Τοπικά

«Ημέρες Καριέρας» στον Βόλο-17.300 άνεργοι στη Μαγνησία – Εκατοντάδες στο κυνήγι της ανεύρεσης εργασίας

Εκατοντάδες ήταν οι άνεργοι και όσοι θέλουν να αλλάξουν εργασία, που βρέθηκαν χθες στην εκδήλωση «Ημέρα Καριέρας» η οποία διοργανώθηκε από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στο ξενοδοχείο «Ξενία», όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους από 40 επιχειρήσεις, παρέδωσαν τα βιογραφικά τους και διερεύνησαν την προοπτική της πρόσληψης. Μάλιστα υπήρξαν και οι τυχεροί που βρήκαν από χθες εργασία.
Ήταν η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται τέτοια εκδήλωση στον Βόλο από τη ΔΥΠΑ με την προσδοκία επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό, να το βρουν. Μάλιστα οι θέσεις εργασίας που προσφέρονταν από τις 40 επιχειρήσεις, άγγιζαν τα 1200.
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης τόνισε πως «είναι η δεύτερη «Ημέρα Καριέρας» που κάνουμε στον Βόλο, όπου πάνω από 40 επιχειρήσεις με 1200 προσφερόμενες θέσεις εργασίας βρίσκονται εδώ. Είναι μια γιορτή της αγοράς εργασίας. Από τη μια επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό και από την άλλη άνθρωποι που ψάχνουν για δουλειά. Η προσφορά και η ζήτηση συναντιούνται εδώ και ελπίζουμε να γίνει το πολυπόθητο πάντρεμα. Εμείς συνεχίζουμε. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 που κάναμε την πρώτη «Ημέρα Καριέρας», όπου μας ζητούν, πάμε».
Μάλιστα ανέφερε πως «στατιστικά από την εμπειρία των «Ημερών Καριέρας» κάποιοι χθες αποχώρησαν έχοντας βρει δουλειά, ενώ οι περισσότεροι θα βρουν εργασία τις επόμενες μέρες, μετά τα ραντεβού που θα κάνουν οι υποψήφιοι με τις επιχειρήσεις. Από τις «Ημέρες Καριέρας» έχουμε περισσότερες από 6.000 προσλήψεις προσωπικού. Οι άνεργοι έρχονται σε αυτές τις εκδηλώσεις, συναντιούνται με εκπροσώπους επιχειρήσεων που αναζητούν προσωπικό, δίνουν το βιογραφικό τους, και διεκδικούν μια θέση εργασίας χωρίς διαμεσολάβηση».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «τα τελευταία 4,5 χρόνια η ανεργία έχει μειωθεί κατά 45%, ωστόσο έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Περισσότεροι από 160.000 Έλληνες έχουνε βρει εργασία τα τελευταία τέσσερα χρόνια μέσα από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, ενώ την προηγούμενη πενταετία ήταν 52.000. Δίνουμε έμφαση στην επιδότηση εργασίας και πιάνει τόπο η προσπάθεια αυτή. Υπάρχουν προγράμματα από το Tαμείο Ανάκαμψης που επιδοτούν το 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. Στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας δημιουργούμε και εξιδεικευμένες δράσεις».
Μάλιστα τόνισε πως, παρά τη ζήτηση, υπάρχουν ακάλυπτες θέσεις, όπως στις δεξιότητες των μαγείρων, των ηλεκτρολόγων, των υδραυλικών, των ηλεκτροσυγκολλητών, των χειριστών μηχανών.

17.300 οι άνεργοι στη Μαγνησία
Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και κράτησε μέχρι τις 6 το απόγευμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ οι άνεργοι στη Μαγνησία ανέρχονται στους 17.300.
Από την πλευρά της η περιφερειακή διευθύντρια της ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ, Θεσσαλίας κ. Όλγα Τσούρβα ανέφερε πως «υπήρξε μεγάλη προσέλευση στην «Ημέρα Καριέρας» στον Βόλο που επλήγη από τις πλημμύρες. Η Μαγνησία από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, εμφανίζει υψηλά ποσοστά ανεργίας. Με τα επιδοτούμενα προγράμματα της ΔΥΠΑ προσπαθούμε για το καλύτερο. Βέβαια τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική μείωση της ανεργίας στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία, ωστόσο δεν εφησυχάζουμε».

