Τοπικά

Πρόβλημα το στρες στον σύγχρονο άνθρωπο – Διημερίδα στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς

Ζώντας στο 2019 ο άνθρωπος θεωρεί πως έχει πετύχει μοναδικά επιτεύγματα, έχει προσεγγίσει και αναπτύξει απίστευτες δεξιότητες, έχει δημιουργήσει και φτάσει στα πιο υψηλά επίπεδα την επιστήμης και της τέχνης.

Όμως κάτι μέσα του τον κρατά σε επαφή με τις ρίζες του, τον πρωτόγονο άνθρωπο του Νεάντερνταλ και τον Homo Sapiens, τον άνθρωπο των σπηλαίων και της προϊστορικής εποχής. Μία εσωτερική αντίδραση που λειτουργεί με σκοπό να κινητοποιήσει και να προστατέψει, αλλά που όμως συχνά εξουθενώνει τον ανθρώπινο οργανισμό. Το στρες. Αυτός ο μηχανισμός εγρήγορσης που παραμένει αναλλοίωτος μέσα στις χιλιετίες, μπορεί να σώσει ή να εξαντλήσει έναν άνθρωπο. Eίναι μια λέξη που ακούγεται συχνά στην εποχή μας. Η ερμηνεία της, τί δηλαδή σημαίνει στρες, καθώς και πως αυτό συνδέεται με τις περισσότερες σύγχρονες ασθένειες, τις μεταβολικές και διατροφικές διαταραχές που μας ταλαιπωρούν, αποτελεί τον στόχο αυτής της διημερίδας. Θα παρουσιάσουμε και θα αναλύσουμε τους παράγοντες και τους τρόπους εκδήλωσης του στρες. Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας θα δούμε πως μπορούμε να το αναγνωρίσουμε και πως να έχουμε τη δυνατότητα να το διαχειριστούμε μέσα από τη διατροφή, την άσκηση, και τη μουσική. Τη δεύτερη μέρα, βιωματικά, θα ανακαλύψουμε πως μπορούμε να πετύχουμε την αποφόρτιση και την εξισορρόπησή του, ώστε τελικά να λειτουργεί επ’ όφελος μας, ως προστατευτικός μηχανισμός.

* Μουσικοθεραπεία : Θα αναλύσουμε τι σημαίνει «μουσικοθεραπεία», μέσα από μια ιστορική αναδρομή ώστε να συνειδητοποιήσουμε πως το μουσικό ερέθισμα μπορεί να επιτείνει ή να μειώσει τα επίπεδα του στρες. Mε τον τρόπο αυτό θα γίνει κατανοητό το πώς μπορούμε να προφυλασσόμαστε από τις αρνητικές του επιπτώσεις με τη συνοδεία της μουσικής.
* Ιδιοσυγκρασιακή Ιπποκρατική Διατροφή: Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που εξέφρασε της αρχές της θεωρίας των χυμών, επάνω στην οποία στηρίζεται η ιδιοσυγκρασιακή διατροφή. Κατά τη διάρκεια αυτής της διημερίδας, θα μάθουμε να αξιολογούμε τη διατροφή μας και την τροφή, ανάλογα με τη δύναμη που έχει να στηρίζει ή να παρακωλύει τη διαδικασία του μεταβολισμού και κατά συνέπεια εάν θρέφει ή όχι τον οργανισμό μας. Οι τροφές αξιολογούνται και επιλέγονται ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου (φυσική προδιάθεση, γενετική προδιάθεση) ώστε να είναι κατάλληλες τόσο για την κυτταρική του λειτουργία, όσο και για την εξισορρόπηση των τεσσάρων χυμών του οργανισμού του.
* Θεραπευτική – Διορθωτική Άσκηση: Ένας από τους τρόπους διαχείρισης του στρες είναι η θεραπευτική – διορθωτική άσκηση. Θα αναπτυχτούν λοιπόν όλοι οι τρόποι με τους οποίους η κίνηση (ευ στρες) μπορεί να απελευθερώσει τον άνθρωπο από το «κακό» στρες. Τρόποι καθημερινοί – εύκολοι – αποτελεσματικοί. Αρκεί να τους δοκιμάσουμε.
* Η χρήση χειραπτικών υλικών στη διαχείριση του μαθησιακού στρες : Η έλλειψη εμπειρίας, για τον μαθητή, σημαίνει δημιουργία κενών στη γνώση, αφού αυτή δεν αποκτήθηκε με δικό του έλεγχο. Τα συσσωρευμένα αδιέξοδα που δημιουργούνται γεμίζουν άγχος τον μαθητή και με αρνητική στάση απέναντι στα μαθήματα.

Κατά τον Polya (Ούγγρος μαθηματικός) η αποτελεσματική μάθηση ξεκινά με την αντίληψη σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, όπου θα υπάρχουν απλά υλικά, που κάνουν την ερμηνεία και την κατανόηση των μαθηματικών όρων πιο εύκολη. Αυτά τα υλικά είναι τα χειραπτικά, πρόκειται για συγκεκριμένα μοντέλα ελκυστικά, που εμπλέκουν μαθηματικές έννοιες. Από τη φύση τους, μπορούν να αγγιχθούν και να κινηθούν από τους μαθητές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συζητήσουν τις ιδέες τους, να εκφράσουν τις μαθηματικές τους σκέψεις και να περιορίσουν τον φόβο και το άγχος τους για το μάθημα. Συμπεράσματα ερευνών έδειξαν ότι οι μαθητές που διδάχθηκαν τις αλγεβρικές έννοιες με τη χρήση χειραπτικών υλικών, βελτίωσαν την επίδοσή τους και μείωσαν τον φόβο τους και το άγχος τους για το μάθημα.
Στη διημερίδα θα γίνει παρουσίαση και επίλυση μαθηματικών προβλημάτων με τη χρήση χειραπτικών υλικών (algebra tiles).
Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί 8 -9 Ιουνίου 2019, με ώρα έναρξης 10:30 στο Πορφυρογένειο Συνεδριακό Κέντρο, Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, στην Αγριά Βόλου.

Πληροφορίες: 2428 0 92772,6944225277, 6977706219.
Οργάνωση: Τομέας Νεότητος και Πολιτισμού.
Ομιλητές: Ευαγγελία Σκαφίδα αρχαιολόγος. δρ. Αγγελική Νεκταρία Μακρή, Msc, PhD, ολιστική – κλινική διαιτολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Ευγενία Πασσιά , BSs ΤΕΦΑΑ ΕΚΠΑ εκπαιδεύτρια: Πιλάτες (GRAFTS), κλινικού πιλάτες (Art action Pilates), διορθωτικής άσκησης (ACE). Δρ. Μαρί Καραγιάννη, Msc, PhD μαθηματικός, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Μουσικής, διπλωματούχος πιάνου. Χρήστος Τριαντόπουλος διδάκτωρ Πολιτικής Οικονομίας και πρόεδρος της Κοινότητας Διαλόγου «Σύνθεσις». Ζωή Γεροστάθη εκπαιδευτικός-συγγραφέας. Γιάννης Μαρδάς σεφ. Λένα Λιάγκουρα οικονομολόγος – γ.γ. του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το