Τοπικά

Προς εξαφάνιση το επάγγελμα του παράκτιου αλιέα

Επάγγελμα προς εξαφάνιση αποτελεί αυτό του παράκτιου αλιέα στη Μαγνησία, ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι πολλά, τα οποία επιδεινώθηκαν με την πανδημία του κορωνοϊού. Η ζήτηση για ψάρια έχει μειωθεί αρκετά, ενώ ο κλάδος επηρεάζεται παρά πολύ από τα ρηχά νερά που κινείται ο τουρισμός στην περιοχή. Στον σωστό δρόμο θεωρεί προς κινείται ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου κ. Χρήστος Ξηραδάκης η ενεργοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παράκτιας αλιείας.

Ο κλάδος της παράκτιας αλιείας έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα από την υπεραλίευση έως την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης σε ψάρια από το lockdown λόγω του κορωνοϊού και των μέτρων για τη μη διάδοσή του.
Ο κ. Χρήστος Ξηραδάκης, πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου, τόνισε πως «η ζήτηση έχει μειωθεί πάρα πολύ, ενώ την περίοδο του κορωνοϊού και του lockdown καΐκια δεν έβγαιναν για δουλειά. Κάποια καΐκια είχαν σταματήσει και όσα αλιευτικά σκάφη έβγαιναν για δουλειά, τα ψάρια που έπιαναν, «έφευγαν» δύσκολα».
Ακόμα και σήμερα, η ζήτηση για ψάρια κινείται σε χαμηλά επίπεδα. «Το επάγγελμα έχει επηρεαστεί άμεσα από την κατακόρυφη πτώση του τουρισμού και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κατανάλωση στα καταστήματα εστίασης» επισήμανε για να προσθέσει πως οι παράκτιοι αλιείς απευθύνονται κυρίως στα καταστήματα εστίασης.
Σε επίπεδο Βόλου οι παράκτιοι αλιείς αριθμούν περίπου 300 μέλη, μειωμένα σε σχέση με παλιότερα, διότι αρκετοί είτε συνταξιοδοτήθηκαν είτε άλλαξαν επάγγελμα, ενώ στη Μαγνησία είναι περίπου 600 άτομα.

Το επάγγελμα του παράκτιου αλιέα τείνει προς εξαφάνιση. «Δεν υπάρχει καθόλου ενδιαφέρον από νέους σε ηλικία ανθρώπους. Δύσκολα να γίνει κάποιος παράκτιος αλιέας, με αποτέλεσμα και ο μέσος όρος ηλικίας συνεχώς να αυξάνεται» τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι πριν 10 μέρες περίπου ορισμένοι παράκτιοι αλιείς πληρώθηκαν το 800άρι της ενίσχυσης από την περίοδο του κορωνοϊού, λόγω ενός προβλήματος που υπήρξε με τις πλοιοκτησίες: «Για πρώτη φορά παράκτιοι αλιείς ενισχύθηκαν με τα 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης. Η πλειονότητα πήρε τα χρήματα στην αρχή, ενώ οι υπόλοιποι πληρώθηκαν πριν 10 μέρες περίπου και αυτό γιατί υπήρξε ένα πρόβλημα με τις πλοιοκτησίες, το οποίο και λύθηκε».
Όσον αφορά στην ενεργοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παράκτιας αλιείας, ο ίδιος επισήμανε πως κινείται σε καλό δρόμο. «Για πρώτη φορά θα ενισχυθούν οι αλιείς με το de minimis, αν και θα έπρεπε εδώ και χρόνια να δοθούν τέτοιου είδους ενισχύσεις. Είχαμε επισημάνει ουκ ολίγες φορές ότι υπάρχει πρόβλημα με ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία από τα θαλάσσια θηλαστικά. Αποτελεί μία ευκαιρία η ενεργοποίηση της πλατφόρμας, ώστε αργότερα να δοθούν ενισχύσεις για τις ζημιές των παράκτιων αλιέων» ανέφερε ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου.
Να σημειωθεί πως η ψηφιακή πλατφόρμα άνοιξε για να υποβάλλουν οι δικαιούχοι το αίτημά τους ηλεκτρονικά, η οποία παρουσίασε προβλήματα, έκλεισε στη συνέχεια και ξανάνοιξε, ώστε να δεχτεί τα αιτήματα μέχρι και την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020.
Ο κ. Χρήστος Ξηραδάκης αναφέρθηκε και στις αδικίες που δεν έχουν προβλεφθεί με τα μέτρα ενίσχυσης: «Μία αδικία που δεν έχει προβλεφθεί, αποτελεί το γεγονός των συμπλοιοκτησιών. Για παράδειγμα το ποσό των 1.200 ευρώ της ενίσχυσης μοιράζεται ανά σκάφος και όχι ανάλογα τον αριθμό των μελών του καϊκιού. Δηλαδή αν ένα καΐκι έχει δύο μέλη θα πάρει το κάθε μέλος σε αυτή την περίπτωση από 600 ευρώ».
Στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προς διαβούλευση, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2019, κάτι που δεν ισχύει για τους παράκτιους αλιείς: «Αποτελεί μία αδικία, την οποία πρέπει να εξετάσει το αρμόδιο υπουργείο και για αυτό έχουμε ζητήσει να ενταχθούμε κι εμείς στην απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος. Ο κλάδος μας ήταν από τους πρώτους πληττόμενους, λόγω ότι έκλεισαν τα καταστήματα εστίασης και η ζήτηση και η κατανάλωση έπεσαν κατακόρυφα».

Αποζημίωση
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο της στοχευμένης και ουσιώδους στήριξης των κλάδων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, ενεργοποιεί τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παράκτιας αλιείας.
Το συνολικό ύψος της αποζημίωσης των πληγέντων αλιέων ανέρχεται στα 15.248.700 ευρώ και δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι πλοιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) εφ’ όσον τα σκάφη τους διαθέτουν αλιευτική άδεια σε ισχύ κατά το έτος 2020 και δραστηριοποιούνται στην παράκτια αλιεία.
Συγκεκριμένα, το ποσό ενίσχυσης ανά κατηγορία έχει οριστεί ως ακολούθως:
-Για αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος μικρότερο ή ίσο των 5,99 μέτρων το ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 800 ευρώ ανά σκάφος.
-Για αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος από 6,00 μέτρα και μικρό ή ίσο των 11,99 μέτρων το ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 1200 ευρώ ανά σκάφος.
-Για αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος από 12 μέτρα και μικρό ή ίσο των 14,99 μέτρων το ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 3.500 ευρώ ανά σκάφος.
-Για αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος ίσο ή μεγαλύτερο των 15,00 μέτρων το ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 4.000 ευρώ ανά σκάφος.
Οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλουν το αίτημά τους αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών εισόδου πλοιοκτητών στις εφαρμογές του ΟΣΠΑ της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://portal.alieia.minagric.gr/wps/portal/fishing. Η ψηφιακή πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για την υποδοχή των αιτημάτων μέχρι και την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το