Τοπικά

Στήριξη των επιχειρήσεων και κοινωνική δικαιοσύνη ζήτησαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Την αγωνία τους για τους μεγάλους κοινωνικούς κινδύνους από τους πλειστηριασμούς που αρχίζουν τον Απρίλιο για κατοικίες και επαγγελματικές στέγες, εξέφρασαν σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καβαθάς και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός από το βήμα του τριήμερου συνεδρίου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, που ξεκίνησε στο ξενοδοχείο Valis. Διατύπωσαν φόβους για βροχή πλειστηριασμών το αμέσως επόμενο διάστημα και ζήτησαν κοινωνική δικαιοσύνη με δυνατότητα εξαγοράς των δανείων από τους ίδιους τους δανειολήπτες. Όπως τόνισαν, οι ανησυχίες χιλιάδων νοικοκυριών, που τα δάνειά τους έχουν ήδη μεταβιβαστεί ή πρόκειται να μεταβιβαστούν σε εταιρείες διαχείρισης, δεν μπορούν να διασκεδαστούν χωρίς τη λήψη μέτρων

Στο συνέδριο τοποθετήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού Κώστας Λούλης, με ιστορικές αναφορές στην αποβιομηχάνιση της περιοχής του Βόλου δηλώνοντας πως όλες οι προσπάθειες μέσα από συνεργασίες –χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς- θα επικεντρωθούν για ανοίξει ο Νομός μέσω και του αεροδρομίου της Αγχιάλου «διαύλους» με χώρες του κόσμου που αποτελούν μεγάλες αγορές, όπως συμβαίνει με την Αθήνα και τις συμφωνίες με την Κίνα.

Για την ανάγκη ενός υπερκομματικού πατριωτισμού μίλησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στέλνοντας μήνυμα στη ΝΔ λέγοντας πώς το επιτελικό κράτος πρέπει να συνδυαστεί με την περιφερειακή διακυβέρνηση . «Κάποιοι νιώθουν αδύναμοι εάν χάσουν την εξουσία. Αυτή όμως δεν είναι η δύναμη ενός ηγέτη», είπε και ανέπτυξε το επενδυτικό ενδιαφέρον που διαπιστώνεται στη Θεσσαλία και τις κινήσεις της Περιφέρειας για τη ενίσχυση του. Άσκησε σκληρή κριτική στο Υπουργείο Υποδομών που δεν αποκεντρώνει τα έργα, όπως ο περιφερειακός και καρκινοβατούν υποδομές στη Μαγνησία και σε όλη τη Θεσσαλία.

Ζήτησε επίσης να υπάρξει συνεργατικότητα φορέων ώστε λιμάνι και αεροδρόμιο να περάσουν στα χέρια της περιφερειακής –τοπικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Καβαθάς δήλωσε πως η χώρα χρειάζεται τοπικά αναπτυξιακά σχέδια και υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτυχθούν τράπεζες στη Θεσσαλία γιατί οικονομία χωρίς χρηματοδότηση δε μπορεί να υπάρξει.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε η πρώην υφυπουργός οικονομικών κ.Παπανάτσιου που άσκησε κριτική στο μοντέλο που ακολουθεί η ΝΔ υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ χαιρετισμοί υπήρξαν από τους βουλευτές κ.κ. Λιουπη, Μαραβέγια και τον Μητροπολίτη Δημητριάδος.

Αιτήματα και ανάγκες από το 1935…
Με το κλείσιμο των ομιλιών ακολούθησε η παρουσίαση ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε η προϊσταμένη των γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Ανιτα Πρασσά, μέσα από το οποίο φάνηκε πως σε πολλά ζητήματα ανάπτυξης το ρολόι έχει σταματήσει στο μακρινό παρελθόν . Αεροδρόιο και λιμάνι με σύνδεση με το αεροδρόμιο ο Βόλος διεκδικούσε από το 1935…

Στον κύκλο υποδομών που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στη Μαγνησία επικεντρώθηκε χθες στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τέλης Μπασδάνης, στο επετειακό συνέδριο του Επιμελητηρίου για τον νέο αναπτυξιακό άξονα και παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του φορέα για την μετεξέλιξη που του επιτρέπει να στηρίζει τις επιχειρήσεις σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας.

Η αξιοποίηση του αεροδρομίου, κατασκευή ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και η χωροθέτηση της μαρίνας, διασύνδεση του λιμανιού με την ΤΡΕΝΟΣΕ ,η ολοκλήρωση του Περιφερειακού, η ολοκλήρωση της κατασκευής του κόμβου της Λαρίσης – Αθηνών είναι μερικά μόνο από τα έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί και αφήνουν στάσιμο το Νομό.

