο εκατομμύρια νέα περιστατικά και 930.000 θάνατοι.

Τα ύποπτα συμπτώματα
Σιδηροπενική αναιμία
Αιμορραγία από το ορθό
Κοιλιακό άλγος
Διάρροια.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το