Τοπικά

Πρόταση για την αντιπυρική θωράκιση Δήμου Ρήγα Φεραίου

Πλήρη φάκελο με πρόταση χρηματοδότησης για συνολικό ποσό 246.433,20 ευρώ θα καταθέσει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου στο Πράσινο Ταμείο, με στόχο τη δημιουργία περιμετρικών ζωνών 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Η σχετική Πρόσκληση αφορά το πρόγραμμα «Προστασία και αναβάθμιση δασών» για την ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α’ Βαθμού με περιαστικά δάση».

 

Σχετική ομόφωνη απόφαση για την υποβολή της πρότασης έλαβε η Δημοτική Επιτροπή. Η πρόταση αφορά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης του Δήμου Ρήγα Φεραίου από το Πράσινο Ταμείο, για τη διαχείριση της καύσιμης ύλης πέριξ των επικίνδυνων οικισμών του Δήμου και την εφαρμογή των απαραίτητων παρεμβάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν ζώνες που θα επιβραδύνουν ή και θα ανακόψουν μια πυρκαγιά προς τη γειτνιάζουσα κατοικημένη περιοχή για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας και την ορθολογικότερη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων που εμπλέκονται στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου είναι ηπειρωτικός δήμος στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Εμφανίζει ποικιλομορφία στο ανάγλυφο και στις χρήσεις γης και αναπτύσσεται σε ένα μεικτό περιβάλλον, με καλλιεργούμενες εκτάσεις σε μίξη με χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις αείφυλλων πλατύφυλλων στα βραχώδη εδάφη στο μεγαλύτερο τμήμα του, καθώς και δάση πλατύφυλλων ειδών στο ανατολικό του τμήμα. Οι οικισμοί βρίσκονται κυρίως στα πεδινά, ενώ 4 οικισμοί βρίσκονται στα ορεινά υψόμετρα, εντός των δασικών εκτάσεων του Δήμου.

Η κατηγοριοποίηση των περιοχών ως προς την επικινδυνότητά τους από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς έγινε μετά από αξιολόγηση αντικειμενικών χαρακτηριστικών παραμέτρων της περιοχής επιρροής.

Ειδικότερα, τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά – παράμετροι που λήφθηκαν υπόψη στην αξιολόγηση των περιοχών είναι τα ακόλουθα:

Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής του οικισμού, τα οποία περιλαμβάνουν την τοπογραφία και τον προσανατολισμό. Οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής του οικισμού, οι οποίες εξετάζουν το κλίμα και τον μέσο ημερήσιο δείκτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, η κλίση, η βλάστηση και η φυτική καύσιμη ύλη της περιοχής επιρροής του οικισμού, τα οποία εξετάζουν τη ζώνη βλάστησης, τη δασική καύσιμη ύλη και το κυρίαρχο είδος φυτών, οι υποδομές και τα δίκτυα, οι οποίες περιλαμβάνουν την πρόσβαση στον οικισμό, την ύπαρξη σημείων υδροληψίας, την πυκνότητα του δομημένου περιβάλλοντος και την ύπαρξη δικτύων ηλεκτρισμού και αερίων καυσίμων, η συχνότητα συμβάντων και οι εγγενείς κίνδυνοι, η οποία περιλαμβάνει την πυροπληκτότητα και την επικινδυνότητα του ακινήτου.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω κριτήρια, οι οικισμοί των προτεινόμενων επεμβάσεων που αξιολογήθηκαν και εμπίπτουν σε υψηλή επικινδυνότητα είναι οι κάτωθι: Κεραμίδι, Βένετο, Οικισμός Καμάρι Κεραμιδίου, Κανάλια, Κερασιά, Άνω Κερασιά, Περιοχή Β’ ΒΙΠΕ, Εργατικές κατοικίες Βελεστίνο, Χλόη, Μικρό Περιβολάκι, Αερινό , Κοκκίνα, Οικισμός Κοκκαλαίικα, Περίβλεπτο, Ελευθεροχώρι.

Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν ανά περιοχή είναι οι εξής:

-Υλοτομία, καθαρισμοί, κλαδεύσεις και φρυγανεύσεις. 

Απομάκρυνση ξηρών μεμονωμένων ιστάμενων και κατακείμενων δένδρων, αποκλάδωση των δένδρων μέχρι 2,5 μ. από το έδαφος, απομάκρυνση υπορόφου, καθαρισμό της παραεδάφιας βλάστησης και μεταφορά των υλικών καθαρισμού με όχημα μισθωμένο. Συνολική επιφάνεια 172 στρεμμάτων.

-Θρυμματισμός προϊόντων καθαρισμού – κλαδεύσεων. Συνολική επιφάνεια 172 στρεμμάτων.

Για τον καθαρισμό της δασικής επιφάνειας προτείνεται υλοτομία και απομάκρυνση των ξηρών μεμονωμένων ιστάμενων και κατακείμενων δένδρων, αποκλάδωση των δένδρων – όπου δεν υπάρχει φυσική αποκλάδωση – μέχρι ύψους 2,5 μ. και απομάκρυνση του υπορόφου σε ποσοστό 70%-80%, σύμφωνα με μελέτη που θα εκπονηθεί.

Σκοπός των καθαρισμών και των θαμνεύσεων του υπορόφου είναι η διάσπαση της δασικής συνέχειας όσο και η απομάκρυνση της συσσωρευμένης βιομάζας. Με τον τρόπο αυτό (απομάκρυνση βιομάζας υπορόφου και μεσορόφου) μειώνεται ο κίνδυνος μετατροπής της έρπουσας πυρκαγιάς σε επικόρυφη.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το