Ελλάδα

Προσφυγή δικηγόρων στο ΣτΕ κατά της ΚΥΑ για τις λειτουργίες στις εκκλησίες

Την ώρα που λοιμωξιολόγοι άναψαν το πράσινο φως για μία ακόμη λειτουργία -την Πρωτοχρονιά- με συγκεκριμένο αριθμό πιστών για τους ναούς και τις μητροπόλεις, 3 δικηγόροι προσφεύγουν στο ΣτΕ, ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαική Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η ΚΥΑ που προβλέπει λειτουργίες μόνο με ιερείς (σ.σ από τις 13/12 έως τις 7/1).

Όπως λένε, ο περιορισμός αυτός προσβάλλει τη θρησκευτική αυτονομία, δηλαδή το δικαίωμα της θρησκευτικής κοινότητας να αυτοοργανώνεται. Επίσης, όπως αναφέρουν, η επίμαχη ΚΥΑ δεν προστατεύει ούτε κατ’ελάχιστο την θρησκευτική ελευθερία, καθώς «επιβάλλει καθολική απαγόρευση της τελετής των λατρευτικών καθηκόντων παρουσία, έστω ενός αριθμού πιστών, την στιγμή μάλιστα που προβλέπονται ηπιότερα μέτρα σε άλλα πεδία δραστηριοτήτων».

Παράλληλα, η επίμαχη προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, κατά τους δικηγόρους, παραβιάζει πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι τα άρθρα 3, 4, 5,11 και 13, τα άρθρα 14 και 29 της ΕΣΔΑ, όπως και το άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη Εκκλησίας της Ελλάδος (ΚΧΕΕ).

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το