Τοπικά

Συμβουλές για ασφάλεια στην παραλία από τον συνεργάτη της In.Action Παντελή Σκαφιδά

Η χώρα μας έχει την 2η μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη με μήκος 13.500 χιλιόμετρα. Κάθε καλοκαίρι σημειώνεται δυστυχώς ένας τραγικός απολογισμός σε πνιγμούς που κατά μέσο όρο φθάνουν τα 300 άτομα .
Στόχος των Υπουργείων, των Δήμων και των σχολών Ναυαγοσωστών αλλά και των Λιμενικών Αρχών είναι να μειώσουν τον αριθμό αυτό. Είναι μονόδρομος , κυρίως εξαιτίας της μεγάλης έκτασης της ακτογραμμής της Ελλάδας , αλλά και του πλήθους των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας .

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Βιολέττα Θεοδοσίου

Έχει προβλεφθεί από το Κράτος ένας σχεδιασμός για την κάλυψη όλων των παραθαλασσίων περιοχών με ναυαγοσώστες με την ευθύνη και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά αυτό πάντα δεν λειτουργεί, είτε γιατί κάποιοι Δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν σωστά τις παραλίες τους είτε γιατί δεν επαρκεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα πρέπει να τις επανδρώσουν.
Η έλλειψη αυτή έχει δυστυχώς κάθε χρόνο τραγικές συνέπειες κυρίως σε επίπεδο πνιγμών σε αφύλακτες παραλίες.
Ποια μέτρα παίρνει η Πολιτεία για το σκοπό αυτό προκειμένου να προλάβουμε τέτοια περιστατικά;
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ευαισθητοποίηση από πλευράς Πολιτείας και έχουν δοθεί αρκετά χρήματα στους Δήμους περίπου 10.000.000 ευρώ δόθηκαν φέτος για την κάλυψη των ακτών μας . Βέβαια η επιχορήγηση αυτή είναι ανάλογη του αριθμού των πύργων που έχει στην εποπτεία του ο κάθε Δήμος. Οι Ναυαγοσώστες εκπαιδεύονται στη χρήση Α βοηθειών , στη χρήση ΚΑΡΠΑ και απινιδωτή και είναι εφοδιασμένοι με τελευταίας τεχνολογίας υλικό.
Κάθε ναυαγοσώστης στον πύργο έχει απινιδωτή, φιάλη οξυγόνου με ροοστάτη, ένα πλήρες φαρμακείο που περιλαμβάνει εκτός από τα βασικά φάρμακα όπως παυσίπονα , φάρμακα για αλλεργίες και τσιμπήματα, μέχρι και κορτιζονουχα σκευάσματα για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτου περιστατικού που μπορεί να συμβεί στην θάλασσα.

Η Ναυαγοσωστική εταιρεία in action δραστηριοποιείται στην περιοχή μας και έχει υπό την εποπτεία της παραλίες του Πηλίου, στην περιοχή του Δήμου Βόλου, στην περιοχή της Αγχιάλου, των Αλυκών στην πλαζ 1,2 στην παραλία του Αναύρου, καθώς και σε 7 παραλίες βραβευμένες με γαλάζια σημαία όπως στο Δήμο Νοτίου Πήλιου, την παραλία Καλών Νερών, Μπούφας, Αμποβού, Ξυνόβρυσης στο Δήμο Ρήγα Φεραίου το Καμάρι και το Κεραμίδι αλλά και σε παραλίες όλης της Ελλάδας.

Πως θα προστατευτούμε από αυτούς τους κινδύνους;
Όπως επισημαίνει ο κ. Παντελής Σκαφιδάς συνεργάτης της Nαυαγοσωστικής Σχολής in action, μιλώντας στη ‘Θ” το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει όλοι μας έχουμε στο μυαλό μας είναι η ατομική ευθύνη που είναι και αυτή που θα μας σώσει .
Δεν πάμε για μπάνιο εάν δεν περάσουν 3-4 ώρες από την ώρα του φαγητού.
Όσοι έχουν προβλήματα παθολογικά, και κυρίως καρδιολογικά θα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από κάποιον δικό τους άνθρωπο που θα μπορεί να τους βοηθήσει αν χρειασθεί.
Επίσης, θα πρέπει να κολυμπούν σε παραλίες που υπάρχει ναυαγοσωστικός πύργος και Ναυαγοσώστης για να μπορεί να τους προσφέρει βοήθεια.
Θα πρέπει επίσης να μη υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους .

