Τοπικά

3.000 λουκέτα άφησαν πίσω τα μνημόνια στη Μαγνησία σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου

Λουκέτα σε τουλάχιστον 3.000 επιχειρήσεις μπήκαν στα οκτώ χρόνια των μνημονίων στη Μαγνησία σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, ενώ πολλές άλλες επιχειρήσεις άνοιξαν και έκλεισαν. Η έξοδος από τα μνημόνια που σηματοδοτεί η σημερινή ημέρα δεν φέρνει ιδιαίτερα χαμόγελα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς οι φόροι, η γραφειοκρατία και η έλλειψη ρευστότητας παραμένουν μεγάλα εμπόδια που οι επαγγελματίες θα πρέπει να υπερβούν με πολλές θυσίες για να επιβιώσουν.

Η οκταετία που πέρασε, ήταν ό,τι χειρότερο για πολλές επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτα, εργαζόμενοι να μείνουν στον δρόμο και επαγγελματίες να βρεθούν στο κενό και την απραξία.
«Αυτή τη στιγμή στο Επιμελητήριο Μαγνησίας είναι εγγεγραμμένες περίπου 15.000 επιχειρήσεις. Προ οκταετίας λειτουργούσαν ως εγγεγραμμένες στο Επιμελητήριο πάνω από 18.000 επιχειρήσεις. Δηλαδή μέσα σε αυτό το διάστημα έβαλαν λουκέτο τουλάχιστον 3.000 επιχειρήσεις» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τέλης Μπασδάνης και πρόσθεσε πως «η πτώση της κατανάλωσης, η οικονομική κάμψη σε πολλούς κλάδους, η υψηλή φορολόγηση, η απουσία ρευστότητας οδήγησαν στον τερματισμό πολλών μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που για χρόνια απασχολούσαν εργαζόμενους».
Η σημερινή λήξη των μνημονίων, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία και χαμόγελα.

«Τα πράγματα στην οικονομία παραμένουν δύσκολα» σημείωσε ο κ. Μπασδάνης και πρόσθεσε πως «το χρέος έχει εκτιναχθεί στο 180% του ΑΕΠ και σε αξία είναι στα 317 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν το 2008 ήταν στα 265 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης ο βρόχος της υπερφορολόγησης δεν έχει αντιμετωπιστεί και θα παραμείνει. Ακόμη η ανεργία κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα αγγίζοντας το 20%, ενώ στους νέους φτάνει και το 36% έχοντας διπλασιαστεί από τα προ κρίσης επίπεδα. Επίσης μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό μετανάστευσε στο εξωτερικό για να βρει εργασία. Τα «κόκκινα» δάνεια στραγγαλίζουν τις επιχειρήσεις, ενώ λόγω της υπερφορολόγησης έχουμε σε μεγάλο ποσοστό και εισφοροδιαφυγή».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα 40% των επαγγελματιών με νύχια και με δόντια προσπαθούν να καλύψουν τις βασικές υποχρεώσεις, δηλαδή καταβολή μισθοδοσίας, πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ για να συνεχίσουν να υπάρχουν και τον επόμενο μήνα.

Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση; «Να μειωθεί η φορολογία, να δοθεί η απαιτούμενη ρευστότητα από τις τράπεζες και να καταπολεμηθεί η τεράστια γραφειοκρατία η οποία αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Αυτό δυστυχώς που δεν έγινε μέσα στα χρόνια των μνημονίων, είναι ο εκσυγχρονισμός του Κράτους, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα το κάνουν πιο αποδοτικό και παραγωγικό προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας».
Τα τελευταία στοιχεία του Επιμελητηρίου για το πρώτο εξάμηνο δείχνουν αύξηση των εγγραφών. Θετικό σημείο, αλλά όπως ανέφερε ο κ. Μπασδάνης: «Πρόκειται για επιχειρήσεις από το χώρο των καφέ, της εστίασης, της ψυχαγωγίας όπου άνοιξαν 115 και έκλεισαν 49, δηλαδή θετικό ισοζύγιο κατά 66 ενάρξεις. Μακάρι τέτοια νούμερα να είχαμε στον χώρο της μεταποίησης, όπου δημιουργούνται θέσεις εργασίας με πιο μακροχρόνιο ορίζοντα και η πραγματική οικονομία θωρακίζεται ακόμη περισσότερο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το