Τοπικά

Στο στόχαστρο δεκάδες τροποποιητικές δηλώσεις στη Μαγνησία για παράνομες επιστροφές φόρων

Δεκάδες τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις έχουν μπει στο μικροσκόπιο των φορολογικών ελεγκτών στις δύο Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες του Βόλου, μετά το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε από το ΣΔΟΕ Αττικής, με τις επιστροφές φόρων ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ.
Με επείγουσα διαταγή της προς τις Δ.Ο.Υ., μεταξύ των οποίων και του Βόλου-Ν. Ιωνίας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ζητεί να ελεγχθούν άμεσα 47 τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, για τις οποίες υπάρχει υποψία πως εμπλέκονται στην υπόθεση του σκανδάλου με τις επιστροφές φόρου εισοδήματος. Στις τροποποιητικές δηλώσεις δηλώνονταν ποσά στον κωδικό δωρεών για το δημόσιο χρέος και στη συνέχεια είχαν επιστροφές.

Πρόκειται για 35 δηλώσεις αρμοδιότητας της Δ.Ο.Υ. Βόλου και 12 της Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας, που ελέγχονται εξονυχιστικά από τους ελεγκτές, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ταχυδρομηθούν χιλιάδες ειδοποιητήρια σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις και κατάφεραν, είτε να μειώσουν τη φορολογική επιβάρυνση, είτε να έχουν μεγάλες επιστροφές φόρου.
Για τις 47 αυτές τροποποιητικές δηλώσεις υπάρχει υποψία ότι είχαν επιστροφή φόρου ή μεγάλη μείωση, χωρίς ωστόσο να αποδεικνύουν τη νομιμότητα της μείωσης φόρου.
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 150 με 170 δηλώσεις πανελλαδικά και ήδη η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με τις τράπεζες, την ταυτοποίηση του κωδικού του IBAN, που φαίνεται στη δήλωση, με τον ΑΦΜ του πολίτη.

Φορολογούμενοι που είχαν τις μεγαλύτερες επιστροφές φόρου τα τελευταία χρόνια (εντός της πενταετίας) μέσω τροποποιητικών δηλώσεων, καλούνται μέσω των ειδοποιητηρίων, που τους αποστέλλονται, να μεταβούν στις Εφορίες τους και να παρουσιάσουν τα πρωτότυπα δικαιολογητικά, που αποδεικνύουν τα δηλωθέντα στοιχεία. Στην περίπτωση που δεν τα προσκομίσουν, θα επανυπολογιστεί ο φόρος και θα πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα.

Σημειώνεται ότι η οριστική εκκαθάριση των τροποποιητικών δηλώσεων γίνεται ηλεκτρονικά και δεν απαιτείται από τις εφορίες, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο έλεγχος των δικαιολογητικών.
Οι Εφορίες συνήθως ζητούν δικαιολογητικά, όταν οι επιστροφές φόρων ξεπερνούν το ποσό των 10.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι και ο κανόνας.
Πρόκειται για περιπτώσεις, όπου φοροτεχνικοί υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος, δηλώνοντας ως δαπάνη δωρεές για την απόσβεση του δημοσίου χρέους, που οδηγεί σε επιστροφή φόρου. Στις αρχικές δηλώσεις προέκυπταν καταβολές φόρων και οι εμπλεκόμενοι στην κομπίνα κατέθεταν κατόπιν τροποποιητικές, στις οποίες δηλώνονταν ποσά στον κωδικό δωρεών για το δημόσιο χρέος και έτσι δημιουργούσαν δικαίωμα επιστροφής. Αυτό το εντόπισαν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εδώ και δύο μήνες και η αντίδραση ήταν άμεση. Τροποποίησαν το λογισμικό υποβολής των δηλώσεων, ώστε τέτοιες περιπτώσεις να πηγαίνουν για έλεγχο στις Δ.Ο.Υ. και κλειδώθηκαν οι επιστροφές των ποσών, ώστε να μην είναι εφικτή η υποβολή τους. Έπειτα κλήθηκαν στις ΔΟΥ οι φορολογούμενοι, που έχουν δηλώσει δωρεές υπέρ του δημόσιου χρέους, να προσκομίσουν δικαιολογητικά και να ελεγχθούν. Από τις περιπτώσεις που εμφανίζουν κάποια χαρακτηριστικά απάτης, δεν αποκλείεται σε ορισμένες οι φορολογούμενοι να μη γνώριζαν, ότι είχε συμβεί αυτό. Δηλαδή ο λογιστής να είχε χρησιμοποιήσει τους κωδικούς του φορολογούμενου και να είχε κάνει τροποποιητική δήλωση εν αγνοία του. Και αυτό γιατί οι τραπεζικοί λογαριασμοί που δηλώθηκαν, δεν είναι των φορολογούμενων, αλλά συγκεκριμένων λογιστών…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το