Τοπικά

Πορεία ειρήνης στη Λάρισα για την Πανελλαδική Ημέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης

Οι Επιτροπές Ειρήνης Βόλου και Λάρισας καλούν τους νέους και τις νέες, τους εργαζόμενους, τους άνεργους και συνταξιούχους να πάρουν μέρος μαζικά στην Πανελλαδική Ημέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, με Πορεία Ειρήνης την Κυριακή 14  Απριλίου , στις 11 το πρωί,  πλατεία ΑΤΑ της Λάρισας. Λεωφορεία της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου θα ξεκινήσουν την Κυριακή, στις 10.00 π.μ. από το Δημαρχείο για την συγκέντρωση στην Λάρισα.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου αναφέρει:
“Διανύουμε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες και σύνθετες πολιτικές εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και διεθνώς που εκφράζονται από τη μια μεριά με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και από την άλλη με τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
Δεν είναι τυχαίο που παράλληλα με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, προχωράνε τα σχέδια ένταξης χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενισχύεται η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ (Κιλκίς, αναβάθμιση στρατηγείου Θεσ/νικης), ενώ την ίδια στιγμή εντείνονται οι εθνικισμοί και δημιουργούνται θερμές εστίες, με απώτερο στόχο την επαναχάραξη συνόρων και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων.

Στο περιβάλλον αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η ΕυρωΝΑΤΟϊκής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στα πλαίσια του σχεδίου « ΕυρωΑτλαντικής ολοκλήρωσης» στα Δ. Βαλκάνια. Κάθε ώρα και στιγμή που περνά, δημιουργείται ένας χάρτης της Ελλάδας κατάστικτος από ευρωνατοϊκές βάσεις και στρατηγεία, ένα δολοφονικό ορμητήριο θανάτου το οποίο μετατρέπει τη χώρα σε αναβαθμισμένο στόχο επιθέσεων από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις που εντείνουν τους ανταγωνισμούς για τις πηγές ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς τους.

Η επέκταση της Αμυντικής Συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, που υπογράφτηκε τον Οκτώβρη του 2017 μετατρέπει τη ψώρα μας σε μια απέραντη ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή Βάση, ΣΟΥΔΑ, με όλο το πλέγμα των εγκαταστάσεων, ΑΡΑΞΟΣ, με ενδεχόμενη υποδοχή πυρηνικών, ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ, ΑΚΤΙΟ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΚΙΛΚΙΣ, ΑΘΗΝΑ. Παράλληλα δημιουργούνται νέες στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΛΑΡΙΣΑ, ενδεχομένως στην ΚΑΡΠΑΘΟ ή ΚΑΛΥΜΝΟ, στο ΤΥΜΠΑΚΙ στην Κρήτη, ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ενώ έχουν παραχωρηθεί τα Ναυπηγεία της Σύρου, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά.

Η περιοχή μας μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο με την εγκατάσταση στο ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ μαχητικών ελικόπτερων που κάνουν ασκήσεις μεταφοράς ακόμα και τραυματιών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας! Στην 110 Πτέρυγα Μάχης (ΛΑΡΙΣΑ) έχουν ήδη εγκατασταθεί μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκαφοι DRONES του τύπου MQ-9 “Reaper” (Θεριστής). Υπάρχουν πληροφορίες και για την εγκατάσταση και νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των GLOBAL HAWK, που διαθέτουν κάμερες, αισθητήρες υπερύθρων και φέρουν πολλά οπλικά συστήματα. Με αυτά τα αεροσκάφη οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν επιθέσεις ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη.

Γιατί γίνονται όλα αυτά; Από ποιόν κινδυνεύουμε; Τι μας ετοιμάζουν;
Μετατρέπουν το Βόλο και τη χώρα μας σε μαγνήτη πολέμου, που θα δεχθούν γερά πλήγματα σε περίπτωση εμπλοκής, με τραγικές συνέπειες για το λαό μας.
Η Ελλάδα καταβάλλει κάθε χρόνο το 2,2% του ΑΕΠ της στο ΝΑΤΟ, δηλ. 4,1 δις ευρώ, και έρχεται στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ.

Είναι επικίνδυνο ψέμα, ότι η Ελλάδα μέσα σε αυτόν τον «κυκλώνα» θα είναι «λιμάνι σταθερότητας και ασφάλειας».Οι βάσεις τους δεν φτιάχνονται για να προστατεύσουν τη χώρα και τα σύνορα, αλλά για να λειτουργήσουν ως ορμητήρια πολέμου και επεμβάσεων. Το ενδεχόμενο ενός τοπικού, περιφερειακού, ακόμη και γενικευμένου πολέμου έχει μπει για τα καλά στην ημερησία διάταξη.

Το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας, η ΕΕΔΥΕ, αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού κινήματος, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της (1955) αναπτύσσει πλούσια και πολύμορφη δραστηριότητα για την καταδίκη της συμμετοχής της πατρίδας μας στο ΝΑΤΟ, ενάντια στη δημιουργία και επέκταση Βάσεων και Στρατηγείων στη χώρα μας, αναδεικνύοντας σταθερά πως :

ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ, Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ.

Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων οι Επιτροπές Ειρήνης Βόλου και Λάρισας καλούν τους νέους και τις νέες, τους εργαζόμενους, τους άνεργους και συνταξιούχους να πάρουν μέρος μαζικά στην Πανελλαδική Ημέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, με Πορεία Ειρήνης στις 14 Απρίλη – ημέρα Κυριακή – και ώρα 11 το πρωί.
Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία ΑΤΑ της Λάρισας.
Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:
· Να φύγουν τα Αμερικανικά μαχητικά ελικόπτερα από το ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ
· Να φύγουν τα αμερικανικά DRONES από την ΛΑΡΙΣΑ και να μην εγκατασταθούν νέα, όπως τα GLOBAL HAWK.
· Να μη γίνουν στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Στεφανοβίκειο, στη Ν. Αγχίαλο και στην 110 Π.Μ. στη Λάρισα, αλλά και οπουδήποτε αλλού στην πατρίδα μας.
· Να κλείσει η Βάση της Σούδας και όλες οι Ευρωατλαντικές Βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.
· Απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
· Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
· Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.
· Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ με το λαό αφέντη στον τόπο του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το