Τοπικά

Πρόταση του Δήμου Ρήγα Φεραίου για ψηφιακό μουσείο του Ρήγα και διαμόρφωση της Υπέρειας Κρήνης

Πρόταση χρηματοδότησης για την ανάδειξη της πολιτιστικής του κληρονομιάς θα υποβάλει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και συγκεκριμένα στον άξονα προτεραιότητας με τίτλο «Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021» του υπουργείου Εσωτερικών.
Η πρόταση του Δήμου περιλαμβάνει τα εξής υποέργα: Υποέργο 1: Διαμόρφωση χώρου Υπέρειας Κρήνης – Σημείο αναφοράς του Βελεστίνου, στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή, προϋπολογισμού δαπάνης 785.000 €. Υποέργο 2: Ψηφιακό Μουσείο Ρήγα Βελεστινλή, με μόνιμη ψηφιακή έκθεση, προϋπολογισμού δαπάνης 538.780 €. Υποέργο 3: Εκχώρηση αρμοδιότητας αναθέτουσας αρχής, προϋπολογισμού δαπάνης 19.856,70 €.

Ειδικότερα, προβλέπεται η διαμόρφωση του χώρου πέριξ της Υπέρειας Κρήνης, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς στην Επιπεδογραφία του Βελεστίνου στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή. Η περιοχή μελέτης του εν λόγω έργου αποτελεί τμήμα ευρύτερης περιοχής με μεγάλη ιστορική σημασία, αφού εκεί βρισκόταν η γνωστή από τους Ομηρικούς χρόνους Υπέρεια Κρήνη, αλλά και λίμνη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που δυστυχώς όμως έχει σήμερα αποξηρανθεί. Διαχρονικά κανένα άλλο μέρος δε συνδέεται τόσο έντονα με τη ζωή του Βελεστίνου, όσο το Κεφαλόβρυσο, αυτή η μικρούλα λίμνη που μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα δέσποζε στον χώρο. Αυτή προσέλκυσε τον νεολιθικό άνθρωπο εδώ, που έφτιαξε τον πρώτο οικισμό, ο οποίος εξελίχτηκε στις μυθικές Φερές.

Για τη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής πρότασης ελήφθησαν υπόψη οι ακόλουθες παράμετροι: Η μορφολογία και αισθητική του τοπίου, καθώς και η πιθανότητα επαναφοράς μελλοντικά του υδάτινου στοιχείου. Η μελέτη ανάδειξης του υφιστάμενου αρχαιολογικού χώρου, η οποία έχει εκπονηθεί από την ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει αρχιτεκτονικές διαμορφώσεις που προωθούν την προβολή και ανάδειξη του μνημείου και το όριο, το οποίο προς βορρά ταυτίζεται με το όριο της παρούσας μελέτης. Υπό αυτή την έννοια, η παρούσα μελέτη μπορεί να θεωρηθεί «επέκταση» της μελέτης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και γι’ αυτό οφείλει να διαμορφωθεί σε πλήρη συνάφεια προς αυτήν, όσον αφορά στο ύφος των προτεινόμενων παρεμβάσεων, τις χαράξεις και τα υλικά των κατασκευών. Οι λειτουργικές ανάγκες του Δήμου όπως μεταφέρθηκαν στον μελετητή. Αυτές περιλαμβάνουν κυρίως τη διαμόρφωση υπαίθριου θεάτρου, ελεύθερου χώρου υπαίθριων δραστηριοτήτων (πλατείας) και παιδικής χαράς. Αναγκαία κρίνεται επίσης η αναβάθμιση της σύνδεσης με το όμορο διαμορφωμένο πλάτωμα.

Αναφορικά με το ψηφιακό μουσείο, προτείνεται η υλοποίηση ενός βιωματικού / διαδραστικού μουσείου σε φυσικό χώρο, το οποίο θα προσφέρει: Ανάδειξη / προβολή της επανάστασης του 1821 με σύνδεση με γεγονότα, σημαντικές προσωπικότητες και τοποθεσίες σε ένα ευρύτερο κοινό. Διευκόλυνση της πρόσβασης στο υλικό σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, κ.λπ. Ενεργοποίηση των νέων τεχνολογιών για την αποτελεσματικότερη παρουσίαση, προβολή και κατανόηση της σημασίας της επανάστασης του 1821.
Το Ψηφιακό Μουσείο θα παρουσιάζει μία έκθεση, στην οποία θα αναπαρίστανται σημαντικές στιγμές της Επανάστασης, χρονολογία σημαντικότερων γεγονότων, αντικείμενα της κοινότητας σχετικά με την περίοδο (ενδυμασίες, εξοπλισμός, κ.λπ.), μαρτυρίες κατοίκων κ.λπ.

Ψήφισμα συμπαράστασης για τις λαϊκές αγορές
Στο μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στους επαγγελματίες πωλητές και παραγωγούς των λαϊκών αγορών και αντιτίθεται στο προσχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης και ρυθμίζει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το