Θ Plus

Ψωμί με καρύδια – H συνταγή της Κυριακής από τους BLUE GREY Cooks

Το ψωμί είναι από τις πιο παλιές συνταγές στον κόσμο που ξεπερνάει τα 20.000 χρόνια ιστορίας! Φυσικά ο τρόπος παρασκευής του άλλαξε και εμπλουτίστηκε κατά το πέρασμα των χιλιετηρίδων, χωρίς ωστόσο να χάσει την απλότητά του. Το ζύμωμα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την παρασκευή άρτου είναι όχι μόνο απαραίτητο για την ίδια την ζύμη, αλλά και για τον αρτοποιό, ο οποίος κατά την διάρκειά του με μια νοητή αλυσίδα ενώνεται με όλους τους ανθρώπους που για 20.000 χρόνια έδωσαν ζωή στην τροφή στην κυριολεξία με τον ιδρώτα τους. Για αυτόν τον λόγο συνιστούμε να μην χρησιμοποιήσετε κάποια μηχανή, αλλά τις παλάμες και τις γροθιές σας.

Υλικά για το ψωμί
500 γρ. αλεύρι για ψωμί ανάμικτο λευκό και πολύσπορο και λίγο λευκό για το ζύμωμα
3 κ.κ αλάτι
30 γρ. βούτυρο ανάλατο λιωμένο και λίγο για τα καρύδια
3 σπόρους κάρδαμο λιωμένους
400 ml. χλιαρό νερό
25 γρ. μαγιά φρέσκια
10 ml. παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.κ. καφέ ζάχαρη καστανή
100 γρ. καρύδια κομμένα σε μικρά κομμάτια

Προετοιμάστε το αλεύρι. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατέψτε μερικά λεπτά με τα χέρια σας τα αλεύρια, πρώτον για να τα αναμίξετε καλά και δεύτερον για να συγκρατήσουν περισσότερο αέρα. Προσθέστε το αλάτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώστε λίγο βούτυρο και καβουρδίστε ελαφρά τα καρύδια και το κάρδαμο. Αν μπορούσαμε να αιχμαλωτίσουμε αυτήν την μυρωδιά θα ήταν καταπληκτικό άρωμα χώρου! Αφαιρέστε το κάρδαμο και βάλτε τα στην άκρη για να κρυώσουν.
Κατόπιν διαλύστε καλά την μαγιά και την ζάχαρη στο χλιαρό νερό και προσθέστε έπειτα το λάδι.
Στο μπολ με το αλεύρι κάντε ένα λακκάκι στο κέντρο και βάλτε το βούτυρο, την μαγιά με το νερό, την ζάχαρη και το λάδι και ξεκινήστε το ζύμωμα παίρνοντας σιγά-σιγά το αλεύρι από τα πλάγια. Στην αρχή η ζύμη σας θα κολλάει στα χέρια αλλά συνεχίστε μέχρι να αρχίσει να δρα η μαγιά και να γίνεται ελαστική. Αν χρειάζεται προσθέστε ακόμα λίγο αλεύρι. Όταν το ζυμάρι σας δεν κολλάει πια στα τοιχώματα του δοχείου μεταφέρετέ το σε έναν πάγκο εργασίας όπου έχετε πασπαλίσει λίγο λευκό αλεύρι. Συνεχίστε το ζύμωμα σπρώχνοντας την ζύμη με τις παλάμες και μετά γυρίζοντας την πάλι στο κέντρο με μία κυκλική κίνηση. Πριν τελειώσετε το ζύμωμα βάλτε τα καρύδια και συνεχίστε μέχρι το ζυμάρι σας να γίνει λείο και ελαστικό.
Λαδώστε ένα καθαρό μπολ και τοποθετήστε την ζύμη σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη για να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα αέρα για 2 με 2 ½ ώρες περίπου.
Αφού δράσουν μαγικά τα αέρια της μαγιάς, ζυμώστε εκ νέου το ζυμάρι για πέντε λεπτά, δώστε του το σχήμα καρβελιού και βάλτε το σε μία φόρμα για ψωμί καλά λαδωμένη. Ενώ το αφήνετε πάλι να φουσκώσει για 1 ½ ώρα περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220°c. Όταν φουσκώσει το ψήνετε για 30 λεπτά ή όταν πάρει το χρώμα που επιθυμείτε.
Το βγάζετε αμέσως από την φόρμα και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς επάνω σε μια σκάρα.

Προετοιμασία 30 λεπτά και 4 ώρες για το φούσκωμα
Ψήσιμο 30 λεπτά.

Για να καταλάβετε αν το ψωμί σας έχει ψηθεί καλά, όταν το χτυπάτε στον πάτο πρέπει να βγάζει έναν υπόκωφο ήχο σαν να είναι άδειο!

BLUE GREY Cooks
Facebook BLUE GREY COTTAGE

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το