Παιδιά και παραλία
– Κανόνες ασφαλούς κολύμβησης
Το καλοκαίρι δυστυχώς ο απολογισμός από παιδιά που χάνουν τη ζωή τους λόγω πνιγμού είναι πολύ μεγάλος.
Και αυτό γιατί οι γονείς δεν δίνουν τη δέουσα προσοχή στα παιδιά τους και αγνοούν βασικούς κανόνες ασφαλούς κολύμβησης.
Οι περισσότεροι πνιγμοί γίνονται σε απόσταση μόλις 3 μέτρων από την ακτή και δυστυχώς τα παιδιά πνίγονται σε μόνο 20 δευτερόλεπτα και ο πνιγμός αυτός είναι σιωπηλός “ποτέ ένα παιδί δεν αντιδρά πεθαίνει γρήγορα και σιωπηλά χωρίς να το αντιληφθούμε.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή οι Έλληνες “δεν ξέρουμε να κολυμπάμε, απλώς επιπλέουμε” επισημαίνει ο κ. Σκαφιδάς και τονίζει ότι έχει προβλεφθεί στο μέλλον να ενσωματωθεί στα προγράμματα εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας , μάθημα το οποίο θα διδάσκεται στο Δημοτικό. Όμως στο μεταξύ αυτό που θα πρέπει να κάνουμε, όπως τονίζει, είναι να συμμορφωνόμαστε όλοι με τις υποδείξεις του ναυαγοσώστη, ο οποίος και έχει τις γνώσεις να μας βοηθήσει και να αποτρέψει το κίνδυνο.
Ειδικά φέτος με τον παρατεταμένο καύσωνα διαπιστώθηκαν στις παραλίες περιστατικά θερμοπληξίας, κινδύνευσαν ηλικιωμένοι που είναι και πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας και οι οποίοι θα πρέπει να αποφεύγουν το κολύμπι τις δύσκολες ώρες, μεταξύ 11 το πρωί και 5 το απόγευμα. Θα πρέπει να πίνουν πολλά υγρά , να βρίσκονται σε σκιερό μέρος και, εάν αισθανθούν αδιαθεσία, να ζητήσουν βοήθεια από το Ναυαγοσώστη.
Οι ναυαγοσώστες βρίσκονται τις παραλίες από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
Εάν δεν υπάρχει ναυαγοσώστης, θα πρέπει να καλούμε τον αριθμό 108 που είναι αριθμός του Λιμενικού, όπου απαντά υπάλληλος και δίνει οδηγίες για πρώτες βοήθειες.
Η συνεργασία με τις αρχές (Λιμενικό, διασώστες, ΕΚΑΒ κλπ ) είναι άψογη και βοηθά στην προστασία των συμπολιτών.
«Η δουλειά του ναυαγοσώστη είναι ιδιαίτερα επίπονη, καθώς καλείται να ανταπεξέλθει σε δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις, αξίζει όμως τον κόπο να ασχοληθεί κανείς.
Η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση είναι κάθε φορά που σώζεται ένας άνθρωπος. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγαλλίαση να βλέπεις ότι ένας συνάνθρωπος σου έχει σωθεί» .

Επάγγελμα με μέλλον και προσφορά στον συνάνθρωπο
H in. Action, είναι Ναυαγοσωστική σχολή που έχει συσταθεί εδώ και χρόνια στον Βόλο προκειμένου να εκπαιδεύει νέους και νέες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν αναγνωρισμένο πτυχίο ναυαγοσώστη για ακτή, αλλά και για πισίνα. Μια ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης για νέους και νέες.
Στον βασικό κύκλο μαθημάτων περιλαμβάνονται γνώσεις που επιβάλει ο νόμος σε θέματα ναυαγοσωστικής και πρώτων βοηθειών, όπως και ειδικά μαθήματα για τους επαγγελματίες ναυαγοσώστες, όπως ορίζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής.
Τα μαθήματα γίνονται από Καθηγητές των ΤΕΦΑΑ, ενώ μετά το τέλος της εκπαίδευσης δίνουν εξετάσεις στο Λιμενικό και παίρνουν άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Η εκπαίδευση περιλαμβάνει πρακτικά μαθήματα κολύμβησης, διάσωσης και εξάσκησης στην ΚΑΡΠ.Α (κάρδιο αναπνευστική αναζωογόνηση), ενώ η θεωρία περιλαμβάνει εισαγωγικά στη ναυαγοσωστική, διάσωση μέσα και έξω από τη θάλασσα κλπ. Στόχος των παραπάνω είναι η άρτια εκπαίδευση των εκπαιδευομένων ναυαγοσωστών ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν και στις πιο δύσκολες συνθήκες.
Η ναυαγοσωστική σχολή εκδίδει πτυχία ναυαγοσωστικής ανοιχτής θάλασσας και πισίνας, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Η Ναυαγοσωστική Σχολή απευθύνει έκκληση και στους νέους να δουν θετικά και το επάγγελμα του ναυαγοσώστη καθώς το θεωρεί ένα αρκετά προσοδοφόρο επάγγελμα με μέλλον και προσφορά στον πολίτη και συνάνθρωπο .

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το