Ο κ. Μπασδάνης σημείωσε πως βελτίωση του δείκτη εξαγωγών, η μείωση του δείκτη της επίσημα καταγεγραμμένης ανεργίας στα επίπεδα του 2011, η αύξηση του ΑΕΠ σε συνδυασμό με την μείωση του πληθωρισμού καθώς και οι εξαγγελίες για ένα φιλικό προς τον επιχειρηματία φορολογικό περιβάλλον, αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις για την επαναφορά του αισθήματος της αισιοδοξίας στους επιχειρηματίες και δημιουργούν για πρώτη φορά πραγματικές ελπίδες για την ανάπτυξη ενός υγιούς επιχειρηματικού μοντέλου.

ανάπτυξης. Το σημαντικά θετικό ισοζύγιο ως προς τις εγγραφές – διαγραφές των επιχειρήσεων του νομού, κατά την τελευταία διετία αποτελεί μία απόδειξη της αισιοδοξίας που υπάρχει αλλά και της διάθεσης των επιχειρηματιών να αγωνιστούν δυναμικά για ένα καλύτερο μέλλον.

Το Επιμελητήριο αναδιαρθρώνει τη λειτουργία του, και υλοποιώντας σημαντικές δράσεις και έργα να παράσχει προς τα μέλη του υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η υλοποίηση νέων καινοτόμων έργων που συμμετέχει το Επιμελητήριο όπως το έργο Future.Ecom που αφορά τη στήριξη των B2B πωλήσεων, αλλά και η υλοποίηση από κοινού με τον Δήμο Αλμυρού του έργου «Ανοικτά κέντρα εμπορίου», αποτελούν μόνο την αρχή του αναπτυξιακού σχεδιασμού που έχει ως βασική προτεραιότητα την στήριξη των επιχειρήσεων-μελών σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής τους διαδικασίας.

Γραφείο διασύνδεσης
Ο ίδιος εισηγήθηκε τη λειτουργία Γραφείου διασύνδεσης τοπικής επιχειρηματικότητας με το Υπουργείο Ανάπτυξης για να μη χάνονται ευκαιρίες και από κοινού να υπάρξει σχεδιασμός σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα.

«Το σημερινό αναπτυξιακό συνέδριο, οφείλει από τη μία να μας υπενθυμίσει την πλούσια επιχειρηματική ιστορία της πόλης μας, και από τη άλλη να επισημάνει ότι ο νομός μας δεν μπορεί να μένει απλός παρατηρητής των διεθνών εξελίξεων. Αποτελεί υποχρέωση του καθενός μας χωριστά, να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων και εκμεταλλευόμενος τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, να συμβάλει με τη σειρά του στην ανάδειξη του Νομού μας σε έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Για το πετύχουμε αυτό, όροι όπως καινοτομία και εξωστρέφεια πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα. Η δραστηριοποίηση σε νέες αγορές εκμεταλλευόμενοι τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και το άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτουμε, πρέπει να γίνει ο κύριος στόχος των τοπικών επιχειρήσεων.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα πρέπει προς αυτή την κατεύθυνσή να ωθήσει τους νέους στην υιοθέτηση νέων τεχνολογικών καινοτομιών (όπως π.χ. η ρομποτική) που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, επενδύσεις σε δράσεις στήριξης του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, θα μας επιτρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων, να καταπολεμήσουμε την ανεργία αλλά και να βελτιώσουμε το φυσικό μας περιβάλλον το οποίο έχουμε επιβαρύνει σημαντικά με ανεπανόρθωτες συνέπειες για το μέλλον της περιοχής μας», είπε.

Το Επιμελητήριο σε ενεργειακή κοινότητα
Το Επιμελητήριο ήδη σχεδιάζει την συμμετοχή του σε Ενεργειακή Κοινότητα, όπου με την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών θα συμβάλει στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους και να συμμετέχουν στην ενεργειακή μεταβίβαση προς την ενεργειακή αειφορία.

«Βέβαια προκειμένου να υπάρξει πλήρη στήριξη των επιχειρήσεων, αλλά και να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας στο μέγιστο, πρέπει να συσπειρωθούμε τόσο σε θεσμικό όσο και σε ατομικό επίπεδο και να διεκδικήσουμε σημαντικά έργα υποδομών για την περιοχή μας, που για χρόνια ταλανίζεται από την αποβιομηχάνιση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τόσο σε επίπεδο Θεσσαλίας, όσο και πανελλαδικά.

Έργα τα οποία δεν θα αποτελούν βραχυχρόνιες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα μας, αλλά έργα «αναπτυξιακά» που θα δημιουργήσουν σημαντικά μελλοντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη και θα δημιουργήσουν τις βάσεις για την βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης του νομού μας βασισμένης στις αρχές τις αειφόρου ανάπτυξης», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το