Επιδοτούμενο πρόγραμμα
Μάλιστα τόνισε πως αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη το επιδοτούμενο πρόγραμμα για τις ηλικίες 25-45 ετών, δηλαδή επιχειρήσεις κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Αν προσλάβουν εργαζόμενο ηλικίας 25-30 ετών η επιδότηση για το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος είναι στο 100% από τη ΔΥΠΑ, ενώ στην περίπτωση πρόσληψης εργαζόμενου ηλικίας 31-40 ετών η επιδότηση είναι στο 80% από τη ΔΥΠΑ. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια έξι μηνών και είναι δημοφιλές. Είναι ευκαιρία για τους ανέργους να βγουν στην αγορά εργασίας. Μετά την οικονομική και υγειονομική κρίση βλέπουμε ότι οι άνθρωποι που παραμένουν για αρκετό καιρό στην ανεργία, είναι δύσκολο στη συνέχεια να κινητοποιηθούν για να βρουν μια δουλειά».

Οι εντυπώσεις των εκπροσώπων επιχειρήσεων
Από τις 40 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην εκδήλωση, αρκετές προσέρχονταν από τον χώρο του τουρισμού, των τροφίμων, της υγείας, αλλά και των κατασκευών, των πρώτων υλών και άλλων κλάδων. Το «παρών» έδωσαν σημαντικές βιομηχανίες του τόπου μας με πανελλαδική και διεθνή δραστηριότητα.
Οι ειδικότητες που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση από τις επιχειρήσεις, ήταν οι ηλεκτρολόγοι, οι μηχανολόγοι, οι συντηρητές, οι χειριστές κλαρκ, μηχανών, οι ψυκτικοί, οι μονταδόροι και άλλες τεχνικές ειδικότητες. Ωστόσο αυτό που συμπέραναν και αρκετοί εκπρόσωποι ήταν πως αρκετοί άνεργοι ήταν ανειδίκευτοι με την ελπίδα να βρουν μια απασχόληση ως εργάτες ή υπάλληλοι γραφείου.
Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ανέφεραν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση και υπογράμμισαν την ανάγκη για εύρεση εργαζόμενων κυρίως από τεχνικές ειδικότητες.
Ο Γενικός Διευθυντής του εργοστασίου Solin Α.Ε. κ. Κυριάκος Θεοδώρου ανέφερε πως «συμμετείχαμε στην εκδήλωση, γιατί και εμείς αναζητούμε εργαζόμενους στην παραγωγή, στη συντήρηση, στην αποθήκη. Η παραγωγική μας πορεία τα τελευταία δέκα χρόνια είναι ανοδική και αναζητούμε προσωπικό, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες των νέων μηχανών που έχουν έρθει. Βέβαια δεν είναι εύκολο να βρεθεί προσωπικό, παρόλα αυτά εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε».
Ο υπεύθυνος του ανθρώπινου δυναμικού της Loulis Food Ingredients κ. Κωνσταντίνος Κομίλης ανέφερε πως «πολύς κόσμος αναζητά μια δουλειά και ανταποκριθήκαμε να συμμετάσχουμε για δεύτερη χρονιά σε αυτή την ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Εμείς αναζητάμε περισσότερο ηλεκτρολόγους, μηχανολόγους, εργαζόμενους παραγωγής.
Η υπεύθυνη ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας Ilvief κ. Κυριακή Νάνου ανέφερε πως «η επιχείρηση δραστηριοποιείται στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου και δημιουργούμε υποσταθμούς για την Ελλάδα και όλο τον κόσμο».
Η ίδια χαρακτήρισε τη χθεσινή εκδήλωση ως εξαιρετική σημειώνοντας πως ήδη εντόπισε δύο άτομα τα οποία θα μπορούσαν να προσληφθούν. Εμείς ενδιαφερόμαστε για ηλεκτρολόγους μηχανικούς, μηχανολόγους μηχανικούς, ηλεκτροτεχνίτες και κάποιους σε διοικητικές θέσεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το