Πολιτισμός

Πολιτιστικό δίκτυο για τη Θεσσαλία προτείνει ο σκηνοθέτης Νίκος Φυτάς

Ένα ενδιαφέρον πείραμα σε θεσσαλική κλίμακα είναι η πρόταση του σκηνοθέτη Νίκου Φυτά. Ο άνθρωπος πίσω από το Φεστιβάλ Βόλου αποπειράται μία καλλιτεχνική δικτύωση με το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων και τον Μύλο Παραστατικών Τεχνών Λάρισας του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου S.Mou.Th., με κεντρικό θεματικό άξονα την έννοια της μετάβασης.

Οι διαφορετικές φωνές στις πόλεις του Βόλου, της Λάρισας και των Τρικάλων, το προσεχές φθινόπωρο θα ενωθούν σε μία, με απώτερο σκοπό η Θεσσαλία να καταστεί ενιαίος πολιτιστικός προορισμός. Με τον Νίκο Φυτά να είναι υπέρμαχος της άποψης πως «η τέχνη είναι αναπόσπαστο στοιχείο της κοινωνίας, αφού μας φέρνει σε επαφή», με την προσπάθεια που ξεκίνησε, αναζητεί τρόπους διαφυγής από τα αδιέξοδα που έχουν προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και η εμφάνιση του κινήματος #MeToo με τις συνεχείς καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο του ελληνικού θεάτρου.

«Η πολιτιστική δικτύωση που επιχειρούμε και μεσοπρόθεσμα θα συμπεριλάβει όλη τη Θεσσαλία, αποσκοπεί σε αρκετά πράγματα. Πέρα από το γεγονός ότι επιθυμούμε να καταστεί η περιοχή μας ενιαίος πολιτιστικός προορισμός – γι’ αυτό σήμερα (σ.σ. χθες) συναντηθήκαμε και με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό που δήλωσε ότι θα μας στηρίξει – μέσα από τις συνέργειες που κάνουμε, θέλουμε να αποκαταστήσουμε και να υπερασπιστούμε τις καλώς εννοούμενες αξίες του θεάτρου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το παραπάνω επηρέασε καταλυτικά την ομάδα εργασίας του Φεστιβάλ Βόλου 2021 στο να ορίσει ως θεματική ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης την έννοια της μετάβασης, μακριά από αγκυλώσεις και παθογένειες του παρελθόντος.

Από σήμερα και μέχρι τέλη Φεβρουαρίου στις σελίδες του Φεστιβάλ Βόλου και του S.Mou.Th. στο Facebook θα είναι διαθέσιμη η φόρμα συμμετοχής σε όσους καλλιτέχνες επιθυμούν να λάβουν μέρος στο καινούργιο πρότζεκτ του Νίκου Φυτά. «Στις 11 Φεβρουαρίου ανοίγει το open call, μία ανοικτή πρόσκληση σε όποιον θέλει να καταθέσει τις προτάσεις του. Σίγουρα θα έχουμε εμβληματικούς καλλιτέχνες στα φεστιβάλ, αλλά εννοείται πως ένας από τους άξονες που κινούμαστε, είναι να δίνουμε ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα», εξήγησε στη συνέχεια.
Μία άλλη σημαντική παράμετρος της πρωτοβουλίας που βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη, είναι η διατήρηση του αυτόνομου χαρακτήρα κάθε φεστιβάλ: «Δεν λέμε «όχι» στο να οδηγηθούμε στο μέλλον σ’ ένα θεσσαλικό φεστιβάλ, αλλά με την προϋπόθεση ότι κάθε πόλη θα κρατήσει την αυτονομία της και την ιδιαίτερη πολιτιστική της ταυτότητα», κατέληξε.

Όσον αφορά στη διάρθρωση του επερχόμενου Φεστιβάλ Βόλου – 6ου κατά σειρά -, που έχει προγραμματιστεί για το διάστημα από 6 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2021, θα περιλαμβάνει επτά διαφορετικές ενότητες: Ημέρες θεάτρου, χορού, εικαστικής δημιουργίας, φωτογραφίας, κινηματογράφου, μουσικής και για πρώτη φορά γαστρονομίας, περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα που εμπλουτίστηκε σημαντικά και υπόσχεται αρκετές συγκινήσεις στο κοινό του Βόλου και όχι μόνο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το