Τοπικά

Σε απόγνωση οι κτηνοτροφικές οικογένειες στη Μαγνησία – Δεν φτάνουν τα χρήματα για να ταΐσουν τα ζώα τους

Σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αλλά και διατήρησης των μονάδων τους αντιμετωπίζουν δεκάδες κτηνοτροφικές οικογένειες και στη Μαγνησία. Το λουκέτο στην εστίαση, αλλά και η μεγάλη αύξηση στο κόστος των ζωοτροφών καθιστούν δύσκολο το επάγγελμα, με τους κτηνοτρόφους να δίνουν καθημερινά μάχη για να επιβιώσουν και να καταφέρουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας Χαρούλα Διβάνη, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας, αλλά και η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών τους τελευταίους μήνες. Όπως ανέφερε, στο καλαμπόκι καταγράφηκαν αυξήσεις που έφτασαν έως και τα 30 λεπτά το κιλό.

«Αντιμετωπίσαμε μεγάλο πρόβλημα και με την κακοκαιρία και τον χιονιά. Πάνω που αρχίσαμε να αρμέγουμε μειώθηκε το γάλα. Με το κρύο δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω να βοσκήσουμε τα ζώα, με αποτέλεσμα αυτά να παράγουν λιγότερες ποσότητες γάλακτος. Επίσης, επειδή δεν μπορούσαμε να τα βγάλουμε έξω, χρειαστήκαμε και μεγαλύτερες ποσότητες από ζωοτροφές. Ευτυχώς τα κρύα κράτησαν για λίγες ημέρες, αλλά, δυστυχώς, για εμάς η ζημιά είχε γίνει» δήλωσε η ίδια.

Η πανδημία, όμως, έχει προκαλέσει προβλήματα και στις κτηνοτροφικές μονάδες. Τα καταστήματα εστίασης παραμένουν κλειστά με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην έχουν πού να διαθέσουν τα ζώα τους. Η τιμή για τα αρνιά και τα κατσίκια κυμαίνεται τώρα σε 3,5 με 3,6 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι την ίδια εποχή οι τιμές βρίσκονταν στα 3,8 ευρώ το κιλό. Πέρσι όμως υπήρχε ζήτηση, ενώ τώρα η κατάσταση είναι δύσκολη.

«Μπαίνουμε μέσα. Και οι επιδοτήσεις που μας έδωσαν, δεν ήταν σωστές. Ακόμα μας χρωστάνε χρήματα. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι κόπηκαν και από την επιστρεπτέα προκαταβολή 6. Το μεγάλο μας πρόβλημα, όμως, είναι η αύξηση των ζωοτροφών. Δεν έχουμε χρήματα για να ταΐσουμε τα ζώα μας. Αν δεν μπορείς να ταΐσεις, δεν έχεις και την αναμενόμενη παραγωγή γάλακτος» σημείωσε η κ. Διβάνη.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η πτώση του τζίρου να φτάνει έως και 50% τον τελευταίο χρόνο. Λόγω της έλλειψης ρευστότητας οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να κινηθούν, ενώ δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τα πετρέλαια για να μεταβαίνουν καθημερινά στα μαντριά.

Μάλιστα, πολλοί κτηνοτρόφοι, και στην περιοχή μας, αναγκάζονται να πάρουν δάνειο για να ταΐσουν τα ζώα τους, ενώ άλλοι δανείζονται μεταξύ τους.
Η κτηνοτροφία στη Μαγνησία φαίνεται ότι έχει μετατραπεί σε οικογενειακή υπόθεση. Οικογένειες βοσκάνε μόνες τους τα ζώα τους, καθώς δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν κάποιον βοσκό. Μοναδική «παρηγοριά» για τους κτηνοτρόφους, σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο, είναι ότι δεν χρειάζονται να απασχολούν εργατικά χέρια, καθώς οι οικογένειές τους είναι αυτές που τους βοηθούν στις εργασίες που απαιτούνται. Παιδιά, γονείς και σύζυγοι έχουν επιστρατευτεί προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν μέχρι να ανακάμψουν